Roșu în gât sau angina la copii: cum se tratează. Sfaturi utile de la medicul Mihai Stratulat

Inflamația gâtului și a amigdalelor la copii este o problemă frecventă în sezonul virozelor, dar și un semnal de alarmă pentru părinți. Este important de știut că nu toate anginele se tratează cu antibiotice. Cum se vindecă inflamația în gât și când este cazul să recurgem la un tratament antibacterian prescris de către medic? Pediatrul Mihai Stratulat oferă câteva sfaturile utile pentru părinți.

separator

,,Anginile pot fi cauzate de diferite microorganisme: candida (angina micotica), virusuri (angina virală sau catarală) și bacterii (angina bacteriană).

Cele mai frecvente la copii sunt angina eritematoasă-flegmonoasă (roșu în gât și inflamația amigdalelor) și eritemo-pultacee (rosu în gât și depuneri albicioase sau alb-gălbui pe amigdale).

Fiecare tip de angină se manifestă și se tratează diferit ❗

1. Angina micotică (candida): depuneri albe, fără febră.

2. Angina virală: gât roșu, fără depuneri și febra 37-40°C. Pot apărea vezicule cu lichid sau afte, preponderent pe cerul gurii, pe o parte și alta de ovulă (omuleț) – herpangina sau angina herpetica.

3. Angina mixta (virală + micotică): gât roșu cu depuneri albe și febra 37-39°C.

4. Angina bacteriană: gât roșu cu depuneri alb-gălbui sau albe, febră, de obicei febra 39-40°C. Important! Copilul cu vârsta până la 1 an nu face angina bacteriană!

Cum tratăm angina?

1. Angina micotică – nu este necesar tratamentul, de obicei depunerile dispar în 1-2 săptămâni, dacă nu dispar atunci se indică antimicotice (ex. Fluconazol).

2. Angina virală – tratament simptomatic: se scade febra înaltă, mai mare de 38,5 grade, se recomandă mai multe lichide; stropim în gât doar în febra >39°C și dacă copilul are dureri și doar la copilul mai mare de 1 an.

3. Angina mixtă – tratament ca la angina micotică și cea virală.

4. Angina bacteriană – se indică tratament cu antibiotice doar în cazul în care inflamația este cauzată de streptococ (Beta-hemolitic). În acest caz se efectuează testul rapid la streptococ, inclusiv și pentru a diferenția angina micotică de cea bacteriană. (Angina confirmată prin teste de laborator: test rapid la streptococ B-hemolitic gr. A – pozitiv și număr crescut de leucocite în sânge). Antibioticoterapia este obligatorie din cauza unor eventuale complicații care pot apărea în contextul infecției cu streptococ beta hemolitic gr A (la rinichi, la inimă și articulații, este de menționat că în ultimii ani incidența complicatiilor este în continuă scădere).

În cazul în care testul iese negativ, iar aceasta angină bacteriană este cauzată de o altă bacterie (ex. stafilococ), se așteapta a 4-a zi, când febra de obicei cedează (organismul are capacitate suficienta de a lupta cu alte bacterii), în caz contrar (dacă febra se menține înaltă și în a 4-a zi) se indică antibiotic (întotdeauna se începe cu Amoxacilina)!

P.S. Noi toți suntem purtători de bacterii în gât, după tratament bacteriile vor rămâne să populeze mucoasa.

Se face tratament cu antibiotice doar atunci când se manifestă angina: prezența simptomelor de boală, cu febră și leucocite crescute, în funcție de vârsta copilului.

Un test pozitiv la streptococ și leucotele în limitele normale – nu înseamnă neapărat o angină bacteriană streptococică (copilul poate face o angină virală fiind purtător sănătos de streptococ sau o faringită streptococică autolimitată). În ambele situații, nu e nevoie de intervenit cu antibiotic.

Depunerile albe de pe amigdale nu înseamna întodeauna puroi și angina bacteriană, aceste depuneri pot aparea și în angine virale. Investigațiile de laborator necesare pentru a diferenția anginele virale de cele bacteriene cuprind: analiza generala de sânge (hemoleucograma) și testul rapid la streptococ B-hemolitic gr. A.

Durata tratamentului cu antibiotice în cazul anginei bacteriene streptococice confirmată este de 10 zile cu Amoxacilina sau Amoxacilina clavulanat, iar non-streptococică – 7 zile. Pentru un diagnostic și un tratament corect al anginelor trebuie să vă adresați la medic. Să aveți sănătate!”.

,,Iubirea mea orientală”. Cum a pozat Xenia Deli alături de soțul ei milionar?
Articolul anterior
Părinții unui interpret autohton, internați cu Coronavirus. Artistul cere ajutorul prietenilor
Articolul următor
Alte articole interesante