65% dintre moldoveni ar accepta să doneze organe

Până la acest moment există 14 instituţii medico-sanitare publice care sunt autorizate de Ministerul Sănătății pentru activităţi în domeniul donării și transplantului.

din-victima-alcoolului-sanitar-devenit-donator-de-organe1363121698

„În Republica Moldova există o Listă națională de așteptare. În această listă sunt incluși pacienții care au necesitate pentru transplant de organe: hepatic, renal și cardiac. Persoanele care dețin dublă cetățenie nu au dreptul să se încrie în mai multe liste de așteptare. Dacă te-ai înscris în Italia, nu ai dreptul să te mai înscrii în alte liste de așteptare. Există o legislație internațională. În lista de așteptare națională pentru transplant hepatic avem înscriși 72 de pacienți, renal – 43 de pacienți, cardiac – 3 persoane”, a precizat Grigore Romanciuc, directorul adjunct al Agenției de Transplant din Republica Moldova, pentru agora.md

Ce trebuie să faci dacă ai nevoie de un transplant de organe?

„Persoanele care necesită o intervenție de transplant se adresează la medicul de familie, care îi direcționează spre specialist. Ulterior îi va direcționa spre centrele de dializă. Vor întocmi un dosar medical. După care vom afla dacă aceste persoane pot fi incluse în lista națională de așteptare”, a spus Romanciuc.

“Actul de donare este un act de eroism și de a salva o viață. Nu este pusă întrebarea remunerării. Oricare tip de donare este destinat salvării unei vieți. Nu există componenţa financiară. Nu există o remunerare a acestor activități. Statul își asumă cheltuielile ce ține de procesul de prelevare, de transport, transplant și tratament a acestor pacienți. Sunt operații care se efectuează doar în baza poliței și sunt acoperite de Compania națională de asigurări în Medicină”, a subliniat sursa.

Donatorii de organe

“Există două tipuri de donatori: decedați și în viață. Donatorii în viață sunt persoanele care vor să doneze un organ pentru o persoană apropiată. Își asumă un oarecare risc. Donatorul ar trebui să fie perfect sănătos. Intervenția nu ar trebui să îi aducă prejudicii. Va semna un consințământ după ce va discuta cu medicii despre riscuri și intervenția chirurgicală.”

Donatorii decedați. Consințământul în acest caz depinde de ce vor rudele acestora. Sunt lucruri subtile cu o încărcătuiră emotivă care permit de a face miracole”, a conchis Romanciuc.

Sursa: agora.md

 

Katie Holmes se pregătește de nuntă! Alesul este…
Articolul anterior
Nona Marian și Iurie Ciocan au împlinit 11 ani de căsnicie, dar nu fac sărbătoare din asta!
Articolul următor
Alte articole interesante