Această femeie a rămas paralizată în urma unei anestezii epidurale, efectuate în timpul naşterii

Irrum a suportat paralizie la nivelul membrelor inferioare, după naşterea fiicei sale Amelie. Femeia şi-a dorit foarte puţin – o anestezie epidurală, care să-i diminueze într-o oarecare măsură suferinţele şi durerile provocate de o naştere. Însă, lucrurile au luat o altă întorsătură în cazul acesteia!

separator

Collage

„Mi-am dorit o epidurală pentru a ușura agonia nașterii… dar, m-a lăsat paralizată, într-un scaun cu rotile”, relatează Irrum pentru Daily Mail.

Irrum Jetha a suportat paralizia membrelor inferioare, după ce i s-a administrat o injecție epidurală, în timpul naşterii fiicei sale, Amélie.

33781FA700000578-3555265-image-a-4_1461426123346

Pentru Irrum şi soţul ei, momentul unei stări de fericire deplină – naşterea primului copil, începutul unei de vieţi de familie în trei, primele emoţii atunci când simţi copilul la piept, s-a transformat într-o tristeţe fără margini.

3377D0A800000578-3555265-image-a-6_1461426160738

Femeia stă acum imobilizată într-un scaun cu rotile, forțată să trăiască în speranța găsirii unui leac miraculos ce ar putea să-i restabilească mersul pe propriile picioare.

Bineînţeles că Irrum, în vârstă de 34 de ani şi soțul ei, Adam, de 37, au apelat la serviciile unui avocat, pentru a investiga modul cum a ajuns o procedură banală, precum anestezia epidurală, să se soldeze cu incapacitatea de a merge şi ce a fost comis greşit din punct de vedere tehnic în timpul efectuării procedurii.

Tehnica anesteziei epidurale este considerată o procedură de rutină, întrucât în ţările europene o femeie din patru apelează la această intervenţie. Irrum a suportat anestezia epidurală înainte de naşterea fiicei sale, la ora 03:30, pe 29 august 2014, la recomandarea specialiştilor, întrucât aceasta suferea concomitent de probleme de sănătate  la inimă.

Din spusele femeii, naşterea a evoluat bine şi a fost o experiență inedită pentru cei doi soţi.

Însă, la cinci ore de la momentul naşterii, Irrum încă nu-şi simţea picioarele. Îngrijorată, femeia a anunţat medicii despre asta, însă a fost asigurată că ceea ce se întâmplă cu corpul ei este un lucru normal, firesc.

Până la ora 17, ziua următoare, Irrum se îngrijorase deja de-a binelea, şi se pare că şi medicii erau în aceeaşi situaţie, întrucât femeii nu i se restabileau simţurile la nivelul membrelor inferioare.

Atunci, medicii au decis efectuarea unui examen medical radiologic, un RMN.  Investigaţia a arătat că Irrum suferise un hematom epidural. Injectarea a cauzat formarea unui cheag de sânge local şi comprimarea cordonului măduvei spinării, conducând la paralizie.

Chiar dacă a suportat de urgenţă intervenția chirurgicală de decompresie a măduvei spinării, la 20 de luni de la operaţie, Irrum rămâne paralizată, efectuând un tratament intens de recuperare, chinuitor, cu medicul său fizioterapeut.

3377D08600000578-3555265-image-a-2_1461425829490

„Simt dureri foarte mari şi nu cred că aş putea în acest moment să-mi părăsesc domiciliul, pentru a merge la locul meu de muncă vechi. Şi mai devastator pentru mine este faptul că nu pot să am grijă de fetiţa noastră’’, mărturiseşte sfâşiată de durere femeia.

Caz de rabie la bovine la Anenii Noi

În perioada 05.09.2024 – 11.09.2024, pe teritoriul Republicii Moldova a fost înregistrat un caz de rabie la bovină, localitatea Puhăceni, raionul Anenii Noi, informează unica.md cu referire la un comunicat oficial.

Cadavrul bovinei afectate a fost distrus prin incinerare, iarresturile rezultate – înhumate.

”Agenția Națională pentru Siguranța Alimentelor întreprinde toate activitățile de control și de eradicare a focarului de boală, în conformitate cu Hotărârea Guvernului 174/2023 privind măsurile de prevenire și control al rabiei la animale. ”, se arată într-un comunicat.

COVID-19: Un copil în stare gravă

În municipiul Chișinău se atestă o scădere a infecției COVID-19. Despre asta a anunțat șeful Direcției Generale Asistență Medicală și Socială, Vladimir Bolocan, în cadrul ședinței operative de astăzi a serviciilor municipale, transmite Știri.md.

„Cu privire la situația epidemiologică, se atestă scăderea infecției COVID-19, lucru care l-am anticipat atunci când am anunțat deschiderea secției COVID-19 în cadrul Spitalului Clinic Municipal de Ftiziopneumologie. Acum, în această instituție, în secția nouă deschisă, sunt internați 16 pacienți. Copiii avem internați 12, un copil în stare gravă, 11 în stare medie. În cadrul Maternității municipale numărul 2 avem două gravide în stare medie, diagnosticate cu COVID-19”, a declarat Vladimir Bolocan.

Potrivit ultimelor date anunțate de ANSP, în perioada 2-8 septembrie, au fost înregistrate 1.542 de cazuri de COVID-19, dintre care 273 de cazuri în regiunea transnistreană.

O tehnologie de anestezie care va revoluționa medicina

O nouă tehnologie creată de cercetători israelieni are potenţialul de a îmbunătăţi modul în care medicii evaluează starea pacienţilor aflaţi sub anestezie, în timpul somnului sau la terapie intensivă, scrie doctorulzilei.ro.

Mai exact, este vorba de o tehnologie noninvazivă ce le permite medicilor să monitorizeze mişcarea ochilor şi nivelul de dilatare al pupilelor pacienţilor chiar şi când aceştia au ochii închişi, oferind şansele de răspuns clinic pentru pacienţii aflaţi în condiţii de comă, indusă sau nu, somn etc.

Dilatarea pupilelor, procesul prin care pupilele se extind pentru a permite ca mai multă lumină să pătrundă în ochi, poate oferi date extrem de importante cu privire la starea fiziologică a pacienţilor. Dimensiunea pupilei fluctuează nu numai ca răspuns la lumină dar şi ca reacţie la stimuli emoţionali sau fizici, cum ar fi durerea sau evenimente neaşteptate.

Aceste schimbări sunt coordonate de sistemul nervos vegetativ, care pregăteşte reacţia organismului la stimuli externi. Însă, până în prezent, monitorizarea acestor schimbări era posibilă doar atunci când pacienţii aveau ochii deschişi.

Pupilele pot fi monitorizate și dacă pacienții au ochii închiși

O echipă de cercetători de la Universitatea din Tel Aviv, coordonată de studentul doctoral Omer Ben Barak-Dror şi supervizată de prof. Yuval Nir şi de prof. Israel Ganot, a demonstrat că schimbările dimensiunii pupilelor şi direcţiei privirii pot fi monitorizate fără ca pacientul să aibă ochii deschişi. Concluziile lor au fost publicate recent în jurnalul Communications Medicine.

Un scriitor moldovean s-a stins din viață!
Articolul anterior
Cum îţi dai seama că ouăle sunt proaspete
Articolul următor