Screening radiologic gratuit al glandei mamare și cutiei toracice. Unde vor staționa echipele mobile în această săptămână?

Echipele mobile de medici specialişti continuă să ofere în perioada 11-15 octombrie populaţiei consultaţii profilactice gratuite, acoperite din mijloacele financiare ale fondului măsurilor de profilaxie al Companiei Naţionale de Asigurări în Medicină.

Astfel, săptămâna curentă, complexul radiodiagnostic mobil pentru examinarea cutiei toracice se va afla în mun. Bălți și în localitățile Pepeni și Prepelița din raionul Sîngerei, iar screening-ul glandei mamare va fi efectuat în mun. Chişinău, la Asociaţia Medicală Teritorială Râșcani.

Tot în această săptămână, vor fi prestate servicii medicale stomatologice copiilor din satele Antonești, Purcari, Răscăeți din raionul Ștefan Vodă și Borogani, Băiuș, Filipeni din raionul Leova.

Săptămâna trecută au efectuat examene profilactice gratuite peste 773 de persoane, dintre care 101 femei – screening mamar, iar 672 de copii au fost consultați de medicii stomatologi.

Covid, gripă și bronșiolită, ,,tripla pandemie” care lovește Europa. Spitalele ar putea fi copleșite, avertizează experții

După ce pandemia a făcut ravagii în Europa, o nouă lovitură urmează pentru sistemul sanitar de pe Bătrânul Continent. „Tripla pandemie” – covid, gripă și bronșiolita, au lovit Franța. 

Viroza respiratorie | HIPOCRAT

„Tripla epidemie” cu care se confruntă Franța, cu circulația simultană a Covid, a bronșiolitei și a gripei, este „complet inedită”, iar evoluția sa este încă dificil de prevăzut, a subliniat vineri, institutul de sănătate publică din Franța – Santé publique France, relatează Le Figaro.

Gripa lovește mai devreme, adăugându-se la o recrudescență a Covid și la cel mai ridicat nivel din ultimii 10 ani a bronșiolitei în rândul în rândul sugarilor. Această situație are un impact asupra unui sistem de sănătate deja tensionat, ca și în alte țări, în special în Statele Unite.

„Situația este absolut inedită” și plină de „incertitudini”, a rezumat Didier Che, director adjunct pentru boli infecțioase, în cadrul unui briefing de presă al agenției de sănătate publică. „În anii precedenți, existau mai multe viroze respiratorii care se succedau: o primă circulație de rinovirusuri făcea loc la Virusul Sincițial Respirator (principalul virus implicat în bronșiolite), care în general făcea loc gripei. Acum avem co-circulații”, a declarat epidemiologul Sophie Vaux.

Această situație este „îngrijorătoare”, deoarece suprapunerea acestor patologii poate avea „un impact clinic destul de puternic, în special asupra spitalelor”, a adăugat ea. Și asta, chiar dacă aceste virusuri nu afectează „exact aceleași populații”, gripa și Covidul afectând persoanele în vârstă și vulnerabile, iar bronșiolita mai ales sugarii.

Este „dificil de prevăzut apariția unor vârfuri” ale celor trei epidemii, inclusiv un posibil vârf simultan de Covid și gripă, sau chiar de bronșiolită, de Crăciun.

Una dintre necunoscutele majore este o posibilă competiție între virusurile gripal și Covid, care ar putea îngreuna coexistența acestora și limita riscul unor vârfuri simultane. „Mai avem nevoie de ceva timp pentru a afla dacă această noțiune de canibalism viral se confirmă”, a declarat Didier Che, pentru care, de asemenea, este „prea devreme pentru a trage concluzii din situația americană”.

Institutul de sănătate a insistat mai mult ca oricând asupra vaccinării împotriva Covid, dar și a gripei, în preajma sărbătorilor de sfârșit de an, cu întâlniri familiale favorabile transmiterii virusurilor. De asemenea, se recomandă cu insistență măsuri de protecție: măști în spații închise, spălarea mâinilor, ventilație etc.

sursa

Vestea zilei în medicină! Un vaccin experimental împotriva HIV la voluntari a generat anticorpi care pot neutraliza virusul

Un vaccin experimental împotriva HIV, aflat în prima fază a studiilor clinice, în Statele Unite, a generat formarea în corpurile voluntarilor a anticorpilor neutralizanţi generali, despre care se ştie că pot anihila mai multe variante genetice ale virusului HIV, scrie CNN.

Rezultatele studiului au fost publicate joi, 1 decembrie 2022, în revista ştiinţifică Science.

Vaccinul, numit eOD-GT8 60mer, a generat formarea de anticorpi neutralizanţi generali la 35 din cei 36 de voluntari sănătoşi care au primit serul. Anticorpii neutralizanţi generali atacă un spectru mare de agenţi patogeni, fiind eficienţi şi împotriva gripei, hepatitei C şi a betacoronavirusurilor. Însă formarea lor nu a putut fi stimulată până acum prin vaccinare.

„Când vine vorba de HIV, am mai creat şi testat vaccinuri în trecut, dar până acum acestea nu au putut genera anticorpi neutralizanţi generali. Îi putem numi super-anticorpi, dacă vreţi. Aceştia acţionează mai eficient”, a declarat doctorul Timothy Schacker, de la Universitatea de Medicină din Minnesota, implicat în cercetare.

„Speranţa este că dacă putem induce o astfel de imunitate în oameni, îi putem proteja de virusuri pentru care nu am putut dezvolta vaccinuri specifice până acum. Este un pas important înainte”, a adăugat acesta.

Doctorul Carlos de Rio, implicat la rândul lui în cercetare, spune, însă, că dezvoltarea vaccinului este încă în fazele incipiente.

„Ştim că anticorpii neutralizanţi generali reprezintă o strategie eficace pentru prevenirea HIV. Suntem încă departe de un vaccin, dar rezultatele sunt încurajatoare. Această cercetare are o importanță crucială pentru dezvoltarea unui vaccin pentru HIV, dar dacă strategia funcționează, poate fi folosită și pentru alte tipuri de vaccinuri”, a spus cercetătorul.

Astăzi este marcată Ziua mondială de combatere a SIDA. În Moldova se desfășoară campania Just Test

Ziua mondială de combatere a SIDA, marcată la 1 Decembrie, în anul curent se desfășoară cu genericul „Egalizare”. În acest context, Organizația Mondială a Sănătății face apel către liderii globali și cetățenii să recunoască și să abordeze inegalitățile care împiedică progresul în eliminarea SIDA și egalizarea accesului la serviciile esențiale pentru HIV, în special pentru copii și grupurile de risc.

Aids: il punto sulla ricerca a 40 anni dalla scoperta dei primi casi di  malattia | Il Bo Live UniPD

În Republica Moldova, activitățile de informare a populației, mobilizare a eforturilor tuturor părților responsabile și a comunităților în răspunsul la infecția cu HIV se vor desfășura în perioada 1 – 21 decembrie în cadrul campaniei sociale „Just TEST”.

Activitățile se vor orienta spre:

– Promovarea testării HIV atât pentru populația generală, cât și pentru grupurile cu risc sporit de infectare și accesul pentru persoanele refugiate din cauza războiului.
– Mobilizarea populației generale și a liderilor de opinie pentru promovarea campaniei sociale „Just TEST”.
– Promovarea beneficiilor TARV, încurajarea persoanelor HIV positive să ințieze TARV și să îl mențină.
– Mobilizarea reprezentanților comunitățiilor realizarea activităților de advocacy.
– Reducerea nivelului de discriminare a persoanelor care trăiesc cu HIV și a altor populații cheie și vulnerabile la HIV.

La nivel mondial, în 2021, trăiau cu HIV 38,4 de milioane de persoane, din numărul total de persoane care trăiesc cu HIV, doar 85% de persoane își cunosc statutul său, pe cînd 5, 9 milioane de persoane nu cunosc că sunt infectate cu HIV, uu accesat tratamentul antiretroviral — 28,7 milioane de persoane care trăiau cu HIV.

În Republica Moldova, infecția cu HIV, conform datelor statistice, la 1 ianuarie 2022 cumulativ, au fost înregistrate 15128 cazuri de infecție cu HIV, din 15249 PTHIV estimate pentru a. 2022. În perioada ianuarie – octombrie 2022, conform datelor din registrul PTH au fost confirmate 753 cazuri noi de infecție cu HIV, dintre care 128 în teritoriile de Est. Majoritatea persoanelor depistate cu infecţia HIV sunt persoane tinere de vârstă reproductivă, sexual active, predomină calea de transmitere homosexuală.

În scopul prevenirii transmiterii infecției cu HIV, se implementează activități de prevenire în rândul populațiilor cheie, care geografic acoperă tot teritoriul Republicii Moldova. Grație resurselor considerabile oferite de Fondul Global de Luptă Împotriva SIDA, Tuberculozei și Malariei, în semestrul I, 2022, au fost acoperite cu servicii de prevenire — 23 658 de persoane din grupurile cu risc sporit de infecție, inclusiv persoane CDI — 14204, LS 5548 și BSB — 3906.

Principalele mesajele de comunicare sunt: 

– Dacă ai făcut sex neprotejat cu o persoană a cărei statut HIV nu îl cunoști, ar fi bine să te testezi. Ai grijă de sănătatea ta sexuală. Testează-te!
– Uneori poți să nu știi că ești HIV pozitiv. Necunoașterea statutului HIV nu te scutește de consecințe. Testează-te!
– Ție îți poți spune orice. Nu ține ascuns de tine statutul tău HIV. Testează-te!
– Dacă îți cunoști statul HIV, vei putea începe mai repede un tratament care îți poate salva viața. Ai grijă de sănătatea ta. Testează-te!
– Doar dacă îți cunoști statutul HIV, poți fi sigur că te protejezi pe tine și persoana pe care o iubești. Testează-te! 

O femeie din Chișinău a făcut șase teste Covid, cu rezultate diferite: două pozitive și patru negative
Articolul anterior
Rusia: o femeie s-a aruncat în gol împreună cu cei doi copii ai săi. Aceasta ar fi avut depresie postnatală
Articolul următor