Rusia anunţă că a depistat la oameni primele cazuri din lume de gripă aviară H5N8

Autorităţile au trimis informaţii despre cele şapte cazuri depistate la muncitori la o fermă de păsări din sudul Rusiei către Organizaţia Mondială a Sănătăţii, a declarat sâmbătă Anna Popova, şefa autorităţii de sănătate publică a ţării.

Rusia anunţă că a depistat la oameni primele cazuri din lume de gripă aviară H5N8

„Nu se transmite de la persoană la persoană. Dar numai timpul va spune cât de curând viitoarele mutaţii îi vor permite să depăşească această barieră ”, a spus Anna Popova, şefa autorităţii de sănătate publică a ţării, relatează Bloomberg, conform Mediafax.

Descoperirea acestei tulpini „ne oferă tuturor, întregii lumi, timp pentru a ne pregăti pentru posibile mutaţii şi posibilitatea de a reacţiona în timp util şi de a dezvolta sisteme de testare şi vaccinuri”.

Lucrătorii afectaţi de la ferma de păsări, unde a fost raportat un focar în rândul păsărilor în decembrie, au avut cazuri uşoare şi s-au recuperat, a spus Popova.

„Deşi infecţiile umane cu viruşi A (H5) sunt rare şi apar în general la persoanele expuse la păsări infectate bolnave sau moarte, ele pot duce la boli severe sau la moarte la oameni.” 

Şase din cele 14 cazuri de gripă aviară H5N6 la oameni raportate începând cu 2014 au fost fatale, a precizat OMS într-o postare din noiembrie 2016.

CNESP și-a revizuit decizia: se suspendă limitarea numărului de pasageri în mijloacele de transport în comun
Articolul anterior
Bilanțul cazurilor de Covid-19 confirmate astăzi, 20 februarie
Articolul următor
Alte articole interesante