Sfaturile renumitului doctor japonez Shigeaki Hinohara, care a trăit 105 ani: „Doamnelor, încetați să mai țineți diete”

Shigeaki Hinohara, medic japonez, a trăit fericit 105 ani și a lucrat în clinica sa până în ultima zi. Recomandările medicului sunt pline de simplitate, bunătate și înțelepciune. Iată câteva sfaturi de viață de la doctorul Shigeaki Hinohara:

Secretul longevității

1. Bucurați-vă! – Senzația de bucurie aduce mai mult folos decât somnul și mâncarea! Iată ce scrie doctorul Hinohara: „Omul primește energie nu din mâncare sau somn, dar din starea de bine. Țineți minte când în copilărie erați veseli, uitați de mâncare și nu aveați nevoie de somn. La adulți este același lucru. Nu trebuie să vă epuizați organismul cu un regim alimentar sau de somn strict.”

2. Alimentați-vă corect! – Secretul longevității japonezului constă în alimentația echilibrată. La dejun servea o ceașcă de cafea, lapte sau suc de portocale cu ulei de măsline. Se poate sări peste prânz sau să fie foarte puțin. Dacă aveți o ocupație de folos, nu aveți nevoie de mâncare.

La cină mâncați legume, pește cu orez. Limitați consumul de carne. Doctorul consideră că 100 g de carne de două ori pe săptămână sunt suficiente.

3. Planificați lucrurile – Completați agenda cu planuri de viitor. Gândurile se materializează când vă gândiți la viitor, nu aveți timp să priviți în trecut și să vă întristați de probleme.

4. Transmiteți cunoștințele – Shigeaki Hinohara ținea cel puțin 150 de cursuri pe an. Durata fiecăruia era de o oră și jumătate și în tot acest timp stătea în picioare.

5. Medicii nu pot vindeca totul! – „Când medicul vă recomandă să faceți niște analize sau o intervenție chirurgicală, întrebați-l dacă ar fi făcut același lucru copiilor, soției sau altor rude de ale lui.” Această afirmație a medicului este foarte profundă. Medicina comercială a încetat să fie un panaceu. De ce omul trebuie să sufere în plus dacă el nu poate să-l trateze? Deseori muzica sau animalele pot vindeca mai bine, decât medicii cu experiență.

6. Nu vă fie milă de dvs.! – Nu este neapărat să faceți efort fizic doar în sala de sport. Mergeți pe jos, cu bicicleta, urcați scările în loc de lift sunt mai mult decât nimic. Canapeaua este cel mai mare dușman, odihniți-vă activ. La ai săi 105 ani Hinohara pășea peste două trepte, obligând mușchii să lucreze.

7. Citiți! –  Găsiți-vă o carte care vă inspiră. Fie ca ea să vă ajute să stabiliți un scop în viață. Doctorul îl recomandă pe Robert Browning „Abbé Vogler”: „Trebuie să trasați scopuri mari în artă și în viață. Dacă vreți să desenați un cerc, el trebuie să fie atât de mare, încât să nu-l terminați până la sfârșitul vieții. Noi vedem doar o parte a cercului, iar cealaltă parte este dincolo de privirea și viața noastră.”

8. Durerea nu este o sentință! – În spitalele moderne trebuie să fie mai multă bucurie: muzică, dansuri, animale. Terapia artistică ajută mai bine decât medicamentele. Concentrați-vă atenția spre ceva interesant, iar nu pe boală și imediat veți uita de ea.

9. Reevaluați valorile – În goana după îmbogățirea materială omul uită de cele mai importante lucruri – dragoste, grijă, milostenie. Iată cuvintele lui pline de înțelepciune: „Țineți minte: nimeni nu știe când îi va veni ceasul. Nu puteți lua nimic cu voi.”

10. Știința este ca o artă – Nu poți ajuta o persoană cu formule științifice și fraze înțelepte. Boala este strâns legată de sufletul omului. Toți oamenii sunt diferiți și abordarea trebuie să fie individuală.

11. Fiți gata pentru neprevăzut – Corpul nostru este capabil să creeze lucruri incredibile. Shigeaki Hinohara a relatat despre cum el fost luat ostatic și s-a bazat doar pe forțele proprii. Dragostea și respectul față de corpul dvs. vă va ajuta să depășiți orice încercări fizice.

12. Găsiți un erou – Găsiți un model de urmat. Încercați din toate puterile să-l depășiți. Inițial, eroul lui Hinohara a fost tatăl său, iar ulterior a fost inspirat și de alte personalități. „Atunci când sunt într-o situație dificilă, încerc să mă gândesc cum ar fi procedat acei oameni în locul meu.”

13. Să trăiești mult este un lucru minunat! – Savurați fiecare clipă a vieții. Fie ca o nouă zi să fie mai bună decât cea precedentă. Amintiți-vă de ceilalți, după 60 de ani ajutați-i pe toți în măsura posibilităților. Nu cereți nimic în schimb. Faptul că trăiți, este cea mai mare recompensă.

Doctorul Shigeaki Hinohara a decedat la 18 iulie 2017. El a fost președintele Clinicii Internaționale Sfântul Luca din Tokyo până la moarte și a continuat să consulte pacienți. Agenda lui era completată pentru 5 luni înainte. El avea 105 ani.

Conținutul articolului este doar informativ și nu poate fi un substitut pentru sfatul medicului. Pentru un diagnostic corect, vă recomandăm să consultați un medic specialist.

sursa

OMS: Riscul infectării oamenilor cu gripa aviară e o preocupare enormă

Organizația Mondială a Sănătății și-a exprimat îngrijorarea cu privire la răspândirea gripei aviare H5N1, care are o rată de mortalitate „extraordinar de mare” la om.

OMS: Riscul infectării oamenilor cu gripa aviară e o preocupare enormă

O epidemie care a început în 2020 a dus la moartea sau uciderea a zeci de milioane de păsări de curte. Cel mai recent, răspândirea virusului printre mai multe specii de mamifere, inclusiv la bovinele domestice din SUA, a crescut riscul de răspândire la oameni, a precizat OMS, transmite digi24.ro.

„Acest lucru rămâne, cred, o preocupare enormă”, a declarat reporterilor de la Geneva Jeremy Farrar, cercetătorul-șef al agenției de sănătate a ONU. 

Luna trecută, vacile și caprele s-au alăturat listei speciilor afectate – o evoluție surprinzătoare pentru experți, deoarece nu se credea că acestea sunt susceptibile la acest tip de gripă. Autoritățile americane au anunțat luna aceasta că o persoană din Texas se recuperează din cauza gripei aviare, după ce a fost expusă la vite de lapte, iar 16 turme din șase state au fost infectate aparent după expunerea la păsări sălbatice. Varianta A(H5N1) a devenit „o pandemie animală zoonotică globală”, a declarat Farrar. 

„Marea îngrijorare, desigur, este că prin…infectarea rațelor și a găinilor și apoi din ce în ce mai mult a mamiferelor, acest virus evoluează acum și dezvoltă capacitatea de a infecta oamenii și apoi, în mod critic, capacitatea de a trece de la om la om”, a adăugat el. Până în prezent, nu există dovezi că H5N1 se răspândește între oameni.

Dar în sutele de cazuri în care oamenii au fost infectați prin contactul cu animalele în ultimii 20 de ani, „rata mortalității este extraordinar de mare”, a spus Farrar, deoarece oamenii nu au imunitate naturală la virus. Din 2003 până în 2024, 889 de cazuri și 463 de decese cauzate de H5N1 au fost raportate la nivel mondial din 23 de țări, potrivit OMS, ceea ce ridică rata de mortalitate la 52%. 

Cazul recent din SUA de infectare a oamenilor după contactul cu un mamifer infectat evidențiază riscul crescut. Atunci când „intri în populația de mamifere, atunci te apropii de oameni”, a declarat Farrar, avertizând că „acest virus nu face decât să caute gazde noi.” 

Farrar a solicitat o monitorizare sporită, afirmând că este „foarte important să se înțeleagă câte infecții umane au loc… pentru că acolo va avea loc adaptarea (virusului).”

„Este tragic să spunem acest lucru, dar dacă sunt infectat cu H5N1 și mor, ăsta e sfârșitul”, a spus el. „Dacă mă duc prin comunitate și îl răspândesc la altcineva, atunci începe ciclul.”

El a spus că se depun eforturi pentru dezvoltarea de vaccinuri și terapii pentru H5N1 și a subliniat necesitatea de a se asigura că autoritățile sanitare regionale și naționale din întreaga lume au capacitatea de a diagnostica virusul. Acest lucru se face astfel încât „dacă H5N1 se va transmite la oameni, cu transmitere de la om la om”, lumea ar fi „în măsură să răspundă imediat”, a spus Farrar, făcând apel la un acces echitabil la vaccinuri, terapii și diagnostice.

Cazurile de rujeolă, la un nivel alarmant în România

Explozia cazurilor de rujeolă în Europa își face simțită prezența puternic în România și Austria, acestea fiind printre cele mai afectate țări. Creșterea alarmantă a numărului de cazuri continuă să pună probleme, afectând nu doar copiii, ci și adulții, scrie presa română.

În primele patru luni ale anului, de la 1 ianuarie până la 14 aprilie, România a înregistrat un număr alarmant de peste 12.300 de cazuri de rujeolă, potrivit Institutului Național pentru Sănătate Publică. Doar în ultima săptămână, au fost confirmate 949 de cazuri noi.

Județele Brașov și Mureș, împreună cu Municipiul București, se confruntă cu cele mai mari numere de îmbolnăviri, cu Brașov înregistrând 1.854 de cazuri, Mureș 1.132 de cazuri și București cu 1.305 de cazuri.

Creșterea cazurilor de rujeolă, cauzată de lipsa vaccinării

În contextul acestor evoluții, dr Adrian Marinescu, director medical al Institutului Matei Balș, a subliniat că situația legată de rujeolă nu este aproape de a se încheia și se estimează că va continua.

„Am avut și persoane de peste 50 de ani. Acești pacienți, în momentul în care au și boli cronice sunt expuși riscului de a face o formă severă și de a avea complicații majore.

Categoric că lipsa de vaccinare, de protecție la nivelul populației, este cauza principală. Rujeola nu e o boală de sezon și nu va fi o boală de sezon și putem să avem mereu probleme în condițiile în care nu creștem această protecție. Lucrurile pot oricând să repete”, a declarat acesta.

Potrivit medicului, în spital ajungă aproape zilnic persoane cu rujeolă, și deși nu toți au nevoie de spitalizare, unii dintre ei trebuie monitorizați permanent, iar alții ajung chiar la terapie intensivă.

Primul caz de accident vascular cerebral tratat cu succes în Centrul primar de AVC al Spitalului raional Hâncești

Primul caz de accident vascular cerebral tratat cu succes în Centrul primar de AVC al Spitalului raional Hâncești, la doar două zile de când și-a început activitatea.

Pacientul, un bărbat în vârstă de 49 de ani din raionul Leova, a fost diagnosticat cu accident vascular cerebral ischemic, prin intermediul tomografiei computerizate.

Echipa multidisciplinară formată din medicul neurolog Vladlena Vasiliu, medicul reanimatolog Dumitru Batîr, medicul din cadrul UPU Angela Erhan, tehnicianul radiolog Vadim Gorilo și felcerul laborant Vasilisa Coțofană, a intervenit  prompt și eficient, aplicând tratamentul de tromboliză intravenoasă în mai puțin de o oră de la internare.

Starea clinică a pacientului a fost restabilită rapid, inclusiv datorită colaborării cu Centrul comprehensiv de AVC din cadrul Institutului de Medicină Urgentă, care prin utilizarea telemedicinii a monitorizat continuu procedura de revascularizare.

Datorită dotărilor cu echipamente performante, a reparațiilor la standarde europene, în sumă de circa 44 de milioane lei doar în ultimii doi ani, și a profesionalismului înalt al personalului medical, a fost salvată o viață și încă multe altele vor fi salvate.

Centrul primar de AVC de la Spitalul raional Hîncești este al șaselea care și-a inițiat activitatea, dintr-un total de treisprezece la nivel național, care acoperă și cazurile de AVC din raioanele Leova, Basarabeasca și Cimișlia.

Investim continuu în modernizarea sistemului de sănătate și formarea profesională a lucrătorilor medicali, pentru a aduce serviciile medicale moderne cât mai aproape de oameni. Pentru că nimic nu-i mai de preț decât sănătatea.

Felicitări echipei de medici! Felicitări Spitalului raional Hîncești!

Republica Moldova plănuiește să cumpere un sistem de apărare antiaeriană, în contextul situației de securitate
Articolul anterior
Kremlinul anunţă că mobilizarea nu s-a încheiat ”deocamdată”
Articolul următor