Atenție! 17 branduri de rujuri pe care să le eviți. Sunt pline de metale grele și pot cauza cancer

Companiile care fabrică produse de machiaj înregistreaza venituri de miliarde de dolari în fiecare an. Apar zeci de produse noi, însă, cel puțin, guvernul american nu impune obligativitatea testelor, pentru aceste produse, înainte de a ajunge pe rafturi. Suntem tentați să evităm substanțele toxice conținute în alimente, băuturi și produse de curățare domestice. Însă, ce pericol ascund produsele de machiaj?

separator
ooo

Persoanele care utilizează regulat produse de makeup, ar trebui să manifeste precauție și să opteze pentru branduri sigure, verificate, care contin ingrediente cât mai naturale, inofensive.

O asociație de protecție a mediului din Canada, ,,Canada-based Environmental Defense” a testat 49 de articole de machiaj, într-un raport intitulat „Hazard Metal Heavy: Riscurile de sănătate ale metalelor grele, ascunse în produsele de machiaj”.

Au testat 5 fonduri de ten, 4 pudre cosmetice, 5 mărci de bronzuri artficiale, 7 tipuri de mascara, 2 feluri de corector pentru pleoape, 14 umbre pentru ochi, 8 rujuri și luciuri pentru buze.

uuuuCercetătorii au descoperit o contaminare gravă cu metale grele în aproape toate produsele. Din produsele testate, 96% conțin plumb, 90% conțin beriliu și 61% conține taliu. De asemenea, au constatat că 51% conține cadmiu, în timp ce 20% conține arsen.

Majoritatea produselor conțin în medie patru din cele opt metale testate. Fecare produs conținea în medie două din cele patru metale cele mai periculoase: arsenic, cadmiu, plumb și mercur. Aceste metale sunt cunoscute a fi toxice și pot provoca multe probleme grave de sănătate.

Acum câțiva ani, un raport al FDA a enumerat 400 de rujuri diferite care conțineau urme de plumb. Nivelurile erau scăzute, însă plumbul se adună în organism în timp, iar rujul conținând plumb, aplicat de mai multe ori pe zi, în fiecare zi, poate cumula niveluri semnificative de expunere, care cresc riscul de cancer.

În studiul din Canada, 51% dintre produsele testate conțineau cadmiu, un material carcinogen cunoscut, care poate cauza cancer de sân. Multe dintre aceste metale nu cauzează imediat probleme grave de sănătate. Folosite consistent și în mod regulat, acestea pot crește riscul de cancer, tulburări reproductive și multe alte probleme de sănătate. Potrivit davidwolfe.com, aceste rujuri trebuie să le eviți cu orice preț:

Maybelline Color Sensational (125 Pink Petal), 2. L’Oreal Color Riche (410 vulcanic), 3. NARS Semi-Matte (1005 Red Lizard), 4. CoverGirl Queen Collection Vibrant Hues (580 Ruby Remix) 5. L’Oreal Colorful Riche (165 cenusiu roz), 7. L’Oreal intensiv de hidratare Lipcolor (748 Heroic), 8. CoverGirl Continuous Color (025 cald Brun), 9. Maybelline Color Sensation (475 Mauve Me), 10. Lipstick Stargazer (103c), 11. Revlon Matte (Imaginea 009 Fabulos), 12. Sonia Kashuk Luxury Color Lip (27 Mauvey), 13. L’Oreal Endless (530 Mauve Amour), 14. Revlon ColorStay (375 Ripened Red), 15. Burt’s Bees Lip Shimmer (Toffee), 16. Revlon Super Lustrous Peal (631 luminos roz), 17. Revlon Super Lustro Peal (643 Satin Prun).

Premiul Nobel în medicină, câștigat de Katalin Kariko și Drew Weissman pentru vaccinurile ARN mesager eficiente împotriva Covid-19

Katalin Kariko şi Drew Weissman au fost desemnaţi, luni, laureaţii premiului Nobel pentru medicină pe anul 2023, potrivit site-ului nobelprize.org.

Cei doi au câștigat Nobelul „pentru descoperirile lor privind modificările bazelor de nucleotide care au permis dezvoltarea unor vaccinuri ARN mesager eficiente împotriva COVID-19”, a anunţat Thomas Perlmann, secretar general al Comitetului Nobel la sediul Institutului Karolinska din Stockholm, Suedia.

Premiul Nobel pentru fiziologie sau medicină deschide seria acestor distincţii, atribuite în fiecare an la începutul lunii octombrie.

În 2022, premiul Nobel pentru medicină a fost atribuit paleogeneticianul suedez Svante Pääbo pentru descoperirile sale privind genomul hominizilor dispăruţi şi evoluţia umană.

Cu excepţia distincţiei acordate în domeniul economiei, aceste premii au fost create de magnatul suedez Alfred Nobel (1833-1896), inventatorul dinamitei.

În 2023, fiecare premiu Nobel va fi însoţit de un cec în valoare de 11 milioane de coroane suedeze (986.000 de dolari).

După atribuirea premiului pentru medicină, sezonul Nobel continuă cu premiul Nobel pentru fizică, pe 3 octombrie, urmat de premiul pentru chimie, pe 4 octombrie, înainte de mult aşteptatul premiu pentru literatură, pe 5 octombrie, şi de premiul pentru pace, pe 6 octombrie, singurul decernat la Oslo. Premiul Riksbank Sveriges în Ştiinţe Economice în memoria lui Alfred Nobel va fi anunţat în data de 9 octombrie.

Octombrie este luna internațională a conștientizării cancerului de sân

Incidența de cancer mamar în R. Moldova a fost de 51,5 cazuri la 100.000 de locuitori în anul 2022. Mai concret, este vorba despre 1.307 depistate primar.

Potrivit datelor Agenției Naționale pentru Sănătate Publică, la evidența medicală în anul 2022 se aflau 11.488 de persoane cu cancer de sân, prevalența constituind 452,5 cazuri la 100.000 de oameni.

Totodată, 471 de persoane au decedat de cancer de sân în anul trecut, nivelul de mortalitate fiind de 18,6 decese la 100.000 de persoane și se plasează pe locul 3 din totalitatea deceselor cauzate de cancer.

Luna de conștientizare a cancerului mamar este o campanie anuală de sensibilizare și conștientizare de către populație a importanței măsurilor de prevenire, depistare precoce și îngrijire de calitate a cancerului mamar. Recunoscută ca luna de culoare roz, în această perioadă, femeile sunt îndemnate să acorde mai multă atenție propriei sănătăți, amintind că depistarea la timp în stadiile 1-2 ale bolii, crește rata de succes a vindecării.

Potrivit OMS, cancerul de sân este cel mai frecvent tip de cancer în rândul femeilor din întreaga lume, luând viețile a sute de mii de femei în fiecare an și afectând, în mod disproporționat, persoanele din țările cu venituri mici și medii.

Astfel, rata de supraviețuire a cancerului de sân la cinci ani în țările cu venituri mari depășește 90%, comparativ cu 66% în India și 40% în Africa de Sud.

Astăzi marcăm Ziua mondială a inimii

În fiecare an, la data de 29 septembrie marcăm Ziua mondială a inimii. Campania din acest an, cu genericul „Folosește-ți inima, cunoaște-ți inima!”, se axează pe principiul esențial de a ne cunoaște, întâi de toate, inima.

La nivel mondial, bolile cardiovasculare reprezintă principala cauză de deces, anual peste 20 de milioane de oameni mor din cauza afecțiunilor inimii.

Bolile cardiovasculare reprezintă un ansamblu de tulburări ale inimii și ale vaselor sangvine, manifestate prin dureri în piept, respirație îngreunată, transpirații reci, palpitații, senzație de lipsă a aerului (dispnee), oboseală, amorțeală sau edeme.

Afecțiunile inimii pot fi destul de grave, însă adoptarea unui stil de viață sănătos, alimentație echilibrată, activitate fizică și renunțare la fumat pot reduce riscurile apariției complicațiilor. Verificarea periodică a nivelului de colesterol și a tensiunii arteriale sunt indicii de bază care pot confirma sau infirma probleme ale inimii.

În Republica Moldova persoanele cu probleme cardiovasculare beneficiază gratuit de asistență medicală în cadrul instituțiilor medico-sanitare publice, dar și de mai multe medicamente compensate, prescrise de medici. Pentru depistarea precoce a afecțiunilor inimii, sunt efectuate gratuit o serie de investigații, care identifică și confirmă maladia.

Potrivit datelor Agenției Naționale pentru Sănătate Publică, în anul 2022, mai mult de 756 mii de cetățeni sufereau de afecțiuni ale cordului. Motivele principale rămân a fi diabetul, consumul de tutun și alcool, hipertensiunea arterială, obezitatea.

Respectarea recomandărilor medicilor privind sănătatea inimii pot preveni apariția bolilor cardiovasculare.


Fii responsabil, ai grijă de inima ta!

Top 10 cele mai oribile ținute ale vedetelor din Rusia!
Articolul anterior
45 de fotografii despre puterea și grația balerinilor!
Articolul următor