Antibioticele cu reacţii adverse grave! SUA cere publicarea avertismentelor pe cutii

Unele dintre cele mai utilizate antibiotice la nivel mondial pot cauza efecte adverse grave, precum deteriorarea tendoanelor, afectarea articulațiilor, dar și a sistemului nervos central. Food and Drug Administration (FDA), din SUA, va cere ca remediile antibacteriene din grupul  fluorchinolonelor să conţină etichete noi, pe care să fie specificate avertismentele explicative cu privire la pericolele generate de acest tip de preparate antibacteriene.

separator

5261_NpAdvHoverDe obicei, astfel de preparate sunt administrate în cazul sinuzitei, bronșitei sau în infecţii ale tractului urinar. Specialiștii americani susţin că aceste remedii antibacteriene au, de fapt, mai multe reacţii adverse, simptomele frecvente fiind senzațiile de înțepături sau furnicături, confuzie sau halucinații, explică experții americani, citați de Medical Daily.

Potrivit FDA, fluorchinolone sunt prescrise anual în tratamentul a 23 de milioane de pacienți, în SUA. De fapt, acestea sunt eficiente în lupta cu bolile provocate de bacterii, însă din cauza efectelor lor secundare serioase oficialii americani recomandă medicilor să fie rezervați în utilizarea sau prescrierea lor, transmite e-sanatate.md, cu referire la sursa citată.

10 sfaturi ca să treci cu brio de sezonul gripei

Reacţiile adverse se pot produce aproape oriunde în organism, spun specialiștii. În plus, mai sunt și efecte nedorite ocazionale asupra sistemului muscular, vizual şi renal, în cazuri rare, medicamentele pot răni în mod serios sistemul central nervos, inima, ficatul, pielea, sistemul gastrointestinal, auzul şi metabolismul zahărului din sânge. De asemenea, studiile au demonstrat că utilizarea lor frecventă a crescut şi incidenţa a două infecţii extrem de serioase şi greu de tratat. Este vorba de stafilococul auriu rezistent la meticilină (cunoscut şi ca MRSA) şi diareea severă provocată de Clostridium difficile.

Quinolone Vigilance Foundation, o organizație din SUA, care luptă pentru siguranța pacienților, a salutat iniţiativa FDA printr-un comunicat:

„Fluorchinolone sunt prea riscante pentru a fi administrate în tratamentul infecțiilor, cum ar fi infecții ale sinusurilor, infecții ale tractului urinar și bronșită. Ele ar trebui utilizate exclusiv în cazurile în care viața pacientului este pusă în pericol. Când există mai multe riscuri decât beneficii pentru administrarea acestor medicamente, trebuie să se efectueze anumite modificări, astfel încât siguranța pacientului să fie pe prim plan”, se arată în comunicatul organizației.

Ce riscă bebeluşii trataţi frecvent cu antibiotice?

Preparatele fluorchinolone includ norfloxacina, ciprofloxacina, ofloxacina, levoflox, moxifloxacina. Decizia FDA vine după ce un studiu, efectuat încă în 2013, a demonstrat că fluorchinolonele ar genera efecte adverse grave, printre care și leziunea nervilor. Aceste preparate ar fi provocat decesul a trei mii de pacienți în SUA, iar alți 200.000 au raportat reacții adverse.

Pui în lapte! Rețeta a la Jamie Oliver
Articolul anterior
S-a născut cea mai grea fetiţă din lume, a avut la naştere 6,8 kg!
Articolul următor
Alte articole interesante