Morcovul se deosebește de multe legume prin conținutul cel mai mare de beta-caroten (vitamina A), datorită acestui pigment, îți îmbunătățește vederea, crește imunitatea și contribuie la menținerea pielii sănătoase și tinere, dar nu numai… Află care sunt beneficiile acestei rădăcini și cum poți slăbi consumând morcov.
De ce alegi morcovul?
Deoarece conține caroten, vitaminele C, H, K, PP și complexul de vitamine B, inclusiv minerale: calciu, fier, fosfor, sodiu, cupru, bor, iod, potasiu, magneziu, zinc; fibre și zaharuri care îi oferă un gust dulceag, totodată conține puține calorii (100 gr. morcov are doar 35 kcalorii).
Iar beneficiile sale sunt:
– întărește sistemul imunitar;
– previne anumite tipuri de cancer, în special, pulmonar și împiedică dezvoltarea celulelor canceroase;
– te protejează de influența radicaliilor liberi, astfel previne îmbătrânirea prematură;
– ajută la vindecarea rănilor intestinale previnind apariția cancerului de colon;
– te scapă de constipație pentru că este laxativ, dar în același timp combate diareea, datorită conținutului de pectină;
– stimulează lactația la mamele care alăptează;
– combate anemia, de aceea este indicat copiilor chiar de la primele zile de introducere a alimentației diversificate;
– elimină colesterolul din sânge;
– te scapă de paraziți intestinali;
– previne sau ajută în cazul intoxicațiilor alimentare;
– protejează dinții și giingiile.
Datorită acestui antioxidant (beta-caroten), morcovul previne bolile de inimă și scade incidența accidentelor vasculare cerebrale. În cele din urmă retina ochiului are nevoie de vitamina A, astfel vei vedea mult mai bine pe timp de noapte și vei fi protejată de cataractă.
Dieta de morcov te ajută să slăbești
Este foarte simplă și foarte utilă, pierzi rapid din greutate și dezintoxifică organismul. Perioada de detoxifiere este de la 3 până la 7 zile, timp în care consumi 200 gr. suc morcov de trei ori pe zi, înainte cu 30 minute de mese, iar mesele trebuie să fie sărace în kcalorii.
Atenție, însă, beta-carotenul este transformat de organism în vitamina A, iar excesul de vitamina A îți transformă pielea în coajă de portocală sau de culoare galbenă, dacă observi în palme sau oricare alt loc de pe corp, o tentă portocalie, renunță la dietă.
Consumul regulat de morcov…
Poate fi un aperitiv delicios – dă prin răzătoare un morcov și adaugă suc de lămâie, poți pune și o linguriță de miere.
Poți consuma înainte de fiecare masă un morcov sau îl poți folosi în diverse sosuri, deoarece prin fierbere nu își modifică mult din compoziție.
Un sfat de frumusețe
Legat de sănătatea pielii morcovul se remarcă prin faptul că estompează ridurile, te scapă de pete, de pungile de sub ochi, de acnee, de vergeturi.
Măscuțe: Fă o pastă cu ajutorul unui mixer dintr-un morcov sau fierbe morcovul la aburi și pisează-l cu o furculiță:
1. Aplică compoziția simplă pe față timp de 15 minute, apoi îndepărteaz-o cu apă călduță.
2. Adaugă miere și ulei de măsline, dacă ai tenul uscat sau renunță la uleiul de măsline, dacă tenul este gras.
3. Adaugă suc de lămâie – 10 picături, dacă ai tenul uscat și o lingură, dacă ai tenul gras.
– Dacă mănânci morcov regulat în sezonul cald, îți protejez pielea de radicalii liberi, respectiv beta –carotenul din această legumă împiedică producerea de melanină, iar tu obții un bronz frumos și sănătos, având pielea hidratată.
– Nitrații din morcov sunt stocați în miezul rădăcinei, cu 80% mai mult decât la suprafața sa!
Cum alegi morcovul
Morcovul trebuie să aibă o culoare portocalie strălucitoare, iar stratul superioar trebuie să fie neted. Evită morcovii moii și alegei pe cei crocanți. Taie capătul de culoare verde deoarece conține o substanță cancerigenă.
Text: Snejana Țugui