Reţeta longevităţii de la românul care a trăit 138 de ani!

 Localnicii unei comune din Judeţul Mehedinţi, România, spun că reţeta a fost moştenită de la cel mai vârstnic bărbat din România, care a trăit 138 de ani.

separator

 

Se presupune că reţeta de preparare a acestui remediu naturist împotriva durerilor reumatismale a fost moştenită în perimetrul localității Firizu de la Ilie Stamate, zis Mandău, care a murit în anul 1966 la vârsta de 138 de ani.

7 remedii naturiste în durere de stomac

Unul dintre secretele longevității bărbatului din Firizu este utilizarea florilor de culoare mov și a frunzelor de liliac, arbust care crește din abundență în zona munților Mehedinți. În timpurile când trăia bătrânul, florile de liliac erau considerate în zonă ,,elixirul tinereții’, graţie calităților terapeutice.lilac-bush1

Un localnic din comună, Constantin Negoiță, mărturisește că moș Mandău, om fără carte, dar înțelept, a folosit cele mai năstrușnice mâncăruri din ierburi comestibile și cele mai eficiente ,,medicamente’’ preparate din plantele ce cresc în regiune, la Firizu, sat așezat la circa 50km de Drobeta Turnu Severin. În arhiva British Pathe ar exista chiar o peliculă de film în care moş Mandău dezvăluie o parte din secretele vieții sale.

Florile mov de liliac, se spune că sunt utile în prepararea unei alifii pentru alinarea durerilor la încheieturi.

lilacs

Cum se prepară

Se culeg de pe ciorchine 100 grame de flori de liliac cu petalele proaspete. Se introduc într-o oală şi se adaugă un litru de ulei de floarea soarelui brut, adică nerafinat. Timp de două săptămâni se lasă la macerat într-un loc întunecos și cald. Se obține o alifie care se întrebuințează pentru masarea ușoară a părților dureroase.

Procedeul acesta l-a făcut pe Ilie Stamate să nu se vaite vreodată de reumatism când mergea la clacă sau cu oile în câmp.

Remediu naturist contra diabetului

Se prepară o infuzie din muguri de liliac. Într-un litru de apă clocotită se pune o lingură cu muguri de liliac. Se ia câte o lingură de trei ori pe zi.

Notă: informațiile prezentate în acest articol nu pot substitui recomandările medicului în caz de boală.

sursa

Soția lui Ștefan Bănică Jr. este de nerecunoscut!
Articolul anterior
Uleiul de palmier este periculos sau benefic pentru sănătate?
Articolul următor
Alte articole interesante