Specialiștii îndeamnă cetățenii să se vaccineze. ,,Tulpina indiană ne amenință cu un nou val de infectări”

Tulpina indiană, denumită și Delta, este înalt contagioasă și s-a răspândit deja în mai multe țări. În Rusia aceasta face ravagii și trimite tot mai mulți pacienți în spitale. Țara noastră nu este ferită de acest pericol, de aceea specialiștii îndeamnă cetățenii să se vaccineze împotriva Covid-19.

Tulpina Delta a coronavirusului este de două ori mai contagioasă decât cea inițială. Potrivit datelor, până în prezent, în Moldova nu a fost depistat niciun caz de infectare cu Delta.

„De fapt, tulpina indiană nu a fost încă descoperită oficial în Moldova. Aș îndrăzni, totuși, să spun că, probabil, există deja, dar acest lucru trebuie dovedit prin metode de laborator”, susține șef adjunct al direcției generale asistență socială și sănătate a primăriei Chișinău, Boris Gâlca.

Laboratoarele din țară nu pot identifica această tulpină, de aceea probele sunt trimise în străinătate. Iar în tot acest timp, Ministerul Sănătății înregistrează în fiecare zi cazuri Covid-19 de import, inclusiv din Federația Rusă, unde tulpina indiană reprezintă 90 la sută din noile infecții. 

Boris Gîlcă nu exclude faptul că adevărata epidemie abia urmează, iar pentru a nu deveni victimele unor consecințe și mai grave, oamenii trebuie cât mai rapid să se vaccineze.

„Această tulpină indiană este încă periculoasă, deoarece și copiii se îmbolnăvesc, ceea ce nu era cu primele variante. Dacă nu folosim acum această fereastră de oportunitate pentru imunizare, consecințele vor fi foarte triste. Cifrele noastre de vaccinare sunt destul de modeste”, a menționat Boris Gâlca.

Până în prezent în Moldova, aproximativ 12 la sută din populație este vaccinată, iar pentru a dezvolta imunitatea colectivă trebuie ca aproximativ 70 la sută din oameni să fie imunizați.

Totuși, Boris Gâlca dă asigurări că sistemul medical din capitală va face față unui potențial val de infectări, deși boala este una severă și se răspândește mai ușor.

„Poate că vom avea mari dificultăți în viitor pentru a oferi aceeași îngrijire ca la prima etapă. Numărul de paturi va rămâne același, spitalele vor rămâne aceleași, resursele umane vor fi aceleași și vor cu fi zeci, sute, mii de pacienți mai mulți”, a precizat Gâlca.

Pentru a preveni un colaps provocat de Delta, specialiștii insistă să nu ignorăm vaccinarea, iar la ce urmări ne putem aștepta putem vedea după exemplul altor țări.

sursa: www.tv6.md

România: Alocațiile copiilor vor fi majorate de la 1 ianuarie 2022
Articolul anterior
Un român a primit peste 1 milion de euro în Italia după un accident de muncă
Articolul următor
Alte articole interesante