Slăbește rapid cu sucul de morcov!

Morcovul se deosebește de multe legume prin conținutul cel mai mare de beta-caroten (vitamina A), datorită acestui pigment, îți îmbunătățește vederea, crește imunitatea și contribuie la menținerea pielii sănătoase și tinere, dar nu numai… Află care sunt beneficiile acestei rădăcini și cum poți slăbi consumând morcov.

separator

De ce alegi morcovul?

Deoarece conține caroten, vitaminele C, H, K, PP și complexul de vitamine B, inclusiv minerale: calciu, fier, fosfor, sodiu, cupru, bor, iod, potasiu, magneziu, zinc; fibre și zaharuri care îi oferă un gust dulceag, totodată conține puține calorii (100 gr. morcov are doar 35 kcalorii).

Iar beneficiile sale sunt:

–  întărește sistemul imunitar;

–  previne anumite tipuri de cancer, în special, pulmonar și împiedică dezvoltarea celulelor canceroase;

–  te protejează de influența radicaliilor liberi, astfel previne îmbătrânirea prematură;

– ajută la vindecarea rănilor intestinale previnind apariția cancerului de colon;

– te scapă de constipație pentru că este laxativ, dar în același timp combate diareea, datorită conținutului de pectină;

– stimulează lactația la mamele care alăptează;

 combate anemia, de aceea este indicat copiilor chiar de la primele zile de introducere a alimentației diversificate;

– elimină colesterolul din sânge;

– te scapă de paraziți intestinali;

– previne sau ajută în cazul intoxicațiilor alimentare;

– protejează dinții și giingiile.

Datorită acestui antioxidant (beta-caroten), morcovul previne bolile de inimă și scade incidența accidentelor vasculare cerebrale. În cele din urmă retina ochiului are nevoie de vitamina A, astfel vei vedea mult mai bine pe timp de noapte și vei fi protejată de cataractă.

Dieta de morcov te  ajută să slăbești

 Este foarte simplă și foarte utilă, pierzi rapid din greutate și dezintoxifică organismul. Perioada de detoxifiere este de la 3 până la 7 zile, timp în care consumi 200 gr. suc morcov de trei ori pe zi, înainte cu 30 minute de mese, iar mesele trebuie să fie sărace în kcalorii.

Atenție, însă, beta-carotenul este transformat de organism în vitamina A, iar excesul de vitamina A îți transformă pielea în coajă de portocală sau de culoare galbenă, dacă observi în palme sau oricare alt loc de pe corp, o tentă portocalie, renunță la dietă.

Consumul regulat de morcov…

Poate fi un aperitiv delicios – dă prin răzătoare un morcov și adaugă suc de lămâie, poți pune și o linguriță de miere.

Poți consuma înainte de fiecare masă un morcov sau îl poți folosi în diverse sosuri, deoarece prin fierbere nu își modifică mult din compoziție.

Un sfat de frumusețe

Legat de sănătatea pielii morcovul se remarcă prin faptul că estompează ridurile, te scapă de pete, de pungile de sub ochi, de acnee, de vergeturi.

Măscuțe: Fă o pastă cu ajutorul unui mixer dintr-un morcov sau fierbe morcovul la aburi și pisează-l cu o furculiță:

1. Aplică compoziția simplă pe față timp de 15 minute, apoi îndepărteaz-o cu apă călduță.

2. Adaugă miere și ulei de măsline, dacă ai tenul uscat sau renunță la uleiul de măsline, dacă tenul este gras.

3. Adaugă suc de lămâie – 10 picături, dacă ai tenul uscat și o lingură, dacă ai tenul gras.

Știai că...

– Dacă mănânci morcov regulat în sezonul cald, îți protejez pielea de radicalii liberi, respectiv beta –carotenul din această legumă împiedică producerea de melanină, iar tu obții un bronz frumos și sănătos, având pielea hidratată.

– Nitrații din morcov sunt stocați în miezul rădăcinei, cu 80% mai mult decât la suprafața sa!

Cum alegi morcovul

Morcovul trebuie să aibă o culoare portocalie strălucitoare, iar stratul superioar trebuie să fie neted. Evită morcovii moii și alegei pe cei crocanți. Taie capătul de culoare verde deoarece conține o substanță cancerigenă.

Text: Snejana Țugui

A fost înregistrat primul caz de gripă sezonieră

Agenția Națională pentru Sănătate Publică continuă supravegherea infecțiilor respiratorii și monitorizarea circulației virusurilor gripale și SARS-CoV-2 la nivel național. Astfel, în perioada 18.11.2024-24.11.2024, au fost înregistrate 4889 de cazuri de infecții respiratorii, majoritatea fiind la copii (60%). Datele indică o creștere cu 1% față de săptămâna precedentă și o descreștere cu 24,1% în comparație cu perioada similară a sezonului precedent, informează unica.md cu referire la un comunicat oficial.

În perioada menționată, a fost înregistrat un caz de gripă sezonieră, de tip B, la o femeie în vârstă de 33 de ani, din raionul Criuleni. Persoana nu a fost vaccinată împotriva gripei.

Pe parcursul săptămânii trecute, au fost înregistrate 30 de cazuri de COVID-19 (inclusiv 6 în regiunea transnistreană), fiind o creștere cu 3,5% comparativ cu săptămâna precedentă a acesteia. În rândul copiilor de până la 14 ani, au fost raportate 6 cazuri.

Semnele care indică agravarea unei infecții respiratorii

Odată cu instalarea sezonului rece crește numărul infecțiilor respiratorii, în cele mai multe cazuri fiind vorba despre răceală și gripă. Deși în majoritatea situațiilor astfel de afecțiuni pot fi tratate la domiciliu, conform recomandărilor oferite de medicul de familie sau de medicul infecționist, în unele cazuri manifestările clinice se pot agrava și atunci este necesară prezentarea într-un compartiment de primiri urgențe, scrie digi24.ro.

Persoanele care au un risc crescut de a dezvolta o infecție respiratorie și complicații ulterioare sunt cele cu un sistem imunitar slăbit, copiii, femeile însărcinate, pacienții cu boli cronice și vârstnicii. În unele situații, pe lângă manifestările clinice obișnuite în infecțiile respiratorii, precum tuse, strănut, congestie nazală, rinoree, o stare generală de rău și dureri musculare, pot să apară semne și simptome care indică agravarea acestei afecțiuni. Printre semnalele de alarmă se numără dispnee, adică dificultăți de respirație, wheezing sau respirație șuierătoare și febră persistentă. Indiferent de tipul infecției respiratorii, boala nu trebuie neglijată sau tratată necorespunzător, deoarece pot apărea complicații severe, precum pneumonia, sinuzita acută, bronșiectazia sau sindromul de detresă respiratorie la adult. Consultul medical este foarte important, pentru stabilirea diagnosticului corect și a tratamentului corespunzător, evitând astfel declanșarea acestor complicații. În cazul în care acestea totuși apar, este esențial ca pacientul să se prezinte de urgență la spital.

Crește numărul cazurilor de pneumonii și viroze la copii în Capitală

În municipiul Chișinău crește numărul cazurilor de bronhopneumonii, pneumonii acute, precum și viroze la copii. Despre aceasta a anunțat șefa-adjunctă la Direcția generală asistență medicală și socială, Marina Buga, în cadrul ședinței Primăriei, transmite Moldova1.

Potrivit Marinei Buga, cazuri de gripă nu au fost înregistrate.

Situația epidemiologică s-a caracterizat prin prezența maladiilor infecțioase specifice perioadei sezonului rece. Este îmbucurător că nu sunt înregistrate cazuri de gripă. Motivele adresărilor sunt diverse, însă se atestă o creștere a adresărilor legate de bronhopneumonii, pneumonii acute, precum si virozele în mod special în rândul copiilor”, a declarat Marina Buga.

Conform datelor prezentate, în cadrul unităților de primiri urgente a spitalelor clinice municipale pe parcursul săptămânii trecute au fost înregistrate 3240 de adresări.

La ce temperatură trebuie să fie apa în etapele de frumusețe?
Articolul anterior
Așa arată fiul Nataliei Gherman, nepotul lui Mircea Snegur!
Articolul următor