Smartwatch-urile ar putea ajuta la identificarea simptomelor bolii Parkinson cu șapte ani înainte ca acestea să apară, potrivit unui studiu

Smartwatch-urile ar putea ajuta la identificarea simptomelor bolii Parkinson cu șapte ani înainte ca acestea să apară, potrivit unui studiu.

Cercetătorii au analizat date de la peste 103.000 de persoane care au purtat timp de șapte zile un dispozitiv portabil de uz medical, măsurându-le continuu viteza de mișcare. Mișcarea lentă este un simptom distinctiv al bolii, alături de tremurături și rigiditate, scrie AlephNews.

Dr. Kathryn Peall, de la Institutul de Inovație în Sănătate Mintală al Universității Cardiff, a declarat că echipa sa a investigat dacă datele privind viteza de mișcare de la un smartwatch ar putea acționa, prin urmare, ca un potențial semn de avertizare timpurie a dezvoltării bolii.

Studiul, care s-a desfășurat în perioada 2013-2016, a comparat datele de la persoanele care aveau deja această afecțiune cu cele care au fost diagnosticate până la șapte ani după ce au fost colectate datele de la smartwatch. Cercetătorii au putut distinge între cei care au ajuns să dezvolte Parkinson și cei care erau sănătoși.

Nu numai atât, dar au arătat, de asemenea, că IA ar putea fi apoi folosită pentru a identifica persoanele din populația generală care vor dezvolta afecțiunea mai târziu în viață – și pentru a prezice momentul potrivit.

Rezultatele studiului pot îmbunătăți practica clinică

Conducătoarea studiului, Dr. Cynthia Sandor, de la Institutul britanic de cercetare a demenței de la Universitatea Cardiff, a declarat că rezultatele ar putea îmbunătăți atât cercetarea, cât și practica clinică, „permițând pacienților să aibă acces la tratamente într-un stadiu mai timpuriu”.

Majoritatea pacienților au pierdut deja majoritatea celulelor cerebrale afectate până la momentul diagnosticării. „Deși va trebui să se lucreze mult mai mult înainte ca acest lucru să fie pus în practica clinică, descoperirea noastră marchează un salt semnificativ în diagnosticarea timpurie a bolii Parkinson și sugerează că dispozitive precum dispozitivele de urmărire a activității și smartwatch-urile ar putea juca un rol cheie în monitorizarea clinică”, a adăugat Dr. Sandor.

Organizația caritabilă Parkinson’s UK estimează că aproximativ 145.000 de persoane trăiesc cu această afecțiune, cu 18.000 de noi diagnostice în fiecare an. Studiul privind smartwatch-urile a fost finanțat de Institutul britanic pentru demență, de guvernul galez și de Universitatea din Cardiff. Rezultatele au fost publicate în revista Nature Medicine.

Performanță uimitoare pentru Moldova – loc de frunte la concursul de dans Blackpool Festival!
Articolul anterior
Echipa jurnaliștilor sportivi din Republica Moldova, câştigătoare a campionatului Țărilor Est-Europene şi Balcanice de fotbal
Articolul următor