Sarcina după vârsta de 30 de ani

Din ce în ce mai multe femei aleg să aibă un copil după vârsta de 30 de ani. Deși, cele mai multe femei au parte de o sarcină sănătoasă, există o serie de obstacole și riscuri care pot aparea atunci când vă hotărâți să rămâneți însărcinată după această vârstă.

separator

În primul rând, fertilitatea începe să scadă. Un procent considerabil al femeilor trecute de această vârstă nu poate să păstreze sarcina, cauza cea mai frecventă fiind anomaliile genetice. Vă puteți confrunta și cu un travaliu prelungit, care poate duce la nașterea prin cezariană. Hipertensiunea arterială și diabetul zaharat gestațional sunt alte două probleme medicale destul de frecvente. Un risc foarte mare îl reprezintă și defectele congenitale, sarcina extrauterină sau nașterea prematură.

Medicii specialiști nu descurajează, totuși, conceperea unui copil după vârsta de 30 de ani. Este adevărat că riscurile sunt mai mari, dar cu un stil de viață sănătos, o dietă echilibrată și o serie de teste prenatale efectuate la timp puteți avea o sarcină ușoară și un copil sănătos. Modul în care se desfășoară sarcina și nașterea depind foarte mult de obiceiurile de viață și de forma fizică în care vă aflați.În timpul sarcinii, acidul folic este una dintre substanțele cele mai importante, care vă ajută să vă fortificați organismul și să îl pregătiți pentru naștere. Cu toate că acidul folic este prezent în alimente precum legumele verzi, fasolea uscată, ficatul sau citricele, studiile arată că este dificil de asimilat exclusiv prin alimentație. De aceea, este recomandat să luați zilnic o combinație de vitamine și minerale, așa cum este gama, care vă poate ajuta să acumulați toate substanțele nutritive esențiale și să acoperiți atât necesarul matern, cât și pe cel fetal pe toată durata sarcinii. De asemenea este dovedit clinic faptul că acidul folic reduce riscul apariției defectelor de tub neural.

Adoptând o dietă echilibrată și diversificată vă puteți asigura toți nutrienții necesari unei sarcini sănătoase! Alimentele bogate în fibre și proteine sunt excelente în această perioadă, alături de cele care asigură o cantitate suficientă de vitamine și minerale. Medicii recomandă și consumul de produse bogate în C Fosfor și Fier. În schimb, trebuie să eliminați substanțele toxice precum alcoolul sau tutunul. Puteți înlocui cafeaua cu o ceașcă de ceai negru, cu un conținut redus de cofeină – o opțiune mult mai sănătoasă! Nu trebuie să cedați nici tentației de a vă supraalimenta, urmând ideea conform căreia „o femeie însărcinată trebuie să mănânce cât pentru doi”. În realitate, necesarul din această perioadă crește cu doar 300 kcal față de necesarul anterior sarcinii.

O stare bună de sănătate depinde și de practicarea unei activități fizice regulate, care să însumeze aproximativ 150 minute de sport pe săptămână. Evaluați programul de exerciții împreună cu medicul specialist, iar dacă acesta stabilește că nu aveți probleme medicale sau restricții în privința efortului, puteți face câte 30 minute de sport pe zi.

Consultul medical și o monitorizare constantă a sarcinii sunt foarte importante pentru depistarea și prevenirea oricăror afecțiuni. Întrebați-vă medicul despre testele prenatale care pot depista anomaliile cromozomiale. Totodată, puteți discuta și cu un genetician, care să vă ajute să înțelegeţi probabilitatea ca fătul să aibă o anumită boală, în funcție de istoricul bolilor părinților, felul în care poate fi afectată viața copilului, dar și opțiunile de tratament din perioada sarcinii sau după naștere.Primele opt săptămâni de sarcină sunt cele mai importante în dezvoltarea fătului iar evaluarea și îngrijirea corespunzătoare pot crește șansele de a avea un copil sănătos. Cu o dietă echilibrată, puțin sport și o combinație de vitamine și minerale, așa cum este Gama Elevit, sarcina poate deveni cea mai plăcută experiență din viață!

Produsele Elevit sunt suplimente alimentare. Mai multe informații despre sarcină, planificarea sarcinii și îngrijire postnatală pe www.elevit.ro.

Aviz sanitar: „ELEVIT 1” comprimate filmate №30 – № 3691 din 29.12.2017; “ELEVIT 2” capsule moi №30 – № 3692 din 29.12.2017; “ELEVIT 3” capsule moi №30 – № 3690 din 29.12.2017. Citiţi cu atenţie prospectul sau informaţiile de pe ambalaj. Pentru întrebări suplimentare şi/sau raportare de reacţii adverse rugăm să contactaţi persoana responsabilă în Bayer Moldova la telefon 022 85 40 20 (în afară orelor de lucru – robot telefonic). În cazuri de urgenţe 0 60 030 906 (24 ore). E-mail: pharmacovigilance_moldova@bayer.com Reprezentanţa Companiei Bayer SRL, Moldova, Chişinău, str. Ştefan cel Mare, 196, tel.: 022-854-028.

Violența obstretică și ginecologică: Cum protejează Franța, Spania, Mexic și Venezuela drepturile femeilor în sistemul medical

Franța, Italia, Spania, Mexic și Venezuela sunt câteva dintre statele care reglementează la nivel legislativ violența obstetrică și ginecologică. „Fenomenul este o încălcare a drepturilor femeilor la sănătate, prin încălcarea drepturilor la conștientizare, la consimțământ, la tratament egal, la nediscriminare, la informare, la integritate, la autonomie reproductivă în timpul unui act medical în condițiile unei instituții medicale”, se arătă într-un studiu al Centrului Parteneriat pentru Dezvoltare (CPD) .

Venezuela

În 2007, a modificat legea privind drepturile femeii și egalitatea de gen, incluzând prevederi cu referire la respectarea drepturilor femeilor în timpul sarcinii, al nașterii și al îngrijirii post-partum.

Argentina

În 2009, a aprobat o lege privind drepturile femeii în timpul nașterii, care definește violența obstetrică și prevede pedepse pentru aceasta.

Brazilia

În 2015, a adoptat o lege care garantează drepturile femeii în timpul nașterii, precum și prevenirea și combaterea violenței obstetrice.

Aceste țări au fost primele care au recunoscut legal violența obstetrică și ginecologică ca infracțiune și formă de violență bazată pe gen.

Mexic

În unele state din Mexic, cum ar fi Nuevo León și Guerrero, există legi care interzic violența obstetrică.

În Uniunea Europeană, unele țări au aprobat politici privind prevenirea și combaterea fenomenului violenței obstetrice și ginecologice, iar altele sunt în proces de dezbatere sau examinare a acestora.

Italia

În 2017, a aprobat o lege are stabilește reguli și modalități specifice de prevenire și combatere a violenței obstetrice și ginecologice.

Conform acestora, femeile au dreptul să fie informate despre starea lor de sănătate și să fie consultate în ceea ce privește toate procedurile medicale și intervențiile care urmează să fie efectuate.

În cazul în care femeile sunt victime ale violenței obstetrice și ginecologice, acestea pot solicita asistență medicală și psihologică în spital și pot depune o plângere oficială împotriva personalului medical care a comis actele de violență.

În plus, femeile ar putea solicita acordarea unor despăgubiri financiare pentru orice daune suferite ca urmare a violenței obstetrice și ginecologice.

În 2018, Italia a adoptat un Cod al Practicii Obstetricale, care include prevederi specifice pentru a preveni violența obstetrică.

Spania

Spania adoptat o lege care definește violența obstetrică în cadrul legii sale privind violența sexistă.

Această lege cuprinde: sterilizarea forțată, sarcina forțată, prevenirea avortului în cazurile legal stabilite și prevenirea accesării metodelor contraceptive, precum și a practicilor ginecologice și obstetrice care nu respectă deciziile, organismul, sănătatea și procesele emoționale ale femeilor.

În 2018, guvernul spaniol a adoptat un plan național de acțiune pentru a preveni și a combate violența împotriva femeilor în perioada sarcinii, a nașterii și a îngrijirii post-partum.

Franța

În Franța, prevederi care reglementează violența obstetrică și ginecologică au fost introduse în Codul de Sănătate.

Conform legii, violența obstetrică și ginecologică se referă la orice formă de violență fizică sau verbală, la presiune sau tratament umilitor ori disprețuitor aplicat femeilor în timpul actului medical sau al nașterii – presiune pentru a accepta intervenții medicale sau tratamente fără consimțământul femeii, lipsa de informare și consultare adecvată a femeii și respingerea solicitărilor sale legate de îngrijire și tratament.

Potrivit legii, autoritățile medicale și profesionale trebuie să ia în considerare drepturile și nevoile femeilor și să evite orice violare a integrității lor fizice și morale.

De asemenea, legea stipulează că femeile trebuie să fie informate cu privire la toate intervențiile medicale, tratamentele și procedurile care urmează să fie efectuate, precum și la potențialele consecințe sau riscuri.

În cazul unor acte de violență obstetrică și ginecologică, femeile au dreptul să depună o plângere oficială la autoritățile medicale și la instituțiile judiciare competente.

În plus, femeile afectate ar putea solicita acordarea unor despăgubiri financiare pentru orice daune suferite ca urmare a violenței obstetrice și ginecologice.

În 2018, Franța a lansat un plan național de acțiuni pentru a îmbunătăți experiența pacientelor în timpul nașterii, care include prevenirea violenței obstetrice și îmbunătățirea informațiilor și a îngrijirii oferite.

Suedia

Suedia a introdus în legislație prevederi care protejează femeile împotriva violenței obstetrice și ginecologice. Conform legii, medicii și asistenții medicali trebuie să acorde o atenție deosebită standardelor etice și profesionale, încălcarea acestora ducând la sancțiuni și chiar la pierderea licenței medicale în cazul repetării.

Totodată, au fost dezvoltate „standarde de calitate în îngrijirea obstetrică” care includ prevederi pentru prevenirea și combaterea violenței obstetrice.

Plan de naștere, cursuri obligatorii și dezvoltarea cadrului legal. Sunt câteva dintre recomandările pentru diminuarea fenomenului violenței obstetrice în R. Moldova. Acestea se regăsesc într-un studiu realizat de Centrul Parteneriat pentru Dezvoltare (CPD) în cadrul proiectului „Suport organizațional”.

Băutura cu care trebuie să începi dimineaţa ca să fii în formă

O curățare a colonului poate ajuta în cazul constipației. Puteți face o curățare naturală a colonului acasă, folosind apă, dietă și unele produse fără prescripție medicală, scrie doctorulzilei.ro.

Sănătatea digestivă face parte integrantă din a te simți fericit, sănătos și bine.

Unii oameni susțin că colonul ar trebui curățat pentru o stare de bine digestivă optimă.

Una dintre cele mai usoare, mai ieftine si mai sigure moduri de a-ți curăța colonul este să consumi o cantitate adecvată de apă. Apa înmoaie materiile fecale și le facilitează tranzitul prin colon și eliminarea regulată. Evident, pe lista opțiunilor pentru hidratare, apa este alegerea cea mai bună deoarece nu conține calorii și poate fi consumată pe durata întregii zile. Conform unui studiu efectuat în 2013, un consum adecvat de apa reduce riscul de cancer de colon, constipatia fiind un important factor de risc pentru acesta.

Sucurile crude de fructe și legume reprezinta, adeseori, un aport de apa si calorii – mult mai eficiente sunt smoothie-urile, din acest punct de vedere, deoarece conțin și fibrele, vitaminele, glucidele și restul fitonutrienților de care beneficiază întregul organism.

Băutura secretă de detoxifiere conține unele dintre cele mai bune ingrediente pentru detoxifiere. Oțetul de mere s-a dovedit că vă îmbunătățește metabolismul și funcția digestivă, în timp ce lucrează pentru a vă curăța ficatul și sistemul limfatic.

Sucul de lămâie are un efect alcalin asupra corpului tău și ajută la reglarea nivelului pH-ului. Consumul de apă cu lămâie sau adăugarea acesteia în băuturi și sucuri vă poate ajuta la creșterea nivelului de energie, la detoxifierea corpului, la menținerea pielii strălucitoare și la îmbunătățirea funcției imunitare.

Scorțișoara, ardeiul cayenne și ghimbirul conțin compuși terapeutici care ajută la reducerea inflamației, ajută digestia și stimulează metabolismul, ceea ce este un pas util către pierderea în greutate. De aceea, consumul de ceai de ghimbir, de exemplu, este atât de popular. Conține compuși valoroși care îți stimulează sănătatea și promovează detoxifierea.

Un ingredient opțional pentru băutura dvs. de detoxifiere este mierea crudă.

Pentru preparare aveti nevoie de:

– 350 ml de apa calduta
– sucul de la o jumatate de lamaie;
– 2 linguri de otet de cidru de mere
– un varf de cutit de piper cayenne
– o lingurita miere de albine (optional, doar pentru a indulci amestecul)

Se amesteca toate ingredientele si e gata pentru utilizare.

Aceasta bautura trebuie sa fie consumata dimineata, dupa trezire, pe stomacul gol. Dupa jumatate de ora puteti lua micul dejun.

Semnele de cancer care pot fi observate cu ani înainte să apară primele simptome

Oamenii de știință de la un institut de cancer recent deschis de la Universitatea Cambridge au început lucrările care identifică schimbările în celule cu mulți ani înainte ca acestea să devină tumori. Cercetarea ar trebui să ajute la proiectarea unor modalități radical noi de tratare a cancerului, spun ei, transmite stirileprotv.ro.

Institutul Early Cancer – care tocmai a primit 11 milioane de lire sterline de la un donator anonim – se concentrează pe găsirea unor modalități de a aborda tumorile înainte ca acestea să producă simptome.

Cercetarea va exploata descoperirile recente care au arătat că mulți oameni dezvoltă afecțiuni precanceroase care stau în așteptare pentru perioade lungi.

„Latența ca un cancer să se dezvolte poate dura ani de zile, uneori pentru un deceniu sau două, înainte ca afecțiunea să se manifeste brusc la pacienți”, a spus profesorul Rebecca Fitzgerald, directorul institutului.

„Atunci, medicii descoperă că se luptă să trateze o tumoare care, până atunci, sa răspândit prin corpul unui pacient. Avem nevoie de o abordare diferită, una care să poată detecta o persoană cu risc de cancer de la început, folosind teste care pot fi administrate unui număr mare de oameni”.

Un exemplu în acest sens este citoburetele – un burete pe o sfoară – care a fost dezvoltat de Fitzgerald și echipa ei.

Este înghițit ca o pastilă, se extinde în stomac într-un burete și apoi este tras în sus de esofag, colectând celulele esofagului pe drum. Acele celule care conțin o proteină, numită TFF3 – care se găsește numai în celulele precanceroase – oferă apoi un avertisment timpuriu că un pacient este expus riscului de cancer esofagian și trebuie monitorizat.

În mod esențial, acest test poate fi administrat simplu și pe scară largă.

Acest lucru contrastează cu abordările actuale ale altor tipuri de cancer, a adăugat Fitzgerald.

„În prezent, detectăm multe tipuri de cancer cu întârziere și trebuie să venim cu medicamente, care au devenit din ce în ce mai scumpe. Adesea prelungim viața cu câteva săptămâni la un cost de zeci de mii de lire sterline. Trebuie să privim asta dintr-o perspectivă diferită”.

O abordare adoptată de institut – care urmează să fie redenumită Institutul de Cancer precoce Li Ka-shing după filantropul din Hong Kong, care a susținut alte cercetări Cambridge privind cancerul – se concentrează pe probe de sânge.

Furnizate de femei ca parte a serviciilor anterioare de screening pentru cancer ovarian și păstrate în magazine speciale, aceste mostre au fost acum reutilizate de institut.

„Avem aproximativ 200.000 de astfel de mostre și sunt o mină de aur”, a spus Jamie Blundell, un lider al grupului de cercetare la institut.

Folosind aceste probe, cercetătorii au identificat modificări care îi diferențiază pe acei donatori care au fost ulterior diagnosticați cu cancer de sânge la 10 sau chiar 20 de ani după ce au furnizat mostre.

„Descoperim că există modificări genetice clare în sângele unei persoane cu mai mult de un deceniu înainte ca acestea să înceapă să prezinte simptome de leucemie”, a spus Blundell.

„Asta arată că există o fereastră lungă de oportunitate pe care o poți folosi pentru a interveni și a oferi tratamente care vor reduce șansele de a face cancer”.

Acest puiuț de om are nevoie de ajutorul nostru! La doar un anișor a fost diagnosticată cu cancer neuroblastom
Articolul anterior
La mulți ani, Aura! Interpreta este astăzi omagiată
Articolul următor