Potrivit datelor Centrului Naţional de Sănătate Publică, în Moldova se agravează situaţia privind hepatita A. În perioada ianuarie – august 2016, au fost înregistrate 295 de cazuri, cu 157 mai multe decât în aceeași perioadă a anului trecut, dintre care 244 de cazuri la copii, numărul fiind în continuă creştere.
Cazurile de hepatită virală A au fost înregistrate în majoritatea teritoriilor administrative, dar mai cu seamă în raioanele Cantemir și Șoldănești, cu câte 50 de cazuri, după care urmează Florești (48 de cazuri), Rezina (43 de cazuri), Soroca (25 de cazuri), Fălești și Anenii-Noi (18 cazuri), Orhei- 6, Leova și Telenești – câte 5, Rîșcani, Briceni, Drochia, Edineț, Ungheni, Ialoveni, Glodeni, Nisporeni, Ocnița și Ștefan Vodă – cu mai puţin de 5 cazuri de hepatită A.
Datele CNSP arată că hepatita A s-a înregistrat la copii, în grădinițele din s. Porumbești, Lărguța, Vișinești, Cîrpești, raionul Cantemir; s. Chipeșca, Răspopeni, raionul Șoldănești; s. Puhăceni, Șerpeni, raionul Anenii-Noi; s. Bahrin, Risipeni, Tîra, Ghindești, Hrubna, Napadova și Prodănești, raoinull Florești; s. Echimăuți și Cinișeuți, raoinul Rezina; dar şi la elevi, în şcolile din satele Chipeşca, raionul Șoldănești; Toxobeni, raionul Făleși; Ciripcău, Caşunca şi Bahrineşti, raionul Florești; Echimăuţi, raionul Rezina; Porumbești, raionul Cantemir și altele.
Localităţile cu cel mai mare risc, în care probele de apă nu corespund normelor sanitare
Potrivit CNSP, indicatorii microbiologici nu corespund normelor în probele de apă colectate, inclusiv au fost depistaţi colifagi, în sursele de alimentaţie cu apă (centralizate și fântâni de mină) din satul Puhăceni şi Șerpeni (raionul Anenii Noi), Porumbești (raionul Cantemir), Voloave, Parcani, Soloneț, Rădi- Cereșnoveț (raionul Soroca), Caşunca, Băhrineşti, Hîrtop, Ciripcău (raionul Florești), Unteni, Risipeni, Toxobeni (raionul Fălești).
Specialiştii spun că de vină în creşterea ratei de îmbolnăvire prin hepatita A ar fi condiţiile insalubre din localități, gospodării şi grădiniţe, aprovizionarea deficitară a populației cu apă potabilă de calitate, nerespectarea regulilor de igienă în cantinele publice și unităţile de comerț cu produse alimentare, comercializarea produselor ușor alterabile în stradă, nerespectarea regulilor de igienă în rândul populației, dar mai ales a copiilor.
Hepatita virală A este o boală contagioasă, provocată de virusul hepatitei A care afectează ficatul şi determină semne de hepatită, de scurtă durată, cu sau fără icter, şi restabilire rapidă a funcţiei hepatice. Sursa de infectare este bolnavul cu formă tipică (icterică) sau atipică de hepatită (frustă, anicterică, sub-clinică şi inaparentă), dar şi persoanele aparent sănătoase, infectate cu virusul hepatitei A.
Boala se transmite predominant prin mecanism fecal-oral: în mod direct, prin intermediul mâinilor murdare, sau indirect, prin intermediul diferitelor obiecte din mediu sau consumul de apă și alimente contaminate.
Deoarece virusul se răspândește prin consumul de mâncare sau apă contaminată cu materie fecală infectată, este bine de ştiut că acesta se distruge prin fierbere în timp de 5 minute, prin autoclavare – într-un minut şi prin clorinarea apei, în 30 de minute.
Simptomele hepatitei virale A includ: slăbiciune generală, dureri de cap, scăderea apetitului, grețuri, vărsături, dureri abdominale și alte tulburări digestive, precum diaree sau constipație. Deseori, debutul este similar unei intoxicații alimentare sau viroze respiratorii. Rapid se instalează şi alte semne specifice, precum urina prea întunecată la culoare, scaun deschis la culoare, sclere și piele de culoare galbenă, icterică.
Hepatita A se numește și “boala mâinilor murdare“. Afecţiunea poate fi prevenită! Iată ce recomandări fac specialiştii:
• Spălaţi minuţios mâinile, cu apă și săpun, în special după folosirea toaletei şi înainte de masă;
• Consumaţi doar apă potabilă de calitate, din surse sigure sau îmbuteliată;
• Spălaţi fructele și legumele înainte de a le consuma;
• Evitaţi contactul cu persoanele bolnave;
• Respectaţi regulile de igienă în locuințe și gospodării.