Risc și complicații în timpul travaliului – ruptura uterină

Potrivit medicilor specialiști, ruptura uterină este o complicație rară care apare la nivelul uterului în timpul nașterii sau dacă ai avut o naștere prin cezariană. Acest lucru este cauzat de un efort fizic sporit sau la debutul travaliului. Din fericire, aceste rupturi sunt relativ rare, dar sunt foarte periculoase pentru viitoarea mămică.

separator

 

Cauzele rupturii uterine

  • Nașterea anterioară a avut loc prin cezariană
  • Existența unor intervenții chirurgicale uterine
  • Ești femeie multipară (cu mulți copii)

Alți factori de risc mai puțin întâlniți sunt:

  • Existența unei placente implantată prea adânc în peretele uterului;
  • Există prea mult lichid amniotic sau prezența unei sarcini gemelare;
  • Prezența unor contracții frecvente și puternice;
  • Travaliul durează mult timp pentru că fătul este prea mare și nu poate să iasă prin pelvisul mamei;
  • Folosirea forcepsului în extragerea bebelușului;
  • Extracția dificilă a placentei.

Dacă nașterea anterioară a avut loc prin cezariană, iar incizia a fost orizontală, riscul unei rupturi uterine este mai mică. În schimb, dacă incizia a fost efectuată vertical riscul ca să cedeze cicatricea este mai mare. La fel și în cazul unor intervenții chirurgicale uterine, cum ar fi o operație pentru eliminarea fibroamelor sau corectarea unui uter diform. În aceste cazuri trebuie să informez medicul din timp și să te programezi pentru nașterea prin cezariană înainte ca să înceapă travaliul.

Ce simptome apar?

Rupturile uterine se întâmplă de obicei în momentul travaliului, deși ai putea să nu-ți dai seama de acest lucru. Primul semn este o anomalie în ritmul cardiac al copilului. Mama poate avea simptome cum ar fi: dureri abdominale, sângerări vaginale, un puls rapid și alte semne de șoc.

Ce complicații pot apărea?

În afară de ruptura uterină în sine, pot apărea probleme cum ar fi: hematoame, ruptura vezicii urinare, șocul hemoragic, septicemia, peritonita.

Care sunt măsurile de urgență?

Este efectuată de urgență o incizie pentru a scoate copilul, iar în cazul în care sângerarea nu poate fi controlată și ruptura este prea mare medicul recurge la îndepărtarea completă a uterului (histerectomie).

Poți preveni ruptura uterină?

Dacă ai o sarcină cu risc de ruptură uterină trebuie să fii foarte atentă la tot cea ce faci și să fii monitorizată în permanență de către un medic. În plus, vei fi internată înainte de termenul nașterii pentru a evita unele complicații.

alte Articole interesante