Se pot transmite cariile prin sărut?

Există boli molipsitoare, care se transmit prin aer și salivă, dar sigur nu te-ai gândit că şi cariile pot fi contagioase. „Cariile sunt 100% molipsitoare, de aceea multe gesturi pe care le facem instinctiv ar trebui evaluate şi unele chiar înlăturate din obiceiurile noastre frecvente”, avertizează Dr. Lorelei Nassar, stomatolog din București.

Ce provoacă apariţia cariei?

Caria dentară este o boală infecţioasă caracterizată prin dizolvarea progresivă a ţesuturilor dure ale dinţilor, ca urmare a producţiei de metaboliţi ai acidului coroziv de către unele bacterii care populează cavitatea bucală.

„Ceea ce produce caria dentară sunt grupe specific de microbi, parte dintre ei se află natural în gura fiecăruia dintre noi într-un echilibru prestabilit, care însă se poate modifica oricând. Iar altă parte dintre aceşti microbi sunt patogeni periculoşi şi pot trece prin salivă de la o persoană la alta, şi chiar de la un dinte la altul.”, adaugă dr. Nassar.

Există un mediu favorabil? Da, se pare că există! Pentru ca microorganismele să prindă rădăcini, trebuie să găsească un mediu favorabil. În special, smalţul trebuie să fie uşor erodat, proces favorizat de aportul de zaharuri care, provocând aciditate în gură, afectează stratul cel mai superficial al dinţilor.

De asemenea, este necesar să se ia în considerare faptul că flora bacteriană a cavităţii bucale nu este niciodată aceeaşi între un individ şi altul, fiind puternic influenţată de obiceiurile alimentare, de nivelul igienei bucale şi de factorii ereditari.

Caria este cauzată de bacterii din diferite specii (cele mai frecvente fiind Streptococcus mutans) care, la fel ca toate celelalte bacterii, pot fi transmise de la o persoană la alta.

„Este foarte obişnuit în cazul copiilor, deosebit de vulnerabili la atacul acestor microorganisme, ca aceştia să ia cariile dentare de la mamă, de exemplu dacă foloseşte aceeaşi lingură cu bebeluşul pentru a mânca sau dacă mama îşi pune suzeta în gură pentru a o ,,curăţa”.

De aceea, gestul mamei nu este igienic şi contaminează guriţa curată a copilului mic cu microbi patogeni. Pentru că, repet, microbii pot fi de două tipuri – unii obişnuiţi, numiţi saprofiţi, ce se află mai peste tot în cavităţile corpului nostru şi alţii periculoşi patogeni ce se dezvoltă într-o gură cu dinţi cariaţi sau/şi pungi parodontale”, completează specialistul.

Cariile se pot transmite chiar şi printr-un sărut?

Da, contagiunea poate apărea şi între parteneri, prin sărutări. De altfel, în mod similar poate fi transmisă şi boala gingiilor cauzată de bacterii.

„Prin contactul cu buzele şi schimbul de salivă este firesc ca bacteriile să fie transmise de la o persoană la alta, dar trebuie să apară multe condiţii pentru ca aceste bacterii să fie cu adevărat dăunătoare pentru dinţi. De fapt, în gură există multe specii microbiene, dintre care doar unele pot fi periculoase (cum ar fi Streptococcus mutans, amintit deja). Mai mult, flora bacteriană a cavităţii bucale nu este aceeaşi pentru toată lumea, fiind puternic influenţată de obiceiurile alimentare, de nivelul igienei orale şi de factorii ereditari. Prin urmare, devine puţin probabil ca echilibrul microflorei orale să fie compromis printr-un sărut. Improbabil … Dar totuşi nu este imposibil.”, punctează medicul specialist.

Cât de important este pentru pacient să cunoască acest lucru?

„Foarte important! Deoarece primul pas pentru prevenirea cariilor este ca pacientul să înţeleagă că este o boală comportamentală, că dezvoltarea acesteia depinde de obiceiurile alimentare şi de igiena persoanei. Prevenirea cariilor depinde doar de fiecare dintre noi, menţinând un consum controlat de zahăr (carbohidraţi în general), un periaj bun (cu pastă de dinţi care conţine fluor) şi de folosirea aţei dentare zilnice.”, concluzionează dr. Lorelei Nassar.

Prin urmare, vizitarea regulată a medicului dentist este esenţială. În cadrul consultaţiilor poţi primi îndrumări dietetice, poţi afla cum să-ţi îmbunătăţeşti periajul şi, atunci când e cazul, să beneficiezi de un diagnostic timpuriu. Pentru că da, merită repetat: prevenţia este întotdeauna cel mai ieftin şi mai confortabil tratament, astfel încât să ai zilnic o igienă bucală corespunzătoare este cea mai bună opţiune!”, afirmă medicul.

sursa: www.clicksanatate.ro

Femeile din Cimișlia și Basarabeasca pot efectua screening mamar gratuit

Femeile din raioanele Cimișlia și Basarabeasca au posibilitatea să facă screening-ul mamar prin mamografie digitală mobilă.

Femeile din Cimișlia și Basarabeasca pot face screening-ul mamar gratis

Potrivit Ministerului Sănătății, screening-ul mamar permite detectarea, cu ajutorul unei instalații radiologice mobile, a patologiilor glandelor mamare în stadii incipiente, atunci când femeile nu au simptome, transmite Moldpres.md

Examinarea radiologică se recomandă a fi realizată o dată la doi ani.

Conform specialiștilor, anual, circa 1.000 de femei din Republica Moldova sunt depistate cu cancer mamar. Din numărul total, 30 la sută sunt diagnosticate în stadii tardive.

În Chișinău se constată o creștere a numărului de cazuri Covid-19. O secție de pediatrie ,,este deja plină”

În Chișinău se atestă o creștere a numărului cazurilor noi de Covid-19, dar municipiul rămâne în codul verde, a afirmat luni, 4 iulie, șeful Direcției generale asistență medicală și socială, Boris Gîlca. Acesta a mai spus că la Spitalul clinic municipal de boli contagioase de copii cea de-a doua secție Covid-19 care a fost activată recent este deja plină și vor fi necesare spații suplimentare.

265 случаев ковида зарегистрировали в районе Тараклия за минувшую неделю |  TUK.MD

potrivit șefului Direcției, capacitățile Spitalului de boli contagioase pentru internarea copiilor infectați cu Covid-19 sunt limitate, transmite ZdG.

Totodată, acesta spune că conducerea Spitalului Valentin Ignatenco a fost anunțată să pregătească mai multe secții pentru activarea graduală în caz de necesitate.

„Vom pregăti și vom avea spațiile necesare, inclusiv cu activarea altor spitale, în cazul creșterii numărului cazurilor de COVID-19. Noi sperăm totuși că acest val, care rămâne unul foarte contagios, să nu fie atât de critic. Astăzi în instituțiile din Chișinău sunt interneți în stare gravă trei pacienți infectați cu Covid. Atenționăm populația în continuare, în măsura posibilității, să țină cont de situația epidemiologică”, a declarat Boris Gîlca.

Și la Maternitatea municipală nr. 2 numărul gravidelor infectate cu Covid-19 este în creștere.

Mutațiile recente Covid BA.4 și BA.5 generează simptome noi, conform experților. Care sunt acestea?

Covid 19 nu mai este cum a fost, virusul cauzal a suferit mutații și se pare că povestea sa încă nu s-a terminat. A generat o nouă variantă, pe care experții tind să o denumească ,,Covid-22”. Actualele variante ale coronavirusului sunt diferite de ceea ce a dat inițial boala denumită Covid-19. Mutațiile recente BA.4 și BA.5 generează acum o formă nouă de boală, cu simptome noi pe lângă cele deja știute și unele noi. Iar infectările par să se răspândească rapid, experții anticipând un nou val mare de îmbolnăviri.

Cu toate acestea, variantele care dau Covid-22 nu sunt atât de grave cum a fost Delta, de exemplu, sau Alpha. Au o transmisibilitate mai ridicată dar boala va fi mai puțin severă. Specialiștii spun însă că vaccinarea rămâne la fel de importantă ca și până acum pentru că la cei nevaccinați, mutația din prezent este la fel de dăunătoare ca și tulpina originală.

Cercetător român: Aceste două subvariante ale Omicron s-au schimbat semnificativ

Ștefan Dascălu, cercetător român la Oxford, a explicat ce este de fapt cu acest Covid-22 și de ce este diferit de varianta inițială.

Specialistul spune că am avut și Covid-20 și Covid-21, iar acum Covid-22. Iar acestea nu sunt denumiri științifice ci țin mai degrabă de mutațiile apărute în timp care au definit valurile de infectări.

În ceea ce privește Covid-22, vorbim de fapt despre mutațiile Omicron BA.4 și BA.5.

”Aceste două subvariante ale tulpinii Omicron s-au schimbat semnificativ. Prezintă mutații în structura proteinei Spike și nu numai care fac infecția mult mai permisivă. Aceste variante reușesc să înlocuiască celelalte tulpini aflate în circulație tocmai pentru că sunt mai bune în procesul de infectare.

Sunt mai blânde simptomatologic decât ce am avut la începutul pandemiei dar în continuare pot genera forme grave în speciale la persoane cu comorbidități și la cele nevaccinate”, a explicat Ștefan Dascălu pentru Ziare.com.

Ne mai feresc vaccinurile actuale de mutațiile coronavirusului?

Deși încă de la începutul anului se anunța un vaccin împotriva variantei Omicron, acesta încă nu a ajuns pe piață. Iar cele vechi par să nu mai aibă eficiența dorită, fiind nevoie de mai multe doze pentru a ne proteja de infecții.

”Eficiența vaccinurilor care au fost dezvoltate împotriva Covid-19 a scăzut în timp. Noi dezvoltăm vaccinuri împotriva a ceva care acum s-a schimbat. Nu mai avem aceleași răspunsuri extrem de bune dar au în continuare un efect protector împotriva formelor grave, iar acest lucru ne interesează cel mai mult.

Eficiența vaccinărilor și strategia de vaccinare sezonieră probabil, pentru că vedem că la asta se va ajunge va fi cu vaccinuri actualizate la tulpinile aflate în circulație. Nu are sens să vaccinăm împotriva a ceva ce nu mai există dacă nu obținem un un nivel bazal protector.

Momentan încă îl obținem și cu aceste vaccinuri dar sunt în stadii avansate de dezvoltare și vaccinurile împotriva tulpinilor noi. Deja câteva companii vor să introducă astfel de seruri pe piață.

Depinde de cum va fi legislația în vigoare și de mecanismele internaționale care se ocupă cu achiziția și cu administrarea vaccinurilor în diferite țări”, a mai spus Ștefan Dascălu.

În ceea ce privește noile vaccinuri, când acestea vor fi implementate, România va avea acces imediat la ele.

”Noi, evident că făcând parte din Uniunea Europeană vom avea acces la vaccinările aprobate care sunt administrate și în alte țări din UE. Din acest punct de vedere și la începutul pandemiei am avut acces la cele mai bune vaccinuri, în perspectivă globală.

Pentru că sunt unele țări unde s-au implementat vaccinuri care au avut o oarecare eficiență dar nu una foarte bună, iar efectele se resimt”, a mai explicat expertul.

Vor mai fi lookdown-uri?

Chiar dacă virusul nu va fi eradicat complet și, probabil, vom avea sezoane cu infectări masive, se pare că strategia corectă din acest punct de vedere, mai ales dacă ne referim la actuala tulpină Omicron, va fi cea de conviețuire cu virusul.

”Dacă ne uităm la politica agresivă non-Covid care a fost aplicată în China este și ca urmare a faptului că strategia lor de vaccinare nu a reușit să obțină o acoperire dorită la persoanele vulnerabile și, în al doilea rând pentru că nu au fost atât de bune.

Cu un lookdown general se scapă de virus pentru că acesta nu mai circulă. Doar că strategie de genul acesta este sortită eșecului dacă în alte țări nu este implementată și sincronizată această măsură.

În momentul de față cea mai bună strategie de sănătate publică este politica de acomodare și trăit cu Covid. Marea Britanie a fost printre primele țări în care s-a discutat despre această măsură dar vedem că în prezent este o politică națională adoptată în toată Europa.

Și la noi în România practic asta facem. Trăim cu Covidul. Sunt cazuri în fiecare zi. Foarte mulți oameni au fost expuși la boală, cei mai fericiți dintre ei au avut și acces la vaccin și nu au suferit forme grave, alții nu s-au vaccinat, au trecut prin boală și au rămas, mai mult sau mai puțin cu sechele. Foarte mulți au murit din cauza Covid.

Imunitatea obținută prin boală, vaccin sau ambele ne permite să ne întoarcem la normalitate. Dar trebuie să vedem cum putem îmbunătăți strategiile naționale de prevenție. Vorbim atât de vaccin cât și de tratament”, a mai spus cercetătorul român.

Vom avea o toamnă cu val Covid?

Expertul spune că acest virus tinde să devină sezonier astfel că nu este exclus ca în toamnă să asistăm la un număr mare de infectări.

”Cu siguranță că vom asista la o creștere a numărului de cazuri în toamnă și nu numai pentru că se întoarce lumea din concedii. Pentru că virusul circulă și acum în România. Mai degrabă din cauza sezonalității virusului și a obiceiurilor noastre referitor la cum interacționăm, petrecem mai mult timp în interior, suntem mai predispuși să căpătăm infecții respiratorii în sezonul rece și așa mai departe. Tot cumulul acesta de factori la care se poate adăuga și importul de cazuri, dar nu mai putem vorbi despre o influență de mare.

Cu siguranță va mai fi un val și vor mai exista și altele după, nu cred că severitatea va fi comparabilă cu valul Delta. Valul Omicron de anul acesta nu a fost atât de sever. Este o tulpină foarte infecțioasă dar mult mai blândă din punct de vedere simptomatologic”, a punctat Ștefan Dascălu.

Simptome de Covid-22

Multe dintre simptomele dezvoltate odată cu infectarea variantelor BA.4 și BA.5 corespund celor care erau deja comune în variantele anterioare ale bolii. Poate că unul dintre simptomele pe care aceste mutații par să le revină din varianta originală este febra, scrie diariodesevilla.es.

Alte simptome sunt:

  • Oboseală
  • Congestie nazala

Tuse

  • Durere de cap

În raport cu subvariante precum BA.1, predominante în perioada Crăciunului trecut, există o serie de simptome care, în ceea ce începem să cunoaștem acum ca fiind Covid-22, apar într-o măsură mai mare în rândul celor infectați:

  • Mucus
  • Greaţă
  • diaree
  • pierderea gustului
  • pierderea mirosului

Conform datelor de la Ministerul Sănătății, în săptămâna 20-26 iunie 2022 au fost înregistrate 3.974 cazuri noi de persoane infectate cu SARS – CoV – 2 (COVID – 19). 547 dintre cazurile noi din ultima săptămână sunt ale unor pacienți reinfectați, testați pozitiv la o perioadă mai mare de 90 de zile după prima infectare.

Gata cu mirosul insuportabil din Glodeni! Acolo va fi construită o stație modernă de epurare a apelor reziduale
Articolul anterior
Reacția poliției despre cazul revoltător cu ambulanța oprită pentru a ceda trecerea unei coloane oficiale de mașini
Articolul următor