Roșu în gât sau angina la copii: cum se tratează. Sfaturi utile de la medicul Mihai Stratulat

Inflamația gâtului și a amigdalelor la copii este o problemă frecventă în sezonul virozelor, dar și un semnal de alarmă pentru părinți. Este important de știut că nu toate anginele se tratează cu antibiotice. Cum se vindecă inflamația în gât și când este cazul să recurgem la un tratament antibacterian prescris de către medic? Pediatrul Mihai Stratulat oferă câteva sfaturile utile pentru părinți.

separator

,,Anginile pot fi cauzate de diferite microorganisme: candida (angina micotica), virusuri (angina virală sau catarală) și bacterii (angina bacteriană).

Cele mai frecvente la copii sunt angina eritematoasă-flegmonoasă (roșu în gât și inflamația amigdalelor) și eritemo-pultacee (rosu în gât și depuneri albicioase sau alb-gălbui pe amigdale).

Fiecare tip de angină se manifestă și se tratează diferit ❗

1. Angina micotică (candida): depuneri albe, fără febră.

2. Angina virală: gât roșu, fără depuneri și febra 37-40°C. Pot apărea vezicule cu lichid sau afte, preponderent pe cerul gurii, pe o parte și alta de ovulă (omuleț) – herpangina sau angina herpetica.

3. Angina mixta (virală + micotică): gât roșu cu depuneri albe și febra 37-39°C.

4. Angina bacteriană: gât roșu cu depuneri alb-gălbui sau albe, febră, de obicei febra 39-40°C. Important! Copilul cu vârsta până la 1 an nu face angina bacteriană!

Cum tratăm angina?

1. Angina micotică – nu este necesar tratamentul, de obicei depunerile dispar în 1-2 săptămâni, dacă nu dispar atunci se indică antimicotice (ex. Fluconazol).

2. Angina virală – tratament simptomatic: se scade febra înaltă, mai mare de 38,5 grade, se recomandă mai multe lichide; stropim în gât doar în febra >39°C și dacă copilul are dureri și doar la copilul mai mare de 1 an.

3. Angina mixtă – tratament ca la angina micotică și cea virală.

4. Angina bacteriană – se indică tratament cu antibiotice doar în cazul în care inflamația este cauzată de streptococ (Beta-hemolitic). În acest caz se efectuează testul rapid la streptococ, inclusiv și pentru a diferenția angina micotică de cea bacteriană. (Angina confirmată prin teste de laborator: test rapid la streptococ B-hemolitic gr. A – pozitiv și număr crescut de leucocite în sânge). Antibioticoterapia este obligatorie din cauza unor eventuale complicații care pot apărea în contextul infecției cu streptococ beta hemolitic gr A (la rinichi, la inimă și articulații, este de menționat că în ultimii ani incidența complicatiilor este în continuă scădere).

În cazul în care testul iese negativ, iar aceasta angină bacteriană este cauzată de o altă bacterie (ex. stafilococ), se așteapta a 4-a zi, când febra de obicei cedează (organismul are capacitate suficienta de a lupta cu alte bacterii), în caz contrar (dacă febra se menține înaltă și în a 4-a zi) se indică antibiotic (întotdeauna se începe cu Amoxacilina)!

P.S. Noi toți suntem purtători de bacterii în gât, după tratament bacteriile vor rămâne să populeze mucoasa.

Se face tratament cu antibiotice doar atunci când se manifestă angina: prezența simptomelor de boală, cu febră și leucocite crescute, în funcție de vârsta copilului.

Un test pozitiv la streptococ și leucotele în limitele normale – nu înseamnă neapărat o angină bacteriană streptococică (copilul poate face o angină virală fiind purtător sănătos de streptococ sau o faringită streptococică autolimitată). În ambele situații, nu e nevoie de intervenit cu antibiotic.

Depunerile albe de pe amigdale nu înseamna întodeauna puroi și angina bacteriană, aceste depuneri pot aparea și în angine virale. Investigațiile de laborator necesare pentru a diferenția anginele virale de cele bacteriene cuprind: analiza generala de sânge (hemoleucograma) și testul rapid la streptococ B-hemolitic gr. A.

Durata tratamentului cu antibiotice în cazul anginei bacteriene streptococice confirmată este de 10 zile cu Amoxacilina sau Amoxacilina clavulanat, iar non-streptococică – 7 zile. Pentru un diagnostic și un tratament corect al anginelor trebuie să vă adresați la medic. Să aveți sănătate!”.

În Republica Moldova s-a confirmat un nou caz de infecție cu virusul West Nile

În Republica Moldova s-a confirmat un nou caz de infecție cu virusul West Nile. Este vorba despre o pacientă care a revenit din Italia.Starea ei de sănătate este de gravitate medie, complicată de meningită.

Timp de 10 zile, femeia a avut febră şi a cerut ajutorul medicilor abia pe 7 octombrie. Acum, ea este internată la Spitalul Clinic de Boli Infecțioase „Toma Ciorbă”.De la începutul anului până în prezent, în Republica Moldova s-au înregistrat cinci cazuri de West Nile. Boala se transmite prin înțepătura unui țânțar infectat, dar nu şi de la om la om.Probabilitatea ca cineva să se îmbolnăvească de la o singură înțepătură este redusă. Simptomele sunt similare cu cele ale gripei – cu stări de oboseală, slăbiciune musculară, febră şi durere intensă de cap, erupţii cutanate pe piept.

A fost aprobat cadrul de funcționare a Sistemului Informațional Transplant

Pentru a facilita desfășurarea activităților de donare, prelevare și transplant de organe, țesuturi sau celule umane, cabinetul de miniștri a aprobat astăzi, 9 octombrie, cadrul de funcționare a Sistemului Informațional Transplant (SIT) care, prin soluții digitale, va îmbunătăți calitatea și transparența proceselor în domeniul transplantului.

Sistemul este destinat prestatorilor de servicii medicale și băncilor de țesuturi și/sau de celule autorizate pentru desfășurarea activităților de donare, prelevare și transplant de organe, țesuturi sau celule umane.

Printre principalele prevederi ale proiectului sunt evidența fișierelor medicale ale donatorilor, formarea registrelor donatorilor și primitorilor din Republica Moldova și crearea modulului de biovigilență pentru raportarea, investigarea, înregistrarea şi transmiterea informațiilor despre evenimentele şi reacțiile adverse grave care pot influența calitatea şi siguranța organelor, țesuturilor şi celulelor umane utilizate la om.

SIT reprezintă totalitatea de resurse și tehnologii informaționale și organizaționale a sistemelor de colectare, stocare și transmitere a datelor și tehnologiilor de utilizare a acestora, a normelor de drept, precum și a infrastructurii implicate în susținerea activității informaționale din cadrul prestatorilor de servicii medicale și băncilor de țesuturi și/sau de celule autorizați pentru desfășurarea proceselor de donare, prelevare și transplant de organe, țesuturi sau celule umane.

Global White: Excelență în Îngrijirea Orală/P

Global White este un brand recunoscut pe plan internațional, specializat în produse de îngrijire orală, care promovează sănătatea dinților și a gingiilor. Cu un accent pe inovație și eficiență, Global White oferă soluții variate pentru cei care doresc să-și îmbunătățească estetica zâmbetului și să mențină o igienă orală optimă.

Portofoliul Global White include o gamă largă de produse, cum ar fi:

Pastă pentru dinți – Formulate pentru a combate petele, a întări smalțul și a preveni cariile. Multe dintre aceste paste conțin ingrediente active care ajută la albirea dinților fără a afecta sănătatea orală.

Produse pentru albire – Kit-uri de albire a dinților, care includ benzi, geluri și tratamente pentru utilizare acasă. Acestea sunt concepute pentru a oferi rezultate vizibile într-un timp scurt.

Clătitoare pentru cavitatea bucală – Formule care contribuie la împroaspătarea respirației și la reducerea bacteriilor orale, protejând astfel sănătatea gingiilor.

Produse pentru respirație proaspătă-Spray pentru caviatatea bucală cu diferite gusturi care mențin respirația proaspătă pe tot parcursul zilei.

Inovație și Calitate

Global White se mândrește cu utilizarea celor mai noi tehnologii în dezvoltarea produselor sale. Fiecare formulă este testată riguros pentru a asigura eficiența și siguranța, având în vedere cele mai recente cercetări în domeniul stomatologiei. Brandul colaborează cu profesioniști din domeniu stomatologic pentru a se asigura că produsele sale răspund nevoilor consumatorilor.

/P/ Acest material este un articol comercial și nu prezintă punctul de vedere al redacției.

,,Iubirea mea orientală”. Cum a pozat Xenia Deli alături de soțul ei milionar?
Articolul anterior
Părinții unui interpret autohton, internați cu Coronavirus. Artistul cere ajutorul prietenilor
Articolul următor