Roșu în gât sau angina la copii: cum se tratează. Sfaturi utile de la medicul Mihai Stratulat

Inflamația gâtului și a amigdalelor la copii este o problemă frecventă în sezonul virozelor, dar și un semnal de alarmă pentru părinți. Este important de știut că nu toate anginele se tratează cu antibiotice. Cum se vindecă inflamația în gât și când este cazul să recurgem la un tratament antibacterian prescris de către medic? Pediatrul Mihai Stratulat oferă câteva sfaturile utile pentru părinți.

separator

,,Anginile pot fi cauzate de diferite microorganisme: candida (angina micotica), virusuri (angina virală sau catarală) și bacterii (angina bacteriană).

Cele mai frecvente la copii sunt angina eritematoasă-flegmonoasă (roșu în gât și inflamația amigdalelor) și eritemo-pultacee (rosu în gât și depuneri albicioase sau alb-gălbui pe amigdale).

Fiecare tip de angină se manifestă și se tratează diferit ❗

1. Angina micotică (candida): depuneri albe, fără febră.

2. Angina virală: gât roșu, fără depuneri și febra 37-40°C. Pot apărea vezicule cu lichid sau afte, preponderent pe cerul gurii, pe o parte și alta de ovulă (omuleț) – herpangina sau angina herpetica.

3. Angina mixta (virală + micotică): gât roșu cu depuneri albe și febra 37-39°C.

4. Angina bacteriană: gât roșu cu depuneri alb-gălbui sau albe, febră, de obicei febra 39-40°C. Important! Copilul cu vârsta până la 1 an nu face angina bacteriană!

Cum tratăm angina?

1. Angina micotică – nu este necesar tratamentul, de obicei depunerile dispar în 1-2 săptămâni, dacă nu dispar atunci se indică antimicotice (ex. Fluconazol).

2. Angina virală – tratament simptomatic: se scade febra înaltă, mai mare de 38,5 grade, se recomandă mai multe lichide; stropim în gât doar în febra >39°C și dacă copilul are dureri și doar la copilul mai mare de 1 an.

3. Angina mixtă – tratament ca la angina micotică și cea virală.

4. Angina bacteriană – se indică tratament cu antibiotice doar în cazul în care inflamația este cauzată de streptococ (Beta-hemolitic). În acest caz se efectuează testul rapid la streptococ, inclusiv și pentru a diferenția angina micotică de cea bacteriană. (Angina confirmată prin teste de laborator: test rapid la streptococ B-hemolitic gr. A – pozitiv și număr crescut de leucocite în sânge). Antibioticoterapia este obligatorie din cauza unor eventuale complicații care pot apărea în contextul infecției cu streptococ beta hemolitic gr A (la rinichi, la inimă și articulații, este de menționat că în ultimii ani incidența complicatiilor este în continuă scădere).

În cazul în care testul iese negativ, iar aceasta angină bacteriană este cauzată de o altă bacterie (ex. stafilococ), se așteapta a 4-a zi, când febra de obicei cedează (organismul are capacitate suficienta de a lupta cu alte bacterii), în caz contrar (dacă febra se menține înaltă și în a 4-a zi) se indică antibiotic (întotdeauna se începe cu Amoxacilina)!

P.S. Noi toți suntem purtători de bacterii în gât, după tratament bacteriile vor rămâne să populeze mucoasa.

Se face tratament cu antibiotice doar atunci când se manifestă angina: prezența simptomelor de boală, cu febră și leucocite crescute, în funcție de vârsta copilului.

Un test pozitiv la streptococ și leucotele în limitele normale – nu înseamnă neapărat o angină bacteriană streptococică (copilul poate face o angină virală fiind purtător sănătos de streptococ sau o faringită streptococică autolimitată). În ambele situații, nu e nevoie de intervenit cu antibiotic.

Depunerile albe de pe amigdale nu înseamna întodeauna puroi și angina bacteriană, aceste depuneri pot aparea și în angine virale. Investigațiile de laborator necesare pentru a diferenția anginele virale de cele bacteriene cuprind: analiza generala de sânge (hemoleucograma) și testul rapid la streptococ B-hemolitic gr. A.

Durata tratamentului cu antibiotice în cazul anginei bacteriene streptococice confirmată este de 10 zile cu Amoxacilina sau Amoxacilina clavulanat, iar non-streptococică – 7 zile. Pentru un diagnostic și un tratament corect al anginelor trebuie să vă adresați la medic. Să aveți sănătate!”.

UE cere interzicerea produselor aromate folosite în țigările electronice. Scopul acestei decizii: combaterea cancerului

Ramura executivă a Uniunii Europene a propus miercuri interzicerea vânzării de produse din tutun încălzit (ţigări electronice) cu aromă, ca parte a planului său de combatere a cancerului. Comisia Europeană a declarat că propunerea sa vine ca răspuns la o creștere semnificativă a volumului de astfel de produse vândute în blocul celor 27 de țări.

Fumezi tigara electronica? Iata de ce ar trebui sa te opresti

Comisia Europeană a propus, miercuri, interzicerea comercializării de produse aromate pentru vaping în cele 27 de ţări din Uniunea Europeană pentru a stopa această practică întâlnită în special în rândul tinerilor. Mai exact, se doreşte introducerea unei legislaţii mai stricte pentru a descuraja fumatul, inclusiv utilizarea ţigărilor electronice.

Se urmărește reducerea consumului de tutun în blocul comunitar

„Nouă din zece cancere pulmonare sunt cauzate de tutun şi dorim să facem fumatul cât mai neatractiv pentru a proteja sănătatea cetăţenilor noştri şi a salva vieţi. Pentru a realiza acest lucru este esenţial să luăm măsuri mai energice pentru reducerea consumului de tutun şi să ţinem pasul cu tendinţele pentru a face faţă fluxului neobosit de noi produse care apar pe piaţă – ceea ce este deosebit de important pentru protejarea tinerilor”, a explicat într-un comunicat de presă comisarul european pentru Sănătate, Stella Kyriakides.

Comercializarea produselor din tutun a făcut obiectul unei directive europene în 2014 de stabilire a cadrului legislativ pe teritoriul Uniunii Europene. Tendinţele observate însă pe această piaţă autorizează Comisia să modifice acest cadru.

Miercuri, executivul european a subliniat în special faptul că volumul vânzărilor de produse din tutun încălzit a crescut cu 10% sau mai mult în cel puţin cinci ţări din Uniunea Europeană – minimul necesar pentru înăsprirea legislaţiei.

Potrivit Comisiei, vânzarea acestui tip de produse a explodat în mai multe state membre între anii 2018 şi 2020, cum ar fi în Franţa (+406%), Portugalia (180%) şi Ţările de Jos (153%).

Potrivit cifrelor UE, cancerul este a doua cauză de deces în blocul de 450 de milioane de locuitori.

Există aproximativ 1,3 milioane de decese prin cancer și 3,5 milioane de cazuri noi anual în Uniunea Europeană.

Se estimează că 40% dintre cetățenii UE se vor confrunta cu un cancer la un moment dat în viața lor, impactul economic anual este estimat la aproximativ 100 de miliarde de euro (120 de miliarde de dolari).

Comisia Europeană a declarat anterior că dorește să se asigure că mai puțin de 5% din populația UE consumă tutun până în 2040.

Propunerea urmează să fie analizată de Consiliul Uniunii Europene şi de Parlamentul European, informează thehill.com.

sursa

Experții avertizează: Virusul variolei maimuței nu se răspândește doar prin contact intim

Centrele americane pentru Controlul şi Prevenirea Bolilor (CDC) spun că există dovezi de transmitere locală a variolei maimuței. Virusul nu se răspândește doar prin contact intim, ci şi prin împărțirea aceleiași lenjerii de pat sau a prosoapelor.

SUA: Există dovezi de transmitere locală a variolei maimuței

Cazurile apar în principal la bărbaţii care au relaţii sexuale cu bărbaţi, dar şi femeile sunt infectate, a declarat joi dr. Agam Rao, membru al CDC, în cadrul unei şedinţe de grup, scrie Reuters, transmite mediafax.ro.

Potrivit CDC, au fost raportate, de asemenea, cazuri de transmitere în rândul membrilor familiei şi al contacţilor apropiaţi.

„Am auzit, de asemenea, în întreaga lume despre contacte apropiate, cum ar fi membrii apropiaţi ai gospodăriei care, de exemplu, prin împărţirea lenjeriei de pat, a prosoapelor, au dobândit infecţia”, a spus Rao. „Deci, nu doar prin contact intim apropiat se răspândeşte acest lucru”.

Leziunile asociate cu actualul focar sunt, de asemenea, mai mici decât cele tipice ale variolei maimuţei clasice, potrivit agenţiei de sănătate publică.

Luna trecută, CDC a publicat orientări care recomandă utilizarea vaccinului Jynneos de la Bavarian Nordic pentru personalul de laborator şi alte persoane cu risc, punând la dispoziţie un alt vaccin de la Emergent BioSolutions.

La începutul zilei de joi, oraşul New York a deschis o clinică temporară pentru a administra vaccinul Jynneos în două doze persoanelor eligibile care ar fi putut fi expuse la variola maimuţei, inclusiv bărbaţilor homosexuali şi bisexuali.

În timp ce au existat cazuri de inflamaţie a inimii, numită miocardită, asociate cu vaccinul de la Emergent BioSolutions, nu au fost raportate încă astfel de cazuri după utilizarea Jynneos, a precizat CDC.

Există o cantitate limitată de Jynneos, iar agenţia analizează cum să utilizeze cel mai bine rezervele, a precizat aceasta.Variola maimuţei, o infecţie virală care provoacă leziuni ale pielii, este endemică în anumite părţi ale Africii. Dar focarul actual a afectat ţări în care virusul nu se răspândeşte de obicei, stârnind îngrijorare.

Prima despăgubire dată unui pacient care a murit din cauza complicațiilor vaccinului anti-Covid-19

La mai bine de trei ani de la izbucnirea pandemiei, avem şi prima despăgubire dată unui pacient care a murit din cauza complicațiilor vaccinului anti-COVID-19.

Ghid de vaccinare Covid 19 a pacienților oncologici - ECPC - European  Cancer Patient Coalition

O femeie al cărei partener de viaţă a murit anul trecut după ce s-a vaccinat cu serul anti Covid-19 al companiei AstraZeneca a devenit prima persoană din Marea Britanie care a primit despăgubiri după un deces asociat vaccinului anti-COVID-19, a anunţat marţi seară bbc.com, conform antena3.ro.

Fostul logodnic al lui Vikki Spit, cântăreţul rock Zion (48 de ani), s-a îmbolnăvit la opt zile după ce primise vaccinul şi a murit în mai 2021. 

Vikki Spit a chemat ambulanţa pentru Zion atunci când acesta a început să acuze dureri de cap „îngrozitoare” pe 13 mai 2021. Paramedicii au crezut că Zion suferea de o migrenă atunci când au fost chemaţi să se deplaseze la reşedinţa lor.

Rockerul britanic, care era totodată scriitor şi cineast, a suferit o criză după câteva zile şi „nu s-a mai trezit” după ce a fost operat. Certificatul lui de deces confirmă că a murit din cauza unor complicaţii apărute după vaccinare.

Vikki mai spune că logodnicul ei era sănătos şi într-o bună formă fizică şi că el ar fi avut şanse mari de supravieţuire dacă ar fi primit mai devreme tratamentul adecvat.

Era donator de organe, iar ficatul şi rinichii lui au salvat alte trei vieţi.

Despăgubire de 120.000 de lire sterline

Logodnica lui a primit în urma unei înţelegeri judiciare valoarea maximă a despăgubirilor legale de 120.000 de lire sterline (139.400 de euro), dar consideră că această sumă nu este suficientă.

Vikki (38 de ani) a dezvăluit că a acumulat multe datorii după ce nu a mai putut să beneficieze de veniturile obţinute de Zion şi că despăgubirile ar fi trebuit să fie în jurul sumei de 180.000 de lire sterline (209.123 de euro).

De asemenea, ea susţine că a trebuit să aştepte prea mult timp înainte să primească acea sumă în virtutea unei legi din 1979, Schema de plată a daunelor provocate de vaccinuri, şi că despăgubirile ce i-au fost acordate nu au ţinut cont de rata inflaţiei din perioada care a trecut după adoptarea acestei reglementări.

Plăţile pentru daunele provocate de vaccinuri sunt disponibile pentru orice persoană care a suferit anumite dizabilităţi ca rezultat al vaccinării, iar rudele pot de asemenea să solicite aceste despăgubiri în numele unei persoane care a murit după o vaccinare.

Schema de plată oferă sume unice şi neimpozabile de până la 120.000 de lire sterline şi deşi o astfel de plată nu afectează dreptul unei persoane de a deschide un proces, ea poate avea totuşi anumite implicaţii asupra beneficiilor pe care reclamanţii le-ar obţine în instanţă.

,,Iubirea mea orientală”. Cum a pozat Xenia Deli alături de soțul ei milionar?
Articolul anterior
Părinții unui interpret autohton, internați cu Coronavirus. Artistul cere ajutorul prietenilor
Articolul următor