Sacrificiul medicilor și asistentelor din China: răni pe față din cauza măștilor, nopți nedormite

Medicii chinezi care tratează pacienții cu coronavirus sunt supuși unui risc extrem și unor gărzi istovitoare. Virusul face ravagii în țară, însă medicii și asistentele trebuie să reziste numărului mare de bolnavi.

separator
Pe rețelele de socializare sunt postate poze cu cei care au misunea de a veghea asupra sănătății oamenilor. Se muncește într-un ritm alert, epuizant, medicii sunt permanent în picioare, ore întregi, deseori flămânzi sau adormind pe scaune, scrie publicația Metro, conform presei locale.   

Micșorarea stomacului, cea mai populară intervenție chirurgicală printre supraponderali. Ce împlică și ce rezultate pot fi obținute

Epidemia de obezitate face ravagii în întreaga lume. Organizaţia Mondială a Sănătăţii spune că, aproape 60% dintre europeni sunt supraponderali sau obezi, iar o treime dintre copii suferă de greutate în exces. Pacienții au acum acces la tratamente chirurgicale minim invazive sigure, cu rezultate spectaculoase: nu doar că scăderea în greutate se vede de la o lună la alta, dar şi afecţiunile asociate obezităţii se ameliorează.

Obezitatea vine cu multe probleme de sănătate – diabet, hipertensiune, dureri articulare şi poate determina chiar anumite tipuri de cancer. Iar tratarea ei poate reduce sau chiar înlătura complet afecţiunile asociate. Cei care apelează la operaţia de micşorare a stomacului, scapă atât de kilogramele în plus, cât şi de bolile care le afectează grav calitatea vieţii. Intervenţia este una sigură, iar recuperarea începe imediat.

Bogdan Smeu, medic primar Chrurgie Generală: “Operaţia se face minim invaziv, tehnologia a progresat încât putem să facem acum prin nişte găuri care sunt milimetrice operația, sunt pacienţi la care aceste cicatrici nici nu se mai văd după câteva luni pentru că ele devin la culoarea tegumentului, este foarte uşor de ascuns. Recuperarea este uşoară, a doua zi pacienţii se plimbă la propriu prin spital. Scăzând această capacitate a stomacului scădem şi apetenţa, adică poftele, senzaţia de foame. Pacientul va mânca normal de la o lună de la operaţie, prima lună va fi necesară de protecţie cu un regim alimentar ca să nu apară complicaţiile postoperatorii.”

 Rezultatele sunt spectaculoase. Medicii spun că în primul an de după operație, pacientul poate să piardă până la 85% din surplusul de greutate. În plus, un avantaj extraordinar este remisia diabetului zaharat.

Pacienții care amână decizia, ajung la intervenție chirurgicală cu obezitate de gradul II

Bogdan Smeu, medic primar Chrurgie Generală: “Pacienţi care vin cu glicemii de 200-300 pleacă a doua zi după operaţie cu glicemii normale pentru că deodată aportul alimentar este foarte mult redus după operaţie, sunt inhibaţi senzorii de pe stomac care cer alimente, pancreasul începe să facă faţă noii situaţii. E adevărat că majoritatea situaţiilor încep să facă, nu ştiu, 85% să aibă analizele deja normale dar majoriatea sunt cei care scapă complet de tratament, scapă de regimul alimentar, scapă de injecţie, scapă de medicamente administrată pe cale orală.”

Sunt pacienţi care amână decizia şi ajung la operaţie cu o greutate ce se încadrează deja la obezitate gradul II. Specialiştii recomandă schimbarea stilului de viaţă pentru a nu ajunge în acel punct.

 Simona Filip, medic primar Chirurgie Generală: “În timpul liber, să încercăm să fim cât mai activi fizic, să facem cât mai mult sport şi să încercăm să ne schimbăm stilul alimentar, să încercăm să avem mese regulate, să ne ferim de alimentele de tip fast food, de tip hipercalorice, să încercăm să consumăm dulciuri ocazional, nu într-un regim zilnic, să evităm băuturile dulci carbogazoase şi consumul excesiv de alcool. Atunci când nu reuşim să controlăm obezitatea cu aceste măsuri conservative de schimbare a stilului de viaţă,când obezitatea ne afectează calitatea vieţii, este bine să ajungem la medic.”

 În medie, cei care îşi fac operaţia de micşorarea a stomacului slăbesc aproximativ jumătate din excesul ponderal în doar 3 luni de la intervenţie.

sursa: www.observatornews.ro

Cromozomul Y, care determină sexul bărbaților, ar putea dispărea

Sexul oamenilor și altor mamifere este decis de o genă. Bărbații se nasc cu un cromozom Y și cun cromozom X, iar femeile, cu doi cromozomi X.

Dar cromozomul Y uman este în proces de degenerare și ar putea dispărea în câteva milioane de ani, ducând la extincția oamenilor, dacă nu dezvoltăm o nouă genă sexuală, relatează Science Alert, transmite Digi24.ro.

Vestea bună este că două specii de rozătoare și-au pierdut deja cromozomul Y, dar au supraviețuit. 

Un studiu recent publicat în jurnalul Proceedings of the National Academy of Science arată cum șobolanul spinos a dezvoltat o nouă genă care determină sexul masculilor. 

Cum determină cromozomul Y sexul la oameni

La oameni, ca și la alte mamifere, femelele au doi cromozomi X, iar masculii au un singur X și un cromozom Y. 

X conține aproximativ 900 de gene care îndeplinesc diverse roluri care nu au legătură cu sexul. Dar Y conține puține gene (aproximativ 55) și o cantitate mare de ADN necodificator – ADN simplu repetitiv, care nu pare să facă nimic. 

Dar cromozomul Y conține și o genă extrem de importantă, care dă startul dezvoltării masculine în embrion. La aproximativ 12 săptămâni de la concepție, această genă principală dă startul altor gene care reglează dezvoltarea testiculului. Testiculul embrionar produce hormoni masculini (testosteron și derivații săi), ceea ce face că bebelușul să se dezvolte ca un băiat.

Această genă principală a sexului a fost identificată ca SRY (regiunea sexuală pe Y) în 1990. Funcționează prin declanșarea unei căi genetice care începe cu o genă numită SOX9, care este cheia pentru determinarea masculină la toate vertebratele, deși nu se află pe cromozomii sexuali. 

Majoritatea mamiferelor au cromozomi X și Y asemănător cu al nostru; un X cu multe gene și un Y cu SRY și alte câteva. Acest sistem vine cu probleme, din cauza dozei inegale de gene X la bărbați și femei. 

Cum a evoluat un sistem atât de ciudat? Descoperirea surprinzătoare este că ornitorincul din Australia are cromozomi sexuali complet diferiți, mai mult ca cei ai păsărilor. 

La ornitorinc, perechea XY este doar un cromozom obișnuit, cu doi membri egali. Acest lucru sugerează că X și Y erau o pereche obișnuită de cromozomi la mamifere, cu mult timp în urmă. 

La rândul său, acest lucru trebuie să însemne că cromozomul Y a pierdut peste 800 de gene active în cei 166 de milioane de ani în care oamenii și ornitorincul au evoluat separat. Aceasta este o pierdere de aproximativ cinci gene la un milion de ani. În acest ritm, ultimele 55 de gene vor dispărea în 11 milioane de ani. 

Afirmația cu privire la dispariția iminentă a cromozomului Y uman a creat controverse și există mai multe ipoteze cu privire la durata de viață așteptată a cromozomului nostru Y – estimări între infinit și câteva mii de ani. 

Vestea bună este că știm că există două linii de rozătoare care și-au pierdut deja cromozomul Y și încă supraviețuiesc. 

La unele specii de cârtițe din Europa de Est și șobolani spinoși din Japonia, cromozomul Y și SRY au dispărut complet. Cromozomul X rămâne, în doză unică sau dublă la ambele sexe. 

Deși nu este încă clar cum este determinat sexul la cârtițe fără gena SRY, o echipă condusă de biologul Asato Kuroiwa de la Universitatea Hokkaido a avut mai mult noroc cu șobolanul spinos – un grup de trei specii de pe diferite insule japoneze, toate pe cale de dispariție. 

Echipa lui Kuroiwa a descoperit că majoritatea genelor de pe cromozomul Y al șobolanilor spinoși au fost mutate în alți cromozomi. Dar nu a găsit niciun semn de SRY și nici gena care o înlocuiește. A găsit în schimb un mic fragment de ADN duplicat care ajută la determinarea sexului masculin. 

Posibila dispariție a cromozomului Y uman a stârnit speculații despre viitorul nostru, ca specie. 

Unele șopârle și șerpi sunt specii exclusiv feminine și pot face ouă din propriile lor gene, prin ceea ce se numește partenogeneză. Dar acest lucru nu se poate întâmpla la oameni sau la alte mamifere, deoarece avem cel puțin 30 de gene esențiale care funcționează numai dacă provin de la tată prin intermediul spermei. 

Pentru a ne reproduce, avem nevoie de spermă și avem nevoie de bărbați, ceea ce înseamnă că sfârșitul cromozomului Y ar putea anunța dispariția rasei umane. 

Dar noua descoperire susține o posibilitate alternativă: oamenii pot dezvolta o nouă genă care determină sexul. 

Cu toate acestea, evoluția unei noi gene care determină sexul vine cu unele riscuri. Ce se întâmplă dacă în diferite părți ale lumii evoluează sisteme diferite? Un „război” al genelor sexuale ar putea duce la separarea de noi specii, așa cum s-a întâmplat la cârtiță și șobolani spinoși.

Avertismentul medicilor: Lipsa de somn și cea a mișcării îmbolnăvesc inima

Medicii specialiști în bolile cardiovasculare avertizează că lipsa constantă a somnului și a mișcării duc la o îmbolnăvire prematură a inimii.

Un studiu publicat în ianuarie în American Journal of Lifestyle Medicine a analizat relația dintre somn, mișcare și depresie și bolile de inima, scrie Eating Well.

Cercetătorii au folosit baza de date pe care o aveau la dispoziție în 2020 Centrul pentru Controlul Bolilor din SUA (CDC) și departamentele de sănătate din statele americane. Printre aceste informații se găseau și mai multe sondaje naționale completate anual de pacienți cu vârste de peste 18 ani.

Sondajul din 2020 includea întrebări despre afecțiunile cardiace, obiceiurile de somn și mișcare, precum și despre depresie. Întrebările vizau anumiți parametri pentru a-i ajută pe cercetători să obțină date mai precise. De exemplu, noțiunea de „somn suficient” a fost definită că somn de șapte sau mai multe ore într-un interval de 24 de ore.

În privința mișcării, subiecții au fost întrebați dacă au participat la orice activitate fizică sau exercițiu în ultima luna, iar chestionarul includea exemple precum alergarea, golful, grădinăritul și mersul pe jos.

Participanții au fost, de asemenea, întrebați dacă medicul de familie le-a spus vreodată că au o tulburare mintală precum depresie.

Pentru că rezultatele să fie cât mai relevante, participanții au fost rugați să menționeze în chestionare și alți factori, precum rasă/etnia, sexul, vârstă, venitul, indicele de masă corporală, dacă fumează.

Ce a arătat studiul

Cei care nu dormeau suficient și nu făceau mișcare aveau cel mai mare risc de a suferi de boli cardiace. Iar depresia are legătură și ea cu afecțiunile cardiace.

Oamenii de știință au analizat și cazurile celor care nu dormeau suficient, nu făceau mișcare și aveau și depresie. Ei au comparat acest grup cu cel al persoanelor care nu dormeau suficient și nu făceau mișcare, dar nu erau deprimați. Riscurile de a suferi de boli de inima erau mari în ambele grupuri, dar erau mai ridicate la grupul cu depresie.

Cu alte cuvinte, lipsa de somn și de mișcare poate crește riscul de a te îmbolnăvi de inima, dar depresia mărește și mai mult pericolul.

Tulburările somnului sunt foarte periculoase

Bolile de inima încă reprezintă cauza nr. 1 de deces în Statele Unite, potrivit CDC. Studiul sugerează că activitatea fizică și odihnă sunt factori importanți în reducerea riscului de boli cardiace, întrucât previn și contribuie la controlarea depresiei.

Concluziile corespund cu cele ale studiilor anterioare care au arătat că factorii ce țin de stilul de viață joacă un rol important în riscul de îmbolnăvire, notează publicația citată.

În cazul somnului, de pildă, un alt studiu a arătat că insomnia poate mari cu 69% riscul de a suferi de infarct. Apneea, o altă tulburare a somnului, poate crește, de asemenea, riscul de apariție al bolilor cardiace.

Prin urmare, dacă ai un somn întrerupt care provoacă ritmuri circadiene neregulate, acest lucru poate crește cu 300% riscul de îmbolnăvire.

Cât privește depresia – somnul insuficient și lipsa mișcării pot crește riscurile de a suferi de depresie. Persoanele care sunt deprimate tind să nu doarmă bine și să nu facă mișcare.

Schimbări simple care nu-ți dau viață peste cap

Schimbarea stilului de viață poate fi dificilă, dar există câteva soluții pentru a face mai ușoară această tranziție. Când schimbi un obicei este important să cunoști rezultatul pe care îl dorești și de ce anume vrei să-l obții. Și e important să fii sinceră cu ține.

În primul rând, trebuie să te întrebi de ce vrei să faci această schimbare. De ce este atât de importantă? Răspunsul sincer va fi cel mai puternic resort care te va împinge spre schimbarea dorită.

Deși unii oameni pot schimbă mai multe obiceiuri o dată, mulți au nevoie de pași mărunți, cel puțin la început. Este important să începi de acolo unde te afli cu adevărat, nu de unde ți-ai dori să fii sau de unde ai fost cândva.

Iar uneori căile simple și soluțiile sănătoase te pot ajută să ajungi mai ușor acolo unde îți propui, deci nu-i nevoie să-ți dai viață peste cap. De exemplu, renunță la sucul pe care îl bei în fiecare zi și bea apă. Sau încearcă să adaugi o bucată de fruct în gustarea de dimineață. Poate începi să faci o plimbare de 15 minute dimineață. Cel mai importat lucru este că schimbările sănătoase din stilul tău de viață să fie plăcute și sustenabile pentru ține.

Concluzii

Așadar, după cum arată studiul menționat, somnul și mișcarea sunt esențiale pentru sănătatea inimii, așa că trebuie să faci tot ce e posibil să-ți îmbunătățești calitatea și cantitatea acestor doi parametri fundamentali pentru o viață sănătoasă. Caută să reduci expunerea la lumina înainte de somn și să-ți creezi o rutină a somnului.

Dacă nu faci mișcare periodic, nu-i nevoie să faci sesiuni de câteva ore în fiecare zi. Caută să faci mișcare mai des în timpul zilei, chiar dacă numai cinci minute. Oricât de puțin e mai mult decât deloc!

Deci, oricare ar fi obiceiurile pe care încerci să le schimbi, fă ceea ce poți și exersează noul obicei puțin câte puțin, cu răbdare, până când îl șlefuiești și devine ceva firesc. Înainte să-ți dai seama, vei reuși să ai un nou obicei, iar inima ta va fi și ea mai fericită și mai sănătoasă.

sursa

Câini otrăviți și lăsați să moară în chinuri la Bălți
Articolul anterior
Alertă de coronavirus peste Prut: 13 persoane venite din China, în carantină
Articolul următor