Specii bune de bacterii din cavitatea orală și din intestin. Ce le poate distruge?

Marea majoritate a bacteriilor sunt dăunătoare organismului, însă există și microorganisme ,,bune” care au beneficii pentru sănătate atunci când sunt consumate sau aplicate pe corp. Unele bacterii ajută la digerarea alimentelor, la distrugerea celulelor cauzatoare de boli sau produc vitamine. Multe dintre microorganismele din alimentele probiotice sunt aceleași sau similare cu microorganismele care trăiesc în mod natural în corpul nostru.

separator

Cele mai frecvente sunt bacteriile care aparțin grupurilor numite Lactobacillus și Bifidobacterium, sau drojdiile precum Saccharomyces boulardii.

Speciile bacteriene bune, care ne însoțesc permanent, fac parte din sistemul imunitar uman.

În cavitatea orală, le distruge fumul de țigară. În intestin, le distrug cantitățile uriașe de mâncare.

Fumul de țigară lovește prima oară cavitatea orală. Și va depăși capacitatea de apărare a gingiei, apărare care se face prin vasele de sânge. Apare inflamația gingivală, ca reacție de luptă.

„Este necesară igienizarea cavității orale, respectiv un detartraj, pentru că în felul acesta scade contaminarea gingiilor, scade placa bacteriană și vom beneficia de gingii mai puțin inflamate”, afirmă Dr. Anca Rusu, medic dentist.

Dar nivelul crescut de dioxid de carbon din fumul de țigară permite dezvoltarea unor specii de bacterii care iubesc mediul sărac în oxigen. Altele decât cele din cavitatea orală ale unui nefumător. Speciile agresive bacteriene ajung în straturile profunde ale țesuturilor moi care susțin dintele. Și așa apare cel mai ușor boala parondontală. Are patru stadii – ultimul înseamnă pierderea dintelui.

Populațiile bacteriene din intestin sunt destabilizate tot prin stilul de viață.

Le distruge mâncarea în cantități prea mari.

În intestin, găsim așa numită microbiotă, adică populații extrem de largi de bacterii bune.

,,Vorbim de așa numita microbiota normală și a apărut și noțiunea de disbiotă, această dietă foarte bogată în grăsimi și zaharuri, ele pot să reducă foarte mult speciile de bacterii anaerobe aflate în microbiota normală și prin această să influențeze obezitatea”, comunica prof. biolog Dr. Veronica Lazăr.

Bacteriile bune din intestin sunt parte integrantă din sistemul de apărare uman, dar se păstrează în echilibru prin dietă ponderată.

Sursa

Un copil din Sadova a ajuns la spital după ce un tractor s-a răsturnat peste el
Articolul anterior
Cine are dreptul să solicite reexaminarea pensiei de la 1 iulie 2020?
Articolul următor
Alte articole interesante