Radiatia UV de la soare ar putea fi cheia în încetinirea Covid-19. Cercetătorii au studiat 100 de orașe chineze diferite care au avut Covid-19 în perioada 21 – 23 ianuarie.


„Dacă coronavirusul se comportă ca majoritatea altor virusuri, atunci când soarele crește mai puternic zi de zi în timp ce ne îndreptăm spre solstițiul de vară, soarele mai puternic și orele de soare crescute pot începe să-și pună amprenta asupra virusului, contribuind astfel la încetinirea răspândirii acestuia, mai ales că soarele devine mai puternic în aprilie și mai „, a declarat fondatorul și CEO AccuWeather Dr. Joel N. Myers.
Lumina UV poate deteriora sau distruge diferite tipuri de agenți patogeni, cum ar fi SARS și MERS, iar puterea distructivă a luminii UV depinde de factori precum lungimea de undă și tipul de organism pe care razele îl afectează.
Energia UV are un impact negativ asupra virusului gripal și a multor viruși similari și poate avea un efect similar asupra coronavirusului. Banca centrală a Chinei și, de asemenea, o firmă de transport public au folosit lumina UV pentru a combate coronavirusul, de exemplu.
„Pe măsură ce trecem de primăvară și la începutul verii, energia UV primită de la soare crește rapid odată cu creșterea intensității radiațiilor solare în emisfera nordică”, a declarat Michael Steinberg, directorul AccuWeather. „Acest lucru se datorează înclinării axei Pământului și este același motiv pentru care temperaturile sunt mai mari vara decât iarna. Aceasta înseamnă că o cantitate suplimentară semnificativă de radiații solare ajunge la sol.”
„Vom avea o creștere substanțială a UV pe măsură ce avansăm în primăvară și vară”, a spus Steinberg, „Și deși încă nu știm sigur, suntem foarte încrezători că vor ajuta. ”
Soarele poate fi crucial pentru limitarea răspândirii virusului, potrivit dr. Joseph Fair, un medic virolog, epidemiolog și boli infecțioase. El a vorbit despre modul în care lumina UV influențează virusurile săptămâna trecută în timpul unei apariții pe MSNBC.
„Chiar nu are nimic de-a face cu căldura, dar are legătură cu durata zilei și cu expunerea la soare, care inactivează virusul prin lumina UV”, a spus Fair. După cum putem vedea cu răceala și gripa în lunile de vară.
Impactul condițiilor meteo mai calde și ale nivelului ridicat de umiditate este o altă problemă asupra căreia nu a fost încă format un consens. Opiniile variază în comunitatea bolilor infecțioase. „În cel mai bun caz, vremea caldă ar putea influența răspândirea, dar nu va opri virusul”, a declarat Dale Fisher, expert la Organizația Mondială a Sănătății.
Unii experți consideră că Covid-19 nu se va comporta ca gripa sezonieră, care tinde să scadă în primăvară și vara. Marc Lipsitch, profesor de epidemiologie la Harvard’s T.H. Școala de Sănătate Publică Chan, a postat recent o analiză în care a spus că vremea mai caldă „probabil nu” va încetini semnificativ răspândirea bolii. Alții, precum profesorul de patologie al Universității din Hong Kong, John Nicholls, au sugerat că vremea mai caldă ar putea încetini răspândirea virusului.