Rusia a interzis importul a 18 tone de căpșune crescute în Moldova. Erau contaminate

Inspectorii Rosselhoznadzor, din Rusia, au interzis 18 tone de căpșuni proaspete provenite din Moldova.

separator

Potrivit departamentului sanitar rus, marfă cu o greutate totală de circa 17,68 tone de căpșuni a fost reținută la punctul de control „New Yurkovichi” la granița cu Ucraina, deoarece au fost depistați dăunători în timpul controlului fitosanitar.

O examinare efectuată în laboratorul veterinar interregional Bryansk a confirmat contaminarea fructelor cu insecta Frankliniella occidentalis Perg.

Frankliniella occidentalis este o mică insectă, unul dintre cei mai periculoși dăunători pentru flori și plante, purtători de viruși ai plantelor. Există peste tot, datorită comerțului între multe țări și continente.

Un test de sânge i-ar putea scuti pe bolnavii de cancer de chimioterapia inutilă

Un test de sânge care poate detecta urme de celule canceroase ar putea scuti mii de pacienți de chimioterapia inutilă în fiecare an. Biopsiile lichide pot evidenția recidiva cancerului cu cel puțin 4 ani înainte ca aceasta să poată fi detectată prin scanare. Un studiu important privind cancerul intestinal verifică dacă testul poate arăta dacă operația chirurgicală a îndepărtat toată tumora.

Analize de laborator (Profimedia)

Testele de sânge funcționează prin căutarea unor urme microscopice de cancer în sânge, numite ADN tumoral circulant. Prezența acestor markeri indică dacă pacientul a fost sau nu vindecat în urma intervenției chirurgicale. Aceste fragmente minuscule ar fi invizibile la o scanare, potrivit BBC.

Cercetătorul care a coordonat studiul a precizat că rezultatul ar putea afecta modul în care mii de pacienți cu cancer intestinal sunt tratați în fiecare an.

Mai precis, speranța este că noua tehnologie i-ar putea scuti mulți pacienți cu cancer de chimioterapie inutilă.

Studiul, denumit TRACC, utilizează un test creat de compania americană Guardant Health. Probele sunt trimise la laboratoarele lor din California pentru a fi analizate, iar rezultatele se primesc în aproximativ două săptămâni.

sursa

Glaucomul, boala fără simptome care te poate lăsa fără vedere

Glaucomul este o boală a ochiului extrem de gravă care poate duce la atrofierea nervului optic. Partea tristă este că afecțiunea este numită „hoțul tăcut al vederii” pentru faptul că semnele sale apar abia atunci când este deja prea târziu. Mai bine de patru milioane de oameni au orbit din cauza bolii, scrie unica.ro.

Glaucomul este o afecțiune care afectează partea dorsală a ochiului și poate duce la pierderea vederii. Este a doua cauză la nivel mondial pentru pierderea periferică și graduală a vederi și este detectată mult prea târziu. Pentru a nu ajunge în această situație, dr. Roma Johnri, consultant în glaucom la Sri Shankara Nethralaya din Hyderabad, a făcut o serie de precizări extrem de utile.

Cauzele apariției glaucomului În cadrul unui interviu, Roma Johnri, consultant în glaucom la Sri Shankara Nethralaya din Hyderabad, a mărturisit că anumiți factori pot favoriza apariția glaucomului, printre care se numără: vârsta înaintată, miopia, antecedentele familiale, leziunile oculare, afecțiuni oculare din familie, diabetul și hipertensiunea arterială. Peste 4,5 milioane de oameni din întreaga lume suferă de această boală și au orbit din vina sa. „Din păcate, mulți oameni nu sunt conștienți de cauzele și simptomele glaucomului. Pentru a crește șansele de diagnosticare precoce, este important să faceți anual un control oftalmologic la un oftalmolog. Diagnosticul întârziat duce adesea la stadii avansate ale bolii la mulți pacienți”, a spus medicul specialist.

Când se dezvoltă afecțiunea care te poate lăsa fără vedere Afecțiunea oculară apare atunci când lichidele nu mai pot circula între cornee și iris. În acel moment lichidul se acumulează și duce la creșterea presiunii oculare, fapt care poate duce la împiedicarea ochiului de a mai transforma lumina în semnale nervoase. Din moment ce acesta este rolul receptorului vizual, de aceea duce glaucomul la orbire.

„Glaucomul se dezvoltă atunci când fluidele produse de ochi nu pot curge prin rețeaua trabeculară situată între cornee și iris, determinând blocarea canalului. Acest lucru duce la acumularea de lichid și o creștere a presiunii intraoculare (PIO), care poate comprima nervul optic și poate perturba conversia luminii în semnale nervoase. Dacă este lăsat netratat, acest lucru poate duce la modificări vizuale sau chiar pierderea vederii”, a spus medicul.

Cum se detectează afecțiunea care te poate lăsa fără vedere Cea mai bună metodă prin care se detectează glaucomul este un examen care se face la medicul oftalmolog. Specialistul va verifica, prin folosirea unor picături speciale, dacă pupilele vor funcționa în mod normal. De asemenea, va fi efectuat un test de tonometrie pentru verificarea presiunii oculare, pentru a vedea care este situația vederii periferice. „Testele pentru glaucom sunt de obicei nedureroase și scurte. În timpul examenului, medicul oftalmolog vă va verifica vederea și va folosi picături pentru a vă dilata pupilele pentru a vă examina ochii. Ei vă vor inspecta nervul optic pentru orice semne de glaucom și pot face fotografii pentru a urmări orice modificări în timp.

Ei vor efectua, de asemenea, un test de tonometrie pentru a măsura presiunea oculară și un test de câmp vizual pentru a determina dacă ați pierdut vederea periferică. Dacă medicul dumneavoastră oftalmolog suspectează că ați putea avea glaucom, acesta poate comanda teste speciale de imagistică ale nervului optic pentru a ajuta la diagnostic” Câte tipul de glaucom există și cum apar Medicul specialist a spus că sunt două tipuri principale de glaucom, respectiv cel cu unghi deschis și cel cu unghi închis sau îngust. Prima categorie apare atunci când lichidele nu pot pătrunde în camera anterioară. Cel de-al doilea tip apare atunci când canalele de drenaj nu pot fi golite de lichidele oculare.

„Glaucomul poate fi clasificat în două tipuri principale: glaucom cu unghi deschis și cu unghi închis (sau cu unghi îngust). Glaucomul cu unghi deschis apare atunci când lichidele oculare nu pot să se scurgă eficient din camera anterioară, chiar dacă unghiul este neobstrucționat.Acest tip de glaucom este adesea asimptomatic și provoacă pierderea treptată a vederii, câștigându-i porecla de „hoț tăcut al vederii.” Glaucomul cu unghi închis, pe de altă parte, se dezvoltă atunci când canalele de drenaj devin blocat, împiedicând golirea eficientă a lichidelor oculare”, a precizat dr. Roma Johnri.

Pentru a detecta boala din timp, este nevoie de un consult oftalmologic la cel mai mic disconfort.

Nu ignora niciodată vânătăile care apar din senin pe piele. Pot trăda probleme grave de sănătate

Dacă ai adesea vânătăi inexplicabile și vrei să afli cauza acestora, află că există anumite investigații pe care le poți face pentru a identifica problema și a o rezolva cât mai curând posibil. Mai jos, vei găsi informații utile despre ce investigații ar putea fi necesare.

Atunci când vânătăile apărute pe piele ar trebui să te trimită în cabinetul medicului

Echimozele sau vânătăile sunt pete care apar pe piele atunci când capilarele – vase de sânge foarte mici – se rup. Echimozele pot apărea cu o nuanță albăstruie pe pielea deschisă la culoare, dar pot avea o nuanță violet închis, maro sau negru pe pielea mai închisă la culoare. Explicația pentru această schimbare de culoare este că sângele din capilare se scurge în țesuturile moi sub piele.

Există mai multe cauze posibile pentru apariția unei vânătăi. Acestea includ accidente sau leziuni, leziuni microscopice la nivelul vaselor de sânge sub piele (ceea ce poate fi întâlnit frecvent la sportivi), tulburări ale sângelui și pielea mai subțire cauzată de procesul de îmbătrânire, scrie redactia.ro.

Pentru a determina cauza apariției vânătăilor, este necesară efectuarea unor investigații care includ măsurarea timpilor de coagulare și a numărului de trombocite. Aceste investigații ajută la identificarea posibilelor patologii, cum ar fi coagulopatia, trombocitopenia severă sau vasculopatia.

Dacă o persoană are vânătăi inexplicabile sau dacă vânătăile apar prea ușor, aceasta poate fi din cauza capilarelor slăbite. Atunci când acestea nu sunt suficient de puternice pentru a reține celulele roșii din sânge, sângele se poate scurge sub piele, provocând astfel vânătăi.

Capilarele pot deveni slabe din cauza lipsei de proteine pentru a le menține, sau din cauza unor probleme cu structura vaselor de sânge. De asemenea, vânătăile inexplicabile pot apărea în cazul unor probleme cu trombocitele sau cu celulele implicate în procesul de vindecare a vaselor de sânge.

Arnica, de ajutor împotriva vânătăilor

Arnica este considerat un analgezic natural, având proprietăți antiseptice și antiinflamatoare de excepție. Atenție, însă! Utilizarea cremei de arnică nu este indicată tuturor persoanelor. Sesquiterpenoidul, compus aflat în componența arnicăi, poate să provoace alergii persoanelor mai sensibile. Dacă resimțiți o senzație de mâncărime, înterupeți imediat administrarea cremei și adresați-vă medicului.

Cremă cu vitamina K

Vitamina K ajută la coagularea sângelui și este demonstrat științific că poate reduce severitatea vânătăilor. Pentru a profita de beneficiile vitaminei K, este recomandat aplicarea acesteia de 2 ori pe zi, în zona afectată de vânătăi și echimoze.

Aloe vera

Această plantă conține vitamine, minerale și enzime, care au rolul de a calma durerile, hidrata pielea și reduce inflamația. Este recomandat să aplicați sucul natural din frunzele de aloe, cremă sau gel, direct pe vânătaie. Masați ușor până când se absoarbe complet și repetați zilnic procedeul.

Laura Cosoi a revenit la greutatea de dinaintea sarcinii: ,,Mai am de lucru la tonifiere”
Articolul anterior
Madona a declarat că suferă de tulburare obsesiv-compulsivă. Afecțiunea îi face dificilă viața
Articolul următor