Specialiștii avertizează despre apariția Scolopendrei otrăvitoare

În ajunul minivacanțelor de mai, la iarbă verde, specialiștii avertizează despre insectele care pot fi periculoase pentru oameni.

separator
Potrivit serviciului ecologic din stânga Nistrului, prin părțile noastre a apărut o insectă relativ otrăvitoare, numită Scolopendra de Crimeea.

Aceasta este o insectă preponderent nocturnă, care își începe activitatea seara târziu și noaptea. Nu-i place lumina puternică. Ea viețuiește sub pietre, ramuri și frunze căzute, sub bucăți de lemn putred, în locuri cu umiditate moderată, unde se ascund de soare. Această specie de insecte provine din locuri cu un climat cald și moderat umed.

Atunci când alegeți un loc pentru odihnă, ar trebui să evitați pietrele, ramurile și arborii căzuți, locurile de pășunat ale animalelor și grămezile de gunoi de grajd.

Este necesar să se cunoască că Scolopendra are un venin destul de puternic cu care imobilizează victima, dar mușcătura ei pentru un om, deși e foarte dureroasă, nu este fatală. Scolopendra este periculoasă în special primăvară și mai ales la femele, dar și în celelalte sezoane ale anului, mușcătura lor este destul de dureroasă și cauzează stare generală de rău.

Exista mitul că Scolopendra are o otravă foarte puternică, dar nu este așa. Cele mai multe specii au o otravă care seamănă cu acțiunea veninului de albine și de viespi. Durerea, însă, este echivalentă cu 10-20 de înțepături de albine. Pericolul real este predispoziția unei persoane la reacții alergice.

Mușcătura sa este foarte dureroasă, apare inflamație, umflătură, înroșirea rapidă a pielii. Victima poate avea febră, dureri de cap, articulații dureroase, halucinații, diverse manifestări alergice, inclusiv șoc anafilactic și asfixiere. Persoanele alergice, copiii, bătrânii suferă mult mai mult după mușcătură.

În general, Scolopendra este periculoasă pentru oameni în aceleași condiții ca și alte animale – atunci când i se pare că este atacată.

sursa

Boris Gîlca: Spitalele din Chișinău, pline de copii cu viroze

Numărul copiilor cu infecții respiratorii acute a crescut săptămâna trecută în Chișinău. Anunțul a fost făcut astăzi de șeful Direcției generale asistență medicală și socială, Boris Gîlca, la ședința operativă a serviciilor municipale, transmite moldpres.md.

Potrivit sursei citate, în mai multe spitale pentru copii secțiile medicale au fost suplinite cu paturi.

„Copiii suferă de infecții respiratorii acute, pneumonii, bronșite, insuficiențe respiratorii. Pentru a face față solicitărilor, au fost suplinite locurile în spitale și echipele medicale. Totodată, în scurt timp, ar putea fi reprofilate unele secții din cadrul instituțiilor medicale. Îndemnăm părinții ca la apariția primelor simptome a infecțiilor respiratorii să se adreseze la medic pentru a beneficia de tratament chiar în debutul bolii”, a spus Boris Gîlca.

Totodată, în spitalele din capitală, sunt internați 147 de pacienți cu COVID-19. Autoritățile au îndemnat cetățenii să se vaccineze împotriva coronavirusului și gripei.

Conform Direcției generale asistență medicală și socială, peste 73% din vaccinurile antigripale distribuite în instituțiile medicale din capitală au fost administrate. Cetățenii sunt îndemnați să se imunizeze, până la data de 15 decembrie pentru a spori gradul de siguranță socială.

Siropuri de tuse, interzise de UE. Se foloseau mai ales pentru copii și adolescenți

Uniunea Europeană interzice mai multe siropuri de tuse periculoase. Acestea conțin o substanță periculoasă pentru organism, care poate pune viața oamenilor în pericol.

Este vorba de siropurile care conțin folcodină, acestea vor fi interzise de Uniunea Europeană deoarece pot provoca o reacție alergică foarte periculoasă în cazul în care cineva are nevoie de o anestezie generală.

Se folosește de zeci de ani în tratamentul tusei seci, mai ales la copii și adolescenți. (…) Îmi ridic două mari semne de întrebare, apropo de eficiență și siguranță, dacă aceeași evaluare s-a făcut și în 2011.

Atunci, același comitet al Agenției Europene pentru Medicamente a zis că nu este niciun fel de problemă, este benefic pentru tratamentul tusei și nu are niciun fel de efecte secundare”, a spus medicul Tudor Ciuhodaru la Antena 3 CNN.

„În România nu există niciun medicament pe bază de folcodină autorizat”, a declarat Tudor Ciuhodaru, medic de urgență.

„Este interesant cum schimbarea de percepție, face ca un medicament aprobat ca sigur și eficient, după 10-11 ani este considerat cu riscuri pentru sănătatea umană”, a mai adăugat Tudor Ciuhodaru.

Lista siropurilor pentru tuse interzise de Uniunea Europeană, deoarece pot provoca o reacție alergică foarte periculoasă

Siropurile pentru tuse care conțin folcodină vor fi interzise în Uniunea Europeană deoarece pot provoca o reacție alergică foarte periculoasă în cazul anesteziei generale, a anunțat vineri Agenția Europeană pentru Medicamente (EMA).

Lista siropurilor pentru tuse interzise de Uniunea Europeană

Aceste siropuri, destinate să trateze tusea uscată atât la copii, cât și la adulți, pot fi periculoase chiar dacă sunt consumate cu mult timp înainte de anestezie.

Utilizarea de folcodină în ultimele 12 luni poate provoca o reacție anafilactică în momentul anesteziei generale, o reacție alergică bruscă, severă și care poate pune viața în pericol”, a precizat EMA într-un comunicat citat de AFP.

Decizia va fi aplicată imediat ce va fi aprobată pe cale administrativă.

Siropurile pentru tuse potențial periculoase

Aceste medicamente, utilizate încă din anii 1950, au fost vândute până de curând în Belgia, Croația, Franța, Irlanda, Lituania, Luxemburg și Slovenia, în special sub denumirile comerciale Dimetane, Biocalyptol și Broncalene.

În aprilie 2020, în plină epidemie de Covid, al cărei simptom principal era tusea uscată, se recomandase, de asemenea, să nu se folosească acest tip de sirop.

Ce este folcodina

Folcodina este un opioid pentru suprimarea tusei. Ajută la suprimarea tusei neproductive și are, de asemenea, un efect sedativ ușor, dar și efecte analgezice puține sau deloc.

Este, de asemenea, cunoscut sub numele de morfoliniletilmorfină și homocodeină.

sursa: www.mediafax.ro

O moldoveancă a obținut patru de DA la ,,Românii au Talent”. Vezi cum i-a cucerit pe jurați!
Articolul anterior
Accident violent pe o stradă din Capitală
Articolul următor