Puține persoane acordă atenție unui astfel de produs, considerând că meiul este potrivit doar pentru hrănirea păsărilor. De fapt, meiul este un aliment hrănitor și sănătos, inclusiv pentru oameni, fiind bogat în substanțe nutritive. În plus, meiul poate fi savurat și pentru faptul că este o cereală fără gluten.
Dacă vrei să înlocuieşti orezul alb cu altceva este recomandat să foloseşti meiul pentru că vei obţine o mâncare mult mai gustoasă şi sănătoasă.
Meiul (Panicum miliaceum) este o plantă erbacee din familia gramineelor, cu inflorescența ramificată și cu flori albe-gălbui, folosită ca nutreț pentru păsări și animale. Planta este rezistentă la secetă și din punct de vedere vegetal ar trebui inclusă în categoria semințelor și nu a cerealelor, însă din perspectivă culinară este încadrat la cereale.
O cană de mei gătit (174 gr) are 207 calorii și un indice glicemic mediu. Conţine: cupru 31%, fosfor 25%, mangan 24%, magneziu 19%, (din doza zilnică recomandată), fier, kaliu, vitamine din complexul B, proteine, enzime digestive.
În medicina naturistă, meiul este considerat un remediu eficient pentru îndepărtarea pietrelor și nisipului din rinichi, din vezica urinară, remediu pentru cistită, boli de stomac și boli ginecologice.
Cum poți folosi meiul ca remediu naturist? Rețete:
1. Clătește paharul de mei cu apă caldă, toarnă-l într-un borcan de 3 litri și umple vasul cu apă fierbinte. După aceea, lasă borcanul la temperatura camerei, acoperindu-l cu ceva cald. A doua zi vei vedea o suspensie albă în borcan. Acest lichid este medicamentul tău. Poți bea lichidul în orice cantitate și ori de câte ori dorești. Păstrează borcanul la frigider. Pe măsură ce se termină lichidul, toarnă din nou apa fiartă peste mei. Poți bea atâta timp cât gustul nu se schimbă. Apoi, repetă procedura cu un nou pahar de mei.
Decoctul de mei ajută rinichii și întregul sistem urinar (curăță rinichii, îndepărtează nisipul, dizolvă pietrele, ajută la tratarea cistitei), este benefic în gastrită hiperacidă, ulcer stomacal, intoxicație.
2. O altă metodă de preparare: o jumătate de cană de mei, clătit bine, se toarnă într-un litru de apă, se fierbe timp de 7 minute. Se bea lichidul după ce se răcește.
Meiul poate fi folosit și sub formă de cereale, supe. Prin urmare, restul de mei nu se aruncă, ci poate fi gătit. De asemenea, îl poţi folosi în locul cartofilor dacă îţi place piureul, pentru a evita consumul exagerat de cartofi. Trebuie să ştii că meiul nu conţine gluten, fiind potrivit şi persoanelor care au intoleranţă la această substanţă.
Atenție! Informațiile relatate în acest articol nu pot înlocui recomandările medicului. Dacă vă confruntați cu probleme de sănătate, cereți sfatul medicului specialist. Faceți o programare pe galinatomas.com pentru a fi sănătos și frumos.