Detalii revoltătoare ies la iveală despre ,,Strim”, un preparat analogic insulinei, care a fost procurat pe bani publici, prin licitație, de către Ministerul Sănătății, pentru a fi administrat pacienților cu diabet zaharat din țara noastră.


Pe acest preparat nu există studii, nu există dovezi, nu există cercetări, nu există impact, ceea ce contravenea din start ca acest preparat să fie admis spre licitație, mai spune oficialul. Mai mulți pacienți cu diabet zaharat au spus că le este frică să își administreze un preparat nesigur și își dobândeau insulina prin propriile căi. Oamenii afirmau că sunt nevoiți să-și comande de peste hotare insulina cu care s-au obișnuit până la decizia de a schimba preparatul.
În toamna anului 2018, o licitație organizată de stat decide importul acestui medicament în cantitate de aproape 414.000 de cartușe. Valoarea contractului depășește 28 de milioane de lei. Medicamentul ,,Strim” a fost înregistrat foarte dubios la AMED, foarte rapid, și asta trezește multe semne de întrebare, mai spune secretarul de stat.
„Forma farmaceutică cartuș presupune necesitatea utilizării unui dispozitiv suplimentar de injectare – penuri – care nu mai sunt utilizate în țările UE deja de 5 ani. Anterior s-a renunțat la cartuș și în Republica Moldova pentru comoditatea pacientului, care nu mai necesită cautarea unui dispozitiv suplimentar de injectare și simplifică administrarea preparatului. Modificarea cerințelor de licitație a venit ca urmare a înregistrării „Strim” de către AMED. Observăm că modificarea cerințelor de licitație s-a efectuat exact în ziua semnării ordinului”, spune Boris Gîlca.
„Mai mult, cercetarea pe care am făcut-o personal arată că în Ucraina acest preparat „foarte bun” e folosit în 3-4% dintre cazuri. Îmi pare rău să spun acest lucru, dar aceste 3-4% se folosesc pentru tratamentul cu insulină a persoanele aflate în penitenciare”, afirmă oficialul.
Boris Gîlca mai spune că „a fost un joc foarte bine pus la punct”.„Eu am ezitat mult, vreo două săptămâni, să semnez acest ordin. Dar au venit mai multe presiuni și chiar amenințări, inclusiv cu plecarea din funcție”, recunoaște Boris Gîlca. Oficialul spune că „s-au cheltuit bani publici pentru procurarea masivă a acestui preparat, de pe altă parte, chiar dacă acest preparat este eliberat pacienților, el nu este folosit aproape deloc”.
Poți citi materialul integral pe agora.md