Se pot transmite cariile prin sărut?

Există boli molipsitoare, care se transmit prin aer și salivă, dar sigur nu te-ai gândit că şi cariile pot fi contagioase. „Cariile sunt 100% molipsitoare, de aceea multe gesturi pe care le facem instinctiv ar trebui evaluate şi unele chiar înlăturate din obiceiurile noastre frecvente”, avertizează Dr. Lorelei Nassar, stomatolog din București.

Ce provoacă apariţia cariei?

Caria dentară este o boală infecţioasă caracterizată prin dizolvarea progresivă a ţesuturilor dure ale dinţilor, ca urmare a producţiei de metaboliţi ai acidului coroziv de către unele bacterii care populează cavitatea bucală.

„Ceea ce produce caria dentară sunt grupe specific de microbi, parte dintre ei se află natural în gura fiecăruia dintre noi într-un echilibru prestabilit, care însă se poate modifica oricând. Iar altă parte dintre aceşti microbi sunt patogeni periculoşi şi pot trece prin salivă de la o persoană la alta, şi chiar de la un dinte la altul.”, adaugă dr. Nassar.

Există un mediu favorabil? Da, se pare că există! Pentru ca microorganismele să prindă rădăcini, trebuie să găsească un mediu favorabil. În special, smalţul trebuie să fie uşor erodat, proces favorizat de aportul de zaharuri care, provocând aciditate în gură, afectează stratul cel mai superficial al dinţilor.

De asemenea, este necesar să se ia în considerare faptul că flora bacteriană a cavităţii bucale nu este niciodată aceeaşi între un individ şi altul, fiind puternic influenţată de obiceiurile alimentare, de nivelul igienei bucale şi de factorii ereditari.

Caria este cauzată de bacterii din diferite specii (cele mai frecvente fiind Streptococcus mutans) care, la fel ca toate celelalte bacterii, pot fi transmise de la o persoană la alta.

„Este foarte obişnuit în cazul copiilor, deosebit de vulnerabili la atacul acestor microorganisme, ca aceştia să ia cariile dentare de la mamă, de exemplu dacă foloseşte aceeaşi lingură cu bebeluşul pentru a mânca sau dacă mama îşi pune suzeta în gură pentru a o ,,curăţa”.

De aceea, gestul mamei nu este igienic şi contaminează guriţa curată a copilului mic cu microbi patogeni. Pentru că, repet, microbii pot fi de două tipuri – unii obişnuiţi, numiţi saprofiţi, ce se află mai peste tot în cavităţile corpului nostru şi alţii periculoşi patogeni ce se dezvoltă într-o gură cu dinţi cariaţi sau/şi pungi parodontale”, completează specialistul.

Cariile se pot transmite chiar şi printr-un sărut?

Da, contagiunea poate apărea şi între parteneri, prin sărutări. De altfel, în mod similar poate fi transmisă şi boala gingiilor cauzată de bacterii.

„Prin contactul cu buzele şi schimbul de salivă este firesc ca bacteriile să fie transmise de la o persoană la alta, dar trebuie să apară multe condiţii pentru ca aceste bacterii să fie cu adevărat dăunătoare pentru dinţi. De fapt, în gură există multe specii microbiene, dintre care doar unele pot fi periculoase (cum ar fi Streptococcus mutans, amintit deja). Mai mult, flora bacteriană a cavităţii bucale nu este aceeaşi pentru toată lumea, fiind puternic influenţată de obiceiurile alimentare, de nivelul igienei orale şi de factorii ereditari. Prin urmare, devine puţin probabil ca echilibrul microflorei orale să fie compromis printr-un sărut. Improbabil … Dar totuşi nu este imposibil.”, punctează medicul specialist.

Cât de important este pentru pacient să cunoască acest lucru?

„Foarte important! Deoarece primul pas pentru prevenirea cariilor este ca pacientul să înţeleagă că este o boală comportamentală, că dezvoltarea acesteia depinde de obiceiurile alimentare şi de igiena persoanei. Prevenirea cariilor depinde doar de fiecare dintre noi, menţinând un consum controlat de zahăr (carbohidraţi în general), un periaj bun (cu pastă de dinţi care conţine fluor) şi de folosirea aţei dentare zilnice.”, concluzionează dr. Lorelei Nassar.

Prin urmare, vizitarea regulată a medicului dentist este esenţială. În cadrul consultaţiilor poţi primi îndrumări dietetice, poţi afla cum să-ţi îmbunătăţeşti periajul şi, atunci când e cazul, să beneficiezi de un diagnostic timpuriu. Pentru că da, merită repetat: prevenţia este întotdeauna cel mai ieftin şi mai confortabil tratament, astfel încât să ai zilnic o igienă bucală corespunzătoare este cea mai bună opţiune!”, afirmă medicul.

sursa: www.clicksanatate.ro

O femeie, salvată dintr-o stare extrem de gravă de către medicii din țara noastră

O pacientă de 75 ani a fost salvată de medici din starea extrem de gravă, după ce a suferit un accident vascular cerebral ischemic acut pe dreapta.

O pacientă de 75 ani, salvată de medici dintr-o stare extrem de gravăFoto: IMSP Institutul de Medicină Urgentă

Potrivit IMSP Institutul de Medicină Urgentă, timp de 14 zile pacienta a beneficiat de tratament, îngrijiri medicale și reabilitare prin kinetoterapie în cadrul Secției Neurologie.

În ziua externării a plecat acasă fără deficit neurologic și a mulțumit personalului medical pentru munca depusă. 

„Succesul acestui caz tratat constă și în adresarea imediată la medic, adică pacienta a ajuns în fereastra terapeutică de timp, moment în care se poate efectua revascularizarea vasului ocluzionat. Astfel, echipa multidisciplinară de medici specialiști a acționat imediat cu tratament prin tromboliza intravenoasă sistemică și procedura  de revascularizare intervențională – trombul a fost aspirat din vasul care alimentează creierul”, a menționat IMSP Institutul de Medicină Urgentă.

Costurile financiare ale cazului rezolvat au constituit în jur de 300.000 lei și au fost acoperite integral de către CNAM.

OMS: Riscul infectării oamenilor cu gripa aviară e o preocupare enormă

Organizația Mondială a Sănătății și-a exprimat îngrijorarea cu privire la răspândirea gripei aviare H5N1, care are o rată de mortalitate „extraordinar de mare” la om.

OMS: Riscul infectării oamenilor cu gripa aviară e o preocupare enormă

O epidemie care a început în 2020 a dus la moartea sau uciderea a zeci de milioane de păsări de curte. Cel mai recent, răspândirea virusului printre mai multe specii de mamifere, inclusiv la bovinele domestice din SUA, a crescut riscul de răspândire la oameni, a precizat OMS, transmite digi24.ro.

„Acest lucru rămâne, cred, o preocupare enormă”, a declarat reporterilor de la Geneva Jeremy Farrar, cercetătorul-șef al agenției de sănătate a ONU. 

Luna trecută, vacile și caprele s-au alăturat listei speciilor afectate – o evoluție surprinzătoare pentru experți, deoarece nu se credea că acestea sunt susceptibile la acest tip de gripă. Autoritățile americane au anunțat luna aceasta că o persoană din Texas se recuperează din cauza gripei aviare, după ce a fost expusă la vite de lapte, iar 16 turme din șase state au fost infectate aparent după expunerea la păsări sălbatice. Varianta A(H5N1) a devenit „o pandemie animală zoonotică globală”, a declarat Farrar. 

„Marea îngrijorare, desigur, este că prin…infectarea rațelor și a găinilor și apoi din ce în ce mai mult a mamiferelor, acest virus evoluează acum și dezvoltă capacitatea de a infecta oamenii și apoi, în mod critic, capacitatea de a trece de la om la om”, a adăugat el. Până în prezent, nu există dovezi că H5N1 se răspândește între oameni.

Dar în sutele de cazuri în care oamenii au fost infectați prin contactul cu animalele în ultimii 20 de ani, „rata mortalității este extraordinar de mare”, a spus Farrar, deoarece oamenii nu au imunitate naturală la virus. Din 2003 până în 2024, 889 de cazuri și 463 de decese cauzate de H5N1 au fost raportate la nivel mondial din 23 de țări, potrivit OMS, ceea ce ridică rata de mortalitate la 52%. 

Cazul recent din SUA de infectare a oamenilor după contactul cu un mamifer infectat evidențiază riscul crescut. Atunci când „intri în populația de mamifere, atunci te apropii de oameni”, a declarat Farrar, avertizând că „acest virus nu face decât să caute gazde noi.” 

Farrar a solicitat o monitorizare sporită, afirmând că este „foarte important să se înțeleagă câte infecții umane au loc… pentru că acolo va avea loc adaptarea (virusului).”

„Este tragic să spunem acest lucru, dar dacă sunt infectat cu H5N1 și mor, ăsta e sfârșitul”, a spus el. „Dacă mă duc prin comunitate și îl răspândesc la altcineva, atunci începe ciclul.”

El a spus că se depun eforturi pentru dezvoltarea de vaccinuri și terapii pentru H5N1 și a subliniat necesitatea de a se asigura că autoritățile sanitare regionale și naționale din întreaga lume au capacitatea de a diagnostica virusul. Acest lucru se face astfel încât „dacă H5N1 se va transmite la oameni, cu transmitere de la om la om”, lumea ar fi „în măsură să răspundă imediat”, a spus Farrar, făcând apel la un acces echitabil la vaccinuri, terapii și diagnostice.

Cazurile de rujeolă, la un nivel alarmant în România

Explozia cazurilor de rujeolă în Europa își face simțită prezența puternic în România și Austria, acestea fiind printre cele mai afectate țări. Creșterea alarmantă a numărului de cazuri continuă să pună probleme, afectând nu doar copiii, ci și adulții, scrie presa română.

În primele patru luni ale anului, de la 1 ianuarie până la 14 aprilie, România a înregistrat un număr alarmant de peste 12.300 de cazuri de rujeolă, potrivit Institutului Național pentru Sănătate Publică. Doar în ultima săptămână, au fost confirmate 949 de cazuri noi.

Județele Brașov și Mureș, împreună cu Municipiul București, se confruntă cu cele mai mari numere de îmbolnăviri, cu Brașov înregistrând 1.854 de cazuri, Mureș 1.132 de cazuri și București cu 1.305 de cazuri.

Creșterea cazurilor de rujeolă, cauzată de lipsa vaccinării

În contextul acestor evoluții, dr Adrian Marinescu, director medical al Institutului Matei Balș, a subliniat că situația legată de rujeolă nu este aproape de a se încheia și se estimează că va continua.

„Am avut și persoane de peste 50 de ani. Acești pacienți, în momentul în care au și boli cronice sunt expuși riscului de a face o formă severă și de a avea complicații majore.

Categoric că lipsa de vaccinare, de protecție la nivelul populației, este cauza principală. Rujeola nu e o boală de sezon și nu va fi o boală de sezon și putem să avem mereu probleme în condițiile în care nu creștem această protecție. Lucrurile pot oricând să repete”, a declarat acesta.

Potrivit medicului, în spital ajungă aproape zilnic persoane cu rujeolă, și deși nu toți au nevoie de spitalizare, unii dintre ei trebuie monitorizați permanent, iar alții ajung chiar la terapie intensivă.

Gata cu mirosul insuportabil din Glodeni! Acolo va fi construită o stație modernă de epurare a apelor reziduale
Articolul anterior
Reacția poliției despre cazul revoltător cu ambulanța oprită pentru a ceda trecerea unei coloane oficiale de mașini
Articolul următor