Schimbările ciclului menstrual pot fi o reacție secundară a vaccinului anti-Covid-19?

Vaccinarea anti-Covid-19 este în toi în majoritatea țărilor lumii. Printre efectele adverse cel mai des raportate se numără febra mare, cefalee sau durere în braț. Toate acestea ar trebui să treacă într-o zi sau două. Dar nu este scris nimic în prospecte că femeile, de exemplu, pot avea o schimbare a ciclului menstrual drept efect secundar al vaccinului menționat. 

Unele femei din întreaga lume au început să se întrebe dacă dereglările ciclului menstrual sau durerile intense în timpul menstruației ar putea fi rezultatul vaccinărilor.

Kate Clancy de la Universitatea din statul american Illinois a scris pe Twitter că a avut dureri deosebit de puternice în timpul menstruației, după ce a primit vaccinul Moderna, și a primit imediat zeci de reacții din partea altor femei. Ele au confirmat că au avut experiențe similare. Drept urmare, Clancy, împreună cu colega Catherine Lee, au lansat un chestionar în care a cerut participanților să-și împărtășească experiența personală.

Deocamdată nu se cunoaște dacă vaccinul cu adevărat cauzează aceste modificări, deoarece problema nu a fost studiată în mod specific. Este posibil ca, după vaccinare, femeile să-și urmărească pur și simplu corpul mai atent decât de obicei.       

Specialista în imunologie a reproducerii la Imperial College din Londra, Victoria Meil, spune ca unele femei care au trecut deja prin menopauză și cele care iau medicamente hormonale pentru a-și opri perioadele menstruale au raportat sângerări. Prin urmare, specialista ​​suspectează că există un risc de reacție fizică adversă după administrarea vaccinului.

Vaccinul Moderna a fost testat într-un studiu clinic din SUA care a implicat aproximativ 30.000 de persoane, dintre care jumătate au primit vaccinul, iar cealaltă jumătate au primit un placebo. Vârsta medie a participanților la studiu a fost de 52 de ani. 75% aparțineau grupei de vârstă de la 18 la 65 de ani, restul aveau peste 65 de ani.

Din numărul total de reacții adverse raportate, oamenii s-au plâns cel mai adesea de dureri la locul injectării (92%), oboseală (70%), cefalee (65%), dureri musculare (62%), dureri articulare (46%), frisoane (45%), greață / vărsături (23%), umflături / dureri ale ganglionilor limfatici (20%), febră (16%), edem și roșeață la locul injectării (15%, respectiv 10%).

sursa

O nouă poartă accesibilă pentru vizitatori, la parcul Dendrariu
Articolul anterior
O fetiţă de trei ani și-a dat suflarea după ce tatăl a forţat-o să stea într-o cadă cu apă fierbinte pentru că avea diaree
Articolul următor
Alte articole interesante