Nu este o noutate pentru tine că sfecla roșie previne anemia, dar această legumă are și alte beneficii de care ar fi bine să știi. Consumul de sfeclă roșie ca atare, în salată sau sub formă de suc, fiartă sau coaptă, tratează gripa și răceala, întărește imunitatea, stimuleaza metabolismul, reglează tensiunea, previne bolile de inimă, tratează bolile de sânge și de ficat.
Beneficii sănătoase aduse de sfecla roșie:
- Încetinește procesul de îmbătrânire;
- Este foarte eficientă în tratarea leucemiei și a cancerului de colon;
- Este o importantă sursă de vitamina A, B, C și PP;
- Stabilizează pH-ul organismului;
- Ajută la scăderea nivelul zahărului în sânge;
- Sfecla roșie stimulează metabolismul prin conținutul său ridicat de iod;
- Energizează și mineralizează organismul.
Sfecla roșie previne anemia
Sfecla roșie are în conținutul ei o mare cantitate de fier, dar și de acid folic, motiv pentru care adesea este recomandată persoanelor anemice. Fierul și acidul folic sunt importante în producerea de globule roșii la nivelul măduvei osoase hematogene. Astfel, consumul de sfeclă roșie previne anemia.
Adjuvant în tratarea cancerului
Sfecla roșie are și multiple proprietăți anticancerigene. Acesta poate fi folosit ca un adjuvant în tratarea cancerului. Totuși, sfecla roșie nu constituie în sine un tratament anticancerigen suficient pentru combaterea maladiei.
1. Acest suc-minune te ajută în cazul tulburărilor digestive datorită carbohidraților pe care îi conține. Acesta este recomandat și în caz de greață, vărsături, hepatită, constipație, dizenterie.
2. Sucul de sfeclă roșie ajută la eliminarea colesterolului din sânge, astfel previne apariția bolilor de inimă.
3. Consumul regulat de suc de sfeclă previne și vindecă unele inflamații ale pielii, precum acneea, pielea uscată și mătreața.
Remedii naturiste:
1. Tratează anemia – De 2-3 ori pe zi, consumă 200 g de salată din sfeclă, morcovi și ridiche neagră crudă, date prin răzătoare, amestecate cu suc de lămâie și puțin ulei de măsline extravirgin.
2. Întărește imunitatea- 500 g de sfeclă roșie și 500 g de morcov se taie mărunt. Peste legume toarnă apă clocotită și fierbe-le la foc mic, timp de 30 de minute. Când legumele sunt fierte, adaugă câte o cană de stafide și caise uscate și lasă-le să mai fiarbă încă 5 minute. După răcire, amestecă preparatul cu 2 linguri de miere de albine și lasă-l pentru 12 ore la rece. Consumă-l de trei ori pe zi, câte 100-150 g, timp de o lună.
3. Elimină intoxicațiile cu metale grele – Prepară un amestec din sucuri de sfeclă, morcov și ridiche neagră, perfecte în regimul de slăbire. Toarnă amestecul în sticle de culoare închisă și lasă-l timp de trei ore în cuptorul încălzit puțin. Consumă de trei ori pe zi câte o lingură, între mese.
4. Vindecă gripa și răceala – Amestecă 300 g suc de sfeclă, 200 g suc de roșii cu sucul de la o lămâie, 5 linguri suc de ceapă, 4 crenguțe de mentă, sare, zahăr si piper negru măcinat. După 2 ore scoate mentă și bea câte 50 ml suc cu înghițituri mici, între mesele principale.
– Sucul de sfeclă roșie, consumat proaspăt, ridică tensiunea arterială și poate provoca spasmul vaselor sanguine. Se recomandă ca sucul de sfeclă să fie consumat la două ore de la preparare. Este de dorit să fie amestecat și cu alte sucuri.
– Dacă depășești doza maximă de consum de sfeclă roșie, poți avea o paralizie temporară a corzilor vocale. De asemenea, pot apărea stări de greață.
Text: Sorina Țurcanu