Alarmant! Doar 1/3 dintre bebeluşi sunt alimentaţi exclusiv la sân în R.Moldova, mai rău decât în Cambodgia!

Declaraţia aparţine reprezentantei UNICEF în Moldova, Nune Mangasaryan, care susţine că laptele matern este cel mai bun produs pentru bebeluşi, dar are cea mai proastă promovare în ţara noastră.

separator

breastfeedingCifra este una mică, în comparație chiar și cu țări precum Cambodgia. În Moldova alăptarea este cel mai puțin promovată de către autoritățile responsabile. În consecință, cele mai multe dintre mame preferă să-și hrănească bebelușii cu diverse formule lapte artificial.

Într-un interviu despre importanța alăptării, Nune Mangasaryan, reprezentanta UNICEF în Moldova, a făcut mai multe declaraţii, cu ocazia Săptămânii Mondiale a Alăptării, pe care Moldova o marchează în fiecare an.

Expertul a spus că în Moldova doar 36 la sută dintre femei alăptează copiii exclusiv la sân în primele 6 luni de viaţă, indicatorul fiind unul foarte mic, întrucât pe plan global tendinţa este de 50%, existând şi ţări unde nivelul alăptării este de 90 la sută.

,,Unele dintre ele ar fi Marea Britanie sau Norvegia, ţări care sunt foarte active în acest domeniu. Sunt însă țări și din vecinătate care înregistrează progrese de 70%-80%. Și țările din Asia sunt active la capitolul alăptare exclusivă’’.
,,E nevoie de o informare masivă a societății pentru a spori nivelul de sensibilizare privind importanţa alăptării. În acest caz, vreau să dau exemplul Cambodgiei, care a  dublat ratele alăptării. Această ţară a organizat multe campanii de informare despre importanța și avantajele alăptării, în special alăptarea exclusivă în primele şase luni de viaţă ale copilului. Uneori problema alăptării constă în faptul că mamele nu știu ce înseamnă alăptarea exclusivă’’.
,,Asta presupune că nu trebuie să-i dăm copilului nici apă, nici suc, nici nimic absolut, decât laptele matern în primele şase luni de viaţă. De multe ori mamele cred că dacă e vară şi e cald afară trebuie să le dea bebelușilor apă. Ceea ce nu știu mamele este, de exemplu, că laptele matern conține 80% apă’’.

,,Nu este suficient ca doar mama să fie informată şi să cunoască beneficiile alăptării. De fapt, s-a constatat că mamele, practic toate, înțeleg că e bine să-ți alăptezi copilul şi îşi doresc acest lucru. Adesea însă apar dificultăţi, în special când e vorba de primul copil, în primele zile de naştere. Dacă în acel moment nu avem alături profesionişti care să fie în stare să acorde asistenţă mamelor şi să le înveţe cum anume să depăşească problemele cu care se confruntă în timpul alăptării, procesul va eșua.”

,,Asta, deoarece mama ştie că după ce naşte, în maternitate sau când deja se externează, dacă nu are alături un specialist medical care să-i dea sfaturi despre alăptare, în momentul în care va întâmpina anumite probleme, va renunța să-și alăpteze copilul. E nevoie să fie extins grupul profesioniştilor în domeniul alăptării’’.

Expertul a mai declarat că mulţi ştiu că e bine să alăptezi, dar nu ştiu exact care sunt beneficiile concrete. De exemplu, reducerea mortalităţii sau a diverselor boli infecţioase, gastrointestinale, respiratorii, cardiovasculare, a cancerului, atât la copii, cât şi la mame. Pentru femeile care alăptează, riscul de a avea cancer la sân sau de altă natură, precum şi diabetul sau obezitatea, se reduc la minim.

Pe lângă faptul că sunt puţin informate despre beneficiile alăptării la sân, multe mame din R.Moldova revin la locul de muncă după ce au născut.

,,Atunci apar mai multe provocări, când mama trebuie să se gândească cum să continue alăptatul copilului. Fie să lase lapte stors acasă, fie la lucru ar trebui create condiţii pentru alăptare şi poate chiar un spaţiu special. Pentru mamele care alăptează des, angajatorii care ar trebui să ofere aceste condiţii. Mulți însă nu sunt dispuşi să le asigure condiţii’’.

Un exemplu în acest sens ar fi China, unde între agenţii economici privaţi este o competiţie pentru a asigura camere speciale pentru alăptatul copiilor la locul de muncă şi în spaţii publice.

Potrivit specialistei, un alt motiv pentru care R. Moldova înregistrează o rată atât de mică a hrănirii exclusiv la sân a bebeluşilor este şi migrația foarte înaltă.

,,Astfel, mai mulți copii mici sunt abandonați de către mamele lor. Din această cauză avem foarte mulţi copii de vârstă fragedă în instituții, fie din motiv că mama nu poate să aibă grijă de el, fie a fost o sarcină nedorită. Se mai întâmplă și din cauza că mama a plecat peste hotare și nu are posibilitate să-și ia și copilul.
,,De exemplu, dacă vorbim despre mamele de la sate, care trebuie să meargă pe deal și să lucreze. Acestea nu pot să ia copilul cu ele şi trebuie să îl lase acasă. Sărăcia este un alt aspect care afectează țara în întregime, ca și alte țări aflate în aceeași situație. Sărăcia și migrația foarte activă înrăutățesc și mai mult situația, inclusiv a alăptării’’.

Alimentaţia la sân a copilului trebuie să dureze cel puţin până la doi ani.

,,În trecut era până la un an, acum recomandările actuale sunt cel puțin până la doi ani. Putem începe chiar de la naștere. Prima recomandare este că atunci când s-a născut, copilul trebuie lipit de pieptul mamei ca el să încerce să mănânce. Recomandarea este ca el să fie pus la sân în prima oră sau jumătate de oră, chiar dacă nu știe cum să mănânce la piept. În afară de aceasta, alăptarea e recomandată din prim zi. A doua – ține de  alăptatul exclusiv timp de şase luni. Îl alăptăm ori câte ori vrea copilul. Noi spunem „la cerere”.

În interviul acordat, Nune Mangasaryan a povestit şi despre propria experienţă a alăptării:

,

,Da, am alăptat, dar parțial. Eu am fost o victimă a unor recomandări medicale greșite, care erau împotriva bucuriei alăptării.  Ni se spunea că nu trebuie  să alăptăm copiii la cerere, ci după regim. Chiar dacă aveai lapte, nu ni se permitea. Copilul plângea, țipa, dar tu nu aveai voie să-l hrănești decât peste acele trei ore. Erau nişte recomndări foarte stranii şi eu am fost victima acestei perioade, precum şi copii mei. Poate de asta sunt un susținător atât de aprig al alăptării. Și aș vrea ca generațiile viitoare să nu aibă de suferit de pe urma unor asemenea recomandări greșite’’, a mai spus expertul într-un interviu oferit pentru e-sanatate.md.

165 de persoane s-au îmbolnăvit de Covid-19 în ultima săptămână

Ministerul Sănătății al Republicii Moldova a prezentat informațiile cu privire la situația epidemiologică și vaccinarea împotriva Covid-19 în perioada 24-30 aprilie.

Covid Update: India sees further drop in infections, 6,660 cases reported  in 24 hrs | Mint

Așadar, în ultima săptămână au fost înregistrate 165 de cazuri noi de infecție, fiind efectuate 11 464 de teste.

O persoană a decedat din cauza Covid-19 în ultimele șapte zile.

În ultimele șapte zile au fost administrate 397 de doze de vaccin.

OMS, semnal de alarmă despre mutațiile Covid-19. Ce spun experții

Numărul deceselor cauzate de Covid-19 a scăzut cu 95% de la începutul anului, a anunțat Organizația Mondială a Sănătății (OMS), avertizând totodată că virusul circulă în continuare.

NEW: What's the 'Kraken' variant of COVID-19? And has it arrived in Clark  County?

Organizația a precizat că virusul nu este pe cale să dispară și că țările din întreaga lume trebuie să învețe să facă față consecințelor sale care nu sunt de urgență, cum ar fi efectele resimțite de unele persoane care au contractat boala în așa-numita versiune Covid-lung.

Tedros Adhanom Ghebreyesus, șeful OMS, a declarat că una din zece infecții se soldează cu o astfel de versiune, ceea ce sugerează că sute de milioane de persoane ar putea avea nevoie de îngrijire pe termen lung.

Cu toate acestea, „ne bucurăm foarte mult de scăderea continuă a numărului de decese raportate legate de Covid, care a scăzut cu 95% de la începutul acestui an”, a declarat acesta în cadrul unei conferințe de presă.

„Cu toate acestea, în mai multe țări se înregistrează o reapariție, iar în ultimele patru săptămâni 14.000 de persoane au murit din cauza acestei boli”, a mai spus el. După cum arată apariția variantei XBB.1.16, „virusul continuă să sufere mutații și este încă capabil să provoace noi valuri de infecții și decese”, a mai precizat Ghebreyesus, conform realitatea.net.

La rândul lui, cercetătorul Octavia Jurma susține că, în pofida tendinței globale, Asia de Sud-Est, unde XBB.1.16 „Arcturus” este dominant, înregistrează o creștere dramatică a numărului de decese cu peste 650% după mai multe luni de scădere sistematică, scrie adevarul.

Descoperire uluitoare despre oamenii cu ochi albaștri. Cum se explică că cei mai mulți dintrei ei locuiesc în Europa

Descoperire uluitoare făcută de oamenii de știință despre oamenii cu ochi albaștri. Această mutație genetică petrecută cu mult timp în urmă explică de ce numărul cel mai mare a posesorilor de ochi albastri sunt în Europa. Se pare că toți au același strămoș comun! Nu același lucru e valabil despre oamenii cu ochii verzi!

Adevărul despre această culoare a ochilor. Ce au în comun oamenii care au  ochi albaștri – Capital

Nu este un secret pentru nimeni că ochii albaștri sunt mai rari decât cei căprui sau negri, dar oamenii de știință au făcut abia acum lumină asupra modului în care au apărut, de fapt, ochii albaștri.

Se pare că toți oamenii cu ochi albaștri împărtășesc același strămoș, dezvăluire care îi face pe oamenii cu această particularitate să se simtă inconfortabil când se întâlnesc cu „frați” lor ancestrali.

Oamenii de știință știau că ochii albaștri sunt dați de o genă recesivă, dar când au cercetat de unde provin exact aceste gene, un studiu a descoperit că toate pot fi urmărite până la o singură persoană.

Toți oamenii cu ochi albaștri au un strămoș unic

Știm că oamenii cu ochii albaștri sunt mult mai rari decât cei cu ochii căprui, doar între 8 și 10% din populația lumii având această caracteristică.

Oamenii de știință au dezvăluit că mutația genetică provine de la un om singular care a trăit între 6.000 și 10.000 de ani în urmă.

Cercetătorii au încercat să descopere ce a cauzat această schimbare studiind gena OCA2, care determină nivelul de pigment maro din ochiul uman, timp de mulți ani.

Cu toate acestea, s-a dovedit că mutația genetică care are ca rezultat ochi albaștri provine de la o genă complet diferită numită HERC2, care stopează complet gena OCA2 și „diluează” maroul în albastru.

Nu același lucru e valabil despre oamenii cu ochii verzi

De unde știu biologii că totul se leagă de un strămoș comun? Pentru că fiecare persoană cu ochi albaștri are aceeași mutație.

Deși mai sunt încă multe cercetări de făcut, se crede că mutația s-ar fi putut răspândi atunci când oamenii au migrat din Africa în Europa, ceea ce ar explica într-un fel de ce în principal oamenii de origine europeană par să aibă ochi albaștri.

Descoperirea a fost făcută de o echipă de cercetare de la Universitatea din Copenhaga, scrie kanald.ro, potrivit Lad Bible. Studiul a analizat, de asemenea, variația altor culori de ochi mai puțin obișnuite, cum ar fi verdele, ceea ce a dovedit și mai mult ideea că o singură persoană are originea genei cu ochi albaștri.

Autorul studiului, profesorul Hans Eiberg de la Departamentul de Medicină Celulară și Moleculară, a declarat pentru Science Daily: „Persoanele care au ochii verzi pot fi explicate prin faptul că au o cantitate redusă de melanină în iris, ceea ce este foarte diferit de cazul celor cu ochi albaștri.”

„Din aceasta, putem concluziona că toți indivizii cu ochi albaștri sunt legați de același strămoș. Toți au moștenit același comutator exact în același loc din ADN-ul lor”, a spus omul de știință.

Nu acoperi căruciorul cu o pânză atunci când plimbi copilul vara! Iată ce se poate întâmpla
Articolul anterior
Ultima apariție a Innei în costum de baie. Iată cum arată!
Articolul următor