Specialiștii avertizează: majoritatea jucăriilor pentru copii comercializate în piețele din țară sunt toxice

Se știe că Moldova este una din țările care importă jucării ieftine, de cea mai joasă calitate. Specialiștii trag un semnal de alarmă: o mare parte din jucăriile comercializate în piețele din țară sunt toxice și pun în pericol sănătatea copiilor. Atenţionarea vine din partea specialiştilor Centrului de Sănătate Publică, după ce, în urma unor controale, au constatat că pe tarabe sunt expuse produse fără certificate de provenienţă şi care conţin substanţe toxice.

separator

De cele mai dese ori, jucăriile nu au etichete cu descrieri în limba română şi nici nu conţin informaţii despre compoziţia chimică a acestora, însă importatorul care o aduce trebui numaidecât să-i facă certificare sanitară în Republica Moldova, susțin specialiștii.

O parte din jucării au fost transportate în laboratorul chimic pentru expertiză. Dacă se va constata că ele sunt neconforme, vor fi scoase din vânzare. Dacă va fi depistat că conţin o cantitate mică de plumb, vor fi scoase din vânzare, vor fi interzise.

Consumatorii spun că, jucăriile care se vând pe piaţă au un miros înţepător şi poartă pericol pentru sănătatea copiilor, însă, chiar și așa, sunt mulți care le cumpără și le dau copiilor.

Și vopselele chimice din comerț sunt periculoase. Importatorii de vopsele au informaţii pe etichete despre conţinutul de plumb, care ajuns în organism afectează în special sistemul nervos şi cardiovascular. Producătorii autohtoni însă nu au primit această recomandare.

 

Verificările specialiştilor Centrului de Sănătate Publică au fost desfăşurate în contextul Săptămânii intenaţionale de prevenire a intoxicaţiilor cu plumb. Potrivit medicilor, în ultimii patru ani, în Republica Moldova nu s-a depistat niciun caz de intoxicaţie cu plumb.

sursa: www.publika.md

Jessica Alba a dezvăluit sexul celui de-al treilea copil
Articolul anterior
De ce Prințul William nu poartă verighetă
Articolul următor
Alte articole interesante