Specialiștii avertizează: o ciupercă care poate ucide în câteva ore a apărut din abundență în păduri, din cauza schimbării climei

Cele două femei din Rezina care au decedat săptămâna trecută, ar fi consumat o specie de ciuperci foarte toxică. Specialiștii îndeamnă populația să consume ciuperci doar din locuri autorizate și să nu își pună în pericol sănătatea.

separator

Ștefan Manic, specialist în micologie al Grădinii Botanice din Capitală, crede că în cazul celor două femei decedate la Rezina, este vorba despre Ciuperca Viperei. Aceasta poate avea efecte letale chiar şi după câteva ore de la consum. Declaraţia a fost făcută aseară, la emisiunea „Tema Zilei”.

„Bănuiesc, totuşi, că este vorba de Amanita phalloides, deci, ciuperca viperei. Ea este cea mai toxică şi poate provoca sfârşit letal. Este foarte important ca aceste ciuperci pregătite să fie trimise la Grădina Botanică din Chişinău ca să poată fi determinată exact specia”, a spus specialistul.

Ştefan Manic susţine că, în acest an, Ciuperca Viperei a apărut foarte devreme în pădurile din ţară. Specialistul explică fenomenul prin schimbarea condiţiilor meteorologice.

Totodată, medicii spun că micuţul din Rezina, în vârstă de trei ani, care este internat la Institutul Mamei şi Copilului, după ce a consumat ciupercile care i-au omorât mama şi bunica, are mai multe organe afectate de toxine.

„Pacientul din Rezina care a fost transportat, se află în stare gravă, cu insuficienţă hepatică. Actualmente, urmează o terapie de dezintoxicare. Specialiştii noştri sunt optimişti. Sperăm ca terapia pe care o urmează să dea rezultate”, au declarat medicii.

Chiar dacă micuţul a ieşit deja din comă, medicii spun că el ar putea rămâne cu sechele pentru întreaga viaţă.

„Primul organ ţintă este ficatul. Se dezvoltă insuficienţă hepatică acută care, bineînțeles, necesită un transplant hepatic de urgenţă, în momentul în care apar aceste substanţe. Insuficienţa hepatică, dacă omul are noroc s-o treacă, atunci putem să avem o restabilire destul de importantă dar, din păcate, insuficienţa hepatică acută foarte rar se întâmplă când pacientul nu are nevoie de transplant”, au mai menţionat medicii.

De la începutul anului, cinci persoane, printre care doi copii, s-au intoxicat cu ciuperci de pădure.

sursa: www.canal2.md

Republica Moldova va avea acces la finanțare de la Uniunea Europeană pentru implementarea proiectelor în domeniul sănătății

Republica Moldova va avea acces la finanțare de la Uniunea Europeană pentru implementarea proiectelor în domeniul sănătății.

Topul celor mai bune spitale din Moldova de care pacienții au fost  satisfăcuți în anul 2019 - #diez

Parlamentul ratificat ACORDUL cu UE privind asocierea Republicii Moldova la programul „UE pentru sănătate”, semnat la Bruxelles la 7 februarie 2023.

Astfel, Republica Moldova va putea participa la concursurile de proiecte lansate pentru a obține finanțare sub formă de granturi, premii și achiziții publice. Proiectele vizează cinci sectoare prioritare – prevenirea bolilor, pregătirea pentru situații de criză, sistemul de sănătate și personalul medical, digitalizarea sistemelor de sănătate și prevenirea cancerului. Bugetul total al programului este de 5,3 milioane de euro.

Programul „UE pentru sănătate” va fi implementat până în anul 2027. Proiectul de lege a fost votat de 68 de deputați.

Sucul de urzici face minuni!

Urzica este una dintre cele mai ieftine plante, perfectă în acest sezon. Se potrivește ca garnitură la multe feluri de mâncare și este foarte gustoasă, dar mai ales ieftină și ușor de preparat. Se pare, însă, că poate fi consumată și sub formă lichidă și chiar face minuni pentru cei care o încearcă, scrie redactia.ro.

Sucul de urzici face minuni

Urzicile sunt unele dintre cele mai bogate plante în ceea ce privește substanțele pe care le conține și au o mulțime de beneficii. Se pare că una dintre cele mai bune băuturi pentru organism este cea pe bază de urzici, despre care și bunicile noastre spun că face minuni. Este o rețetă veche, testată, care dă rapid rezultate, chiar după două luni în care trebuie să o consumi de două ori pe zi. Pe lângă faptul că arde calorii, ajută și la menținerea glicemiei la nivel optim și combate anemia.

Pentru acest suc sau ceai ne trebuie doar o lingură de frunze proaspete spălate, tocate şi amestecate cu o cană de apă clocotită. Se lasă la infuzat timp de un sfert de ceas, după care se bea. Sunt indicate chiar două-trei căni pe zi, dar cei care chiar o adoră și simt nevoia să o consume mai des trebuie să știe că nu pățesc nimic. Poate fi combinat acest ceai și cu unul de mentă sau tei, pentru cei care nu suportă gustul propriu-zis de urzică.

Sucul de urzici poate fi preparat din frunze date prin maşina de tocat, consumat înainte de masă cam cu un sfert de oră.

La ce mai ajută urzicile

Urzica se găseşte cu uşurinţă primăvara și este folosită pentru multe remedii. Este o sursă excelentă de proteine, fier sau minerale și este recomandată oamenilor de toate vârstele. Este recomandată detoxifiere şi pentru regenerarea organismului, chiar și păstrată la congelator și dezghețată în orice perioadă a anului.

”Este o plantă bogată în fier, siliciu, magneziu şi potasiu. Conţine un număr mare de aminoacizi, este bogată în vitaminele B2, K şi C şi betacaroten. Este indicată pentru detoxifiere şi pentru regenerarea organismului”, spune medicul Radu Bulumac.

Se spune că urzicile schimbă și sângele și oferă aportul necesar de vitamine pentru organism, după o iarnă în care nu a primit suficiente substanțe sănătoase. Pot fi consumate ca atare, fierte sau în cocktail-uri, dar și sub formă de mâncăruri precum ciorbă de urzici, chifteluţe, supă cremă sau ceai.

Persoanele cu hipertensiune arterială vor beneficia de un nou medicament compensat de ultimă generație

Începând cu 1 aprilie, pacienții asigurați care suferă de hipertensiune vor beneficia de medicamentul compensat cu denumirea comună internațională nebivololum.

Pacienții cu hipertensiune vor beneficia de un nou medicament compensat.  Nebivololum va fi disponibil începând cu 1 aprilie - #diez

Decizia de extindere a indicațiilor terapeutice pentru preparatul nebivololum aparține Consiliului pentru medicamente compensate din fondurile asigurării obligatorii de asistență medicală (FAOAM).

Astfel, medicamentul, utilizat pentru tratamentul maladiilor cardiovasculare, va fi prescris nu doar pacienților cu insuficiență cardiacă, dar și celor hipertensivi, indiferent de vârstă, conform indicațiilor medicale.

Preparatul va fi compensat în proporție de 80% din preţul medianic cu amănuntul al două denumiri comerciale prezente pe piață. Anual, de nebivololum urmează să beneficieze circa 70 de mii de persoane, costul mediu anual rambursat per pacient constituind 657 de lei.

Potrivit estimărilor Companiei Naționale de Asigurări în Medicină, pentru compensarea preparatului, anual, sunt necesare circa 46 de milioane de lei, bani prevăzuți în fondurile AOAM.

La Curtea de Apel Chișinău sunt confirmate 5 cazuri de Covid-19
Articolul anterior
În Moldova, sunt confirmate 406 cazuri noi de Covid-19
Articolul următor