Secțiile de terapie intensivă din cadrul Spitalului Clinic Republican, ocupate în totalitate cu pacienți în stare gravă

Astăzi dimineața, 28 ianuarie, în secțiile de Terapie Intensivă Covid din cadrul IMPS SCR ”Timofei Moșneaga” toate cele 33 de paturi erau ocupate cu pacienți Covid.

Administrația spitalului a luat decizia de a deschide încă o secție de terapie intensivă.

May be an image of 3 people, people standing and indoor

”Astăzi vom deschide încă o secție de Terapie Intensivă COVID – 19 cu 13-14 paturi. Deocamdată aceasta va fi suplinită pe jumătate și în caz de necesitate, suntem pregătiți să mai primim pacienți. La moment, în clinica noastră sunt internați pacienți cu forme grave și severe ale COVID – 19. Mulți spun că ”Omicron-ul” reprezintă o formă mai ușoară a noului tip de Coronovairus. Cu toate acestea, în Terapiile Intensive din instituția noastră, 70% din pacienți sunt în stare extrem de gravă. Aceștia sunt conectați la respirație artificială. Volumul de lucru în reanimări nu a scăzut, ci s-a mărit considerabil în ultima perioadă” a explicat șeful clinicii Anesteziologie și Terapie Intensivă, prof. Victor Cojocaru.

”Totodată, vreau să menționez că instituția noastră este dotată cu tot necesarul pentru tratamentul pacienților infectați cu COVID -19. Ceea ce ține de capitolul resurse umane, subliniez că noi am inclus în activitate și rezidenții, care ne ajută foarte mult. Cu toate acestea, avem cadre medicale, care s-au infectat. Noi nu suntem izolați de societate. Iar amprenta comportamentului societății, lasă urme pe activitatea noastră. Noi nu mai suntem panicați, ca la începutul pandemiei, ci suntem obosiți, moral și fizic. Suntem epuizați și lucrăm la limita puterilor. Totul ce ne dorim noi, este ca populația să fie mai responsabilă”, a conchis profesorul V. Cojocaru.

May be an image of 5 people, people standing and indoor

În același timp, în Departamentul COVID-19 (unde sunt internați pacienți cu forme medii ale infecției) la dimineața zilei de astăzi au fost ocupate toate 150 de paturi din 150.

”Este dificil de pronosticat ce va fi în continuare. În secțiile noastre sunt internați pacienți infectați de COVID -19 și concomitent cu alte patologii grave: cancer pulmonar, cancer intestinal, probleme cardiovasculare etc. Adesea întâlnim bolnavi, care cunosc că au aceste patologii și au un risc major să facă complicații din cauza COVID-ului, însă nu doresc să se vaccineze sau nu cred în existența virusului. Este regretabil acest fapt ”, a explicat Oxana Bujor, șefa Departamentului COVID – 19.

În această ordine de idei, medicii îndeamnă cetățenii să aibă grijă de sănătatea lor și a celor dragi:

– Purtați corect masca de protecție! Aceasta trebuie să acopere nasul, gura și bărbia!

– Spălați-vă cât mai des mâinile cu apă și săpun!

– Evitați aglomerațiile!

– Păstrați distanta socială de 1-2 metri!

– Vaccinați-vă împotriva COVID -19!

OMS: „COVID-19 rămâne printre noi”. Ce trebuie să facă planeta

Virusul care provoacă COVID-19 rămâne printre noi dar planeta începe să iasă din faza de urgenţă a pandemiei, a declarat astăzi şeful OMS, Tedros Adhanom Ghebreyesus, conform Agerpres.

El a precizat într-o conferinţă de presă că OMS va publica săptămâna viitoare un „ghid” pentru ţări ce va cuprinde informaţii cu privire la modul în care să facă trecerea de la răspunsul de urgenţă la managementul pe termen lung al COVID-19.

„Rămânem plini de speranţă că la un moment dat în acest an vom putea declara sfârşitul COVID-19 ca urgenţă internaţională de sănătate publică”, a declarat Tedros Adhanom Ghebreyesus.

„Însă virusul va rămâne printre noi şi toate ţările vor trebui să înveţe cum să se ocupe de el alături de alte boli infecţioase”, a adăugat şeful OMS.

Utilizarea antibioticelor în fermele de animale scade rezistența sistemului imunitar la om

Utilizarea la scară largă a antibioticelor în creșterea animalelor a dus la apariția unor bacterii care sunt mai rezistente la sistemul imunitar uman, au avertizat oamenii de știință, potrivit The Guardian.

Studiul arată că antimicrobianul colistin, care a fost folosit timp de decenii ca stimulator de creștere în fermele de porci și de pui din China, a dus la apariția unor tulpini de E coli care au mai multe șanse de a se sustrage primei linii de apărare a sistemului nostru imunitar.

Deși colistina este acum interzisă ca aditiv alimentar pentru animale în China și în multe alte țări, descoperirile trag un semnal de alarmă asupra unei noi și semnificative amenințări reprezentate de utilizarea excesivă a medicamentelor antibiotice.

„Acest lucru are potențial mult mai periculos decât rezistența la antibiotice”, a declarat profesorul Craig MacLean, care a condus cercetarea la Universitatea din Oxford.

„Evidențiază pericolul utilizării fără discernământ a antimicrobienelor în agricultură. Am ajuns din greșeală să ne compromitem propriul sistem imunitar pentru a obține pui mai grași.”

AMP sunt compuși produși de majoritatea organismelor vii în cadrul răspunsului lor imunitar înnăscut, care reprezintă prima linie de apărare împotriva infecțiilor.

Colistina se bazează pe AMP bacteriene, microbii folosesc compușii pentru a se proteja, dar este similară din punct de vedere chimic cu enele AMP produse în sistemul imunitar uman.

Utilizarea pe scară largă a colistinei la animale începând cu anii 1980 a declanșat apariția și răspândirea bacteriilor E coli purtătoare de gene de rezistență la colistină, ceea ce a dus în cele din urmă la restricționarea pe scară largă a utilizării acestui medicament în agricultură.

Dar cel mai recent studiu sugerează că aceleași gene permit agenților patogeni să se sustragă mai ușor de la AMP, care constituie o piatră de temelie a propriului nostru răspuns imunitar.

În cadrul studiului, E coli purtător al unei gene de rezistență, numită MCR-1, a fost expus la AMP-uri cunoscute ca având roluri importante în imunitatea înnăscută la pui, porci și oameni.

Rezistența antimicrobiană reprezintă o amenințare globală gravă. ONU a avertizat că până la 10 milioane de oameni pe an ar putea muri până în 2050 din cauza superbacteriilor și, prin urmare, nevoia de noi antibiotice este urgentă.

Există un interes crescând pentru potențialul medicamentelor AMP, iar unele dintre cele aflate în curs de dezvoltare includ medicamente bazate pe AMP umane.

sursa

Veste bună pentru femei! 60% dintre moldoveni susțin adoptarea Legii privind concediul menstrual

Moldovenii au fost întrebați în ce măsură cred că legea concediului menstrual plătit ar trebui să fie adoptată și în Republica Moldova. Astfel, mai mult de jumătate dintre respondenți (60%) susțin adoptarea acestei legi, cel puțin asta arată datele unui sondaj realizat de Magenta Consulting, scrie  agora.md.

Totodată, 17% dintre respondenți consideră „într-o mai mică măsură” că legea ar trebui să fie introdusă, iar 12% „într-o măsură foarte mică”. 10% din moldoveni au spus că nu știu sau nu au răspuns la această întrebare.

Medicul obstetrician-ginecolog, Iraida Snigur a menționat în acest context că e nevoie de această lege în primul rând din punct de vedere medical. 

„Aproape 50% dintre femeile de vârstă reproductivă au dureri la menstruație, iar 30% au nevoie de tratament pentru menstruație abundentă. Dismenoreea (durerea în timpul menstruației) poate afecta foarte mult calitatea vieții. Pe lângă aceasta, unele femei mai pot avea dureri care duc la leșin, vome, diaree, migrene acute, dureri de spate și chiar incapacitatea de a se deplasa. Este dificil ca o femeie să se concentreze și să fie productivă în aceste condiții, în special dacă se confruntă cu simptome foarte puternice. O zi sau două ar fi suficiente pentru o mare majoritate a femeilor. Le-ar ajuta să treacă peste disconfort și să gestioneze simptomele menstruale”, a spus Iraida Snigur.

Bărbații care au participat la sondaj, susțin în mare măsură adoptarea unei astfel de Legi. Mai exact, 25% din bărbații care au răspuns susțin adoptarea Legii în foarte mare măsură, 35% în mare măsură. Alți 14% din respondenți susțin adoptarea legii în mică măsură și 11% în foarte mică măsură.

Deputații spanioli au adoptat un proiect de lege ce instituie un „concediu menstrual” pentru femeile care suferă de menstruații dureroase. Astfel, Spania a devenit prima țară europeană unde a fost adoptată legea ce permite persoanelor care se confruntă cu dureri în timpul menstruației să își ia concediu plătit. Legea oferă dreptul la un concediu menstrual de trei zile, cu posibilitatea prelungirii acestuia la cinci zile, în funcție de intensitatea și severitatea simptomelor. 

Sondajul a fost realizat în perioada 20 martie- 3 aprilie, pe un eșantion de 928 de persoane, marja de eroare fiind de +/-3%.

Cumplit! O tânără de 23 de ani, internată în stare extrem de gravă după ce a fost lovită de tren în Capitală
Articolul anterior
Momente de groază! Un pod din Pittsburgh s-a prăbuşit. Mai multe persoane au fost rănite
Articolul următor