17 curiozităţi ştiinţifice de care poate nu ai auzit până acum

Probabil că la unele dintre informațiile prezentate mai jos nu te-ai gândit niciodată, însă există atâtea curiozități despre lumea în care trăim. Iată câteva dintre acestea!

separator

Știai că…

 • Zilnic slăbești aproximativ 0.5 kg prin eliberarea gazelor din organism. Se estimează că masa totală a unei eliberări de aer este de 0.0371 grame, iar o persoană obișnuită expulzează aerul afară din organism de 14 ori pe zi.
 • Urșii polari nu pot fi detectați de camerele cu infraroșu, deoarece sunt încălziți perfect de stratul gros de grăsime, iar pielea și blana le acoperă tot corpul, însă stratul exterior rămâne la aceeași temperatură ca zăpada din jur.
 • Floarea-soarelui curăță deșeurile radioactive, pentru că anumiți izotopi sunt similari cu nutrienții de care are nevoie.
 • O muscă accelerează mai repede decât o navetă spațială și ajunge la 8 cm într-o singură milisecundă, adică de 50 de ori mai rapid decât naveta.
 • Acidul gastric dizolvă lamele de ras în 24 de ore. Fiind foarte coroziv și cu un pH scăzut, de 2-3, acesta elimină aproape orice obiect periculos care reușește să ajungă în stomac.
 • Bebelușii au cu 64 oase mai mult decât adulții, pentru ca scheletul lor să fie mai flexibil. Multe oase se unesc odată cu înaintarea în vârstă și rezultă, în medie, doar 206 oase din cele 270 de la naștere.
 • Este imposibil să eructezi în spațiu, deoarece atunci când o faci pe Pământ, gravitatea menține substanțele solide și lichidele din mâncarea tocmai ingerată și eliberează doar gazul. Însă în absența gravitației, gazele nu mai sunt separate de materie și este imposibil să eructezi aer, dar poţi vomita.
 • Potrivit ultimelor studii în domeniu, și animalele visează despre mâncare sau mersul prin labirint. Cele mai multe mamifere ating somnul REM, adică acel ciclu în care apar visele.
 • Scorpionii strălucesc verde-albăstrui în lumina UV, datorită substanței din exoschelet, dar deși cercetătorii nu au reușit să identifice scopul acestei culori, ei cred că are de-a face cu modul în care scorpionii se găsesc unii pe alții, se protejează de soare și își amețesc prada.
 • Ai două părți ale corpului care nu se opresc niciodată din crescut, adică nasul și urechile. Acestea își schimbă milimetric dimensiunea chiar și când alte părți ale corpului au încetat din creștere.
 • Pe alte planete plouă cu diamante. Atmosfera de pe Neptun, Uranus, Jupiter și Saturn are o presiune foarte mare, care cristalizează atomii și astfel apar diamantele.
 • Atomii sunt formați din 99.99999999% spațiu gol. Ei au un nucleu minuscul înconjurat de un nor de electroni și dacă ai îndepărta acest spaţiu gol din compoziţia atomilor din organismul tuturor oamenilor, aceștia ar intra într-un singur cub de zahăr.
 • Apa fiartă îngheață mai repede decât cea rece, pentru că există Efectul Mpemba, care asigură viteza particulelor de apă caldă și poziționarea acestora pentru un îngheț optim.
 • Bananele conțin potasiu, ceea ce le face ușor radioactive, dar nu este nici un motiv de îngrijorare, pentru că radiațiile te vor afecta doar dacă, prin absurd, ai reuși cumva să mănânci 10000000 de banane dintr-o dată.
 • Sângele este similar cu apa de mare, care are aceeași concentrație salină, ceea ce demonstrează că viața a început în oceane.
 • Lungimea ADN-ului este precum distanța dintre Pluto și Pământ înmulțită de 17 ori. Corpul uman conține aproximativ 37 trilioane de celule cu câte 23 molecule ADN în fiecare. Deci dacă ar fi să desparți celulele de ADN și să le aliniezi, rândul ar fi de 34 miliarde de mile.
 • O zi pe Venus durează 117 zile pământeşti. În plus s-a descoperit că durează 243 zile pământeşti până când Venus se învârte în jurul propriei axe.

sursa: www.feminis.ro

Crește alarmant numărul îmbolnăvirilor de gripă! Unde sunt înregistrate cele mai multe cazuri

Agenția Națională pentru Sănătate Publică continuă monitorizarea situației epidemiologice prin gripa sezonieră, infecțiile acute ale căilor superioare (IACRS) și circulația virusurilor gripale.

În perioada 28.11.2022- 04.12.2022 (săptămâna 48/2022), morbiditatea prin IACRS s-a aflat la nivelul de intensitate joasă, atestându-se o creștere cu 14,8% în comparație cu săptămâna precedentă și o creștere cu 70,1% în comparație cu aceeași perioadă a sezonului precedent (săptămâna 48/2021) și a constituit 369,32 cazuri la 100 mii populație. În total, au fost înregistrate 9961 de cazuri de IACRS, majoritatea fiind la copii – 66,1%.

Pe parcursul săptămânii 48/2022, au fost înregistrate 44 de cazuri de gripă sezonieră (mun. Chișinău — 18, Bălți — 6 și Fălești — 7, Briceni — 5, Edineț — 3, Sîngerei — 2 și cîte un caz în Glodeni, Ocnița și Orhei).

De la începutul perioadei de monitorizare (03.10 – 04.12.2022, săptămânile 40/2022-48/2022) au fost înregistrate, în total: 75 cazuri gripă; 62953 cazuri — IACRS; 3279 cazuri — SARI.

În prezent, continuă procesul de imunizare împotriva gripei sezoniere în instituțiile medico-sanitare publice din țară. Din numărul total de doze disponibile au fost utilizate 70,9%.

Vaccinul este administrat, în mod prioritar, persoanelor din grupele de risc, celor cu maladii cronice și imunitate compromisă, gravidelor, etc. Dacă faceți parte din grupele de risc, adresați-vă medicului de familie pentru a beneficia de vaccin antigripal gratuit.

Menționăm că vaccinul antigripal poate fi utilizat simultan cu vaccinul împotriva virusului SARS-CoV-2.

Totodată, ANSP recomandă respectarea măsurilor de profilaxie nespecifică (respectarea distanței fizice, igienei personale, igienei tusei, igienei locuinței, igienei și dezinfecției mâinilor, adresarea la medic la apariția simptoamelor compatibile cu gripa și IACRS, evitarea locurilor aglomerate, purtarea măștilor în transport, în locurile aglolerate, etc)  și vaccinarea antigripală.

Covid-19 în Moldova: Câte cazuri au fost înregistrate în ultima săptămână

În ultima săptămână, un număr de 329 de cazuri de infectare cu noul coronavirus au fost înregistrate pe teritoriul țării.

Members of The Lancet COVID Commission Task Force on the Origins of SARS-CoV-2 Named - EcoHealth Alliance

Potrivit Ministerului Sănătății, în aceeași perioadă, au fost efectuate 17 551 de teste și s-au înregistrat două decese.

Tot în ultima săptămână, 390 de persoane și-au administrat prima doză de vaccin anti-Covid, iar 1 450 și-au făcut doza trei. În total, până în prezent, 1 073 712 persoane au fost vaccinate cu schema completă.

Începând cu luna iulie, cetățenii își pot administra doza Booster 2 de vaccin împotriva COVID-19. Totodată, este posibilă imunizarea copiilor ce au împlinit vârsta de 12 ani.

Cel mai agresiv val de viroze la copii din ultimul deceniu! Medic: ”Nu mai sunt locuri la ATI. Facem triaj ca pe front”

România se confruntă cu cel mai agresiv sezon al virozelor în rândul copiilor din ultimul deceniu. S-au înregistrat 200 de cazuri în 24 de ore, dublu față de medie. Medicii atrag atenția că, de data aceasta, virusurile sunt mai agresive, deoarece s-au modificat pentru a rezista în competiție cu SARS CoV-2, scrie digi24.ro.

Numărul pacienților în spitalele de copii s-a dublat în ultimele săptămâni. Dacă înainte veneau la fiecare 24 de ore câte 100, acum vin și peste 200, așa cum este la Institutul pentru Sănătatea Mamei și Copilului. Mihai Craiu – medic pediatru: Nu mai sunt locuri. Asta nu înseamnă că nu vom consulta și interna un pacient grav. Mutăm. Facem triaj ca pe front. Despre ATI vorbesc. Numai vineri au fost intubați 3. Toate ventilatoarele sunt ocupate, cele 6 sunt ocupate. 10% dintre copiii care ajung în camera de gardă au insuficiență respiratorie, spun medicii, adică au nevoie de oxigen pentru a respira.

Mihai Craiu – medic pediatru: În momentul ăsta, toți cei pe care îi avem ventilați mecanic au 2-3 luni. E plin sus. Nu mai avem unde să îi punem. Am făcut locuri că am externat spunându-le părinților „știți, nu e chiar atât de grav..” Unii au acceptat. În principiu, ar putea să se repete scenariul Covid, când nu erau locuri în București și duceam la Râmnicu Vâlcea sau nu știu pe unde. Problema e să nu vină toți dintr-o dată pentru că va fi depășit sistemul de transport, nu pot fi duși cu taxi. 90 km nu poți să ții respirația.

Și la Institutul de boli infecțioase Matei Balș, medicii abia mai găsesc un loc în saloane. Ionica este una dintre mamele care a avut nevoie de internare pentru copilul ei. Ionica – mama unui pacient: Erau destul de mulți copii, da. Am înțeles că la Grigore Alexandrescu erau foarte mulți copii acolo și am evitat și am venit aici.

Cristina Neaga – medic infecționist: Evoluția spre agravare e mai des întâlnită față de acum trei ani. Este plin, de multe ori trebuie să așteptăm până se fac externările de prânz ca să urce ceilalți. Sunt spitale în țară unde situația este și mai gravă, pentru că nici măcar nu sunt medici pediatri. La Spitalului Județean Tulcea, secția de pediatrie a fost închisă la un moment dat, iar acum funcționează cu numai 2 medici. Daniela Nizami – medic pediatru: Se internează doar de dimineața până la și ulterior asigurăm permanență de acasă. Mai mult de atât chiar nu putem face.

Tudor Năstăsescu – manager Spitalul Județean Tulcea: Problemele sunt foarte vechi, 10 ani, cu diverse fluctuații. Acum 8 ani, secția a fost și închisă. Mama unui pacient: E o mare problemă, sunt foarte mulți copii, se îmbolnăvesc, sunăm la medici și nimeni nu răspunde. Virusul care a umplut spitalele din România se numește virus sincițial respirator și provoacă bronșiolite, mai ales în rândul copiilor foarte mici. Nu este un virus nou, apare anual, doar că acum a provocat un număr record de cazuri. Nu doar la noi, ci și în restul Europei și în SUA. În România, avalanșa de îmbolnăviri a dus la dispariția unor medicamente din farmacii.

Monica Luminos- medic infecționist: Sunt niște preparate inhalatorii care nu prea se găsesc pe piață. Dar eu cred că aici e și vina noastră, pentru că în momentul în care le găsești în farmacii, se cumpără foarte repede, se cumpără foarte mult. Sfatul medicilor pentru părinți este să îi monitorizeze pe copii cu atenție și să meargă la spital când observă tulburări de respirație.

Mihai Craiu – medic pediatru: Dacă respiră repede și… muncesc mult, aia nu se poate trata cu nimic. Trebuie să vii la spital. În principiu, trebuie să se uite la copil și să numere. Peste 50 pe minut, trebuie să vii la doctor. Creierul tău primește informația „bagă mare că n-am oxigen”. Își pun pulsoximetru, toți ăștia au cifrele proaste fără să aibă Covid.

Sandra Alexiu – medic de familie: Se consideră că e cel mai mare val de viroze din ultimii 10 ani. Înseamnă că ne așteptam la viroze care sunt amestecate. Din păcate, ce vedem în alte țări e o triplă epidemie. Avem foarte multe cazuri de Covid, gripă și multe infecții de sezon și rinovirusuri. Organizația Mondială a Sănătății avertiza încă din septembrie că acest sezon gripal va fi cel mai agresiv din ultimii ani. Estimarea medicilor este că vârful îmbolnăvirilor va fi în februarie anul viitor.

Alertă în UE! 9 oameni au murit după ce au consumat porumb congelat din comerț, contaminat cu o bacterie
Articolul anterior
Arde caloriile în doar câțiva pași. Antrenament Body Combat! VIDEO!
Articolul următor