Ministerul Sănătății din Republica Moldova este îngrijorat și atenționează populaţia privind pericolul pentru importul rujeolei în țara noastră, şi asta pe fundalul situației din România, unde în primele opt luni ale acestui an au fost înregistrate 675 de cazuri confirmate de rujeolă și trei decese.
„Astăzi în țară nu există un pericol real de raspândire epidemică a cazurilor de rujeolă pe fondalul absenței acestora. Însă, situația din România, unde spre regret, există condiții pentru răspândirea locală a infecţiei, poate cauza importul acesteia în țara noastră”, menționează reprezentanții Ministerului Sănătății într-un comunicat de presă.
În acelaşi comunicat, Ministerul Sănătății apelează la responsabilitatea părinților, dar și a lucrătorilor medicali pentru a respecta calendarul de vaccinare și asigura protejarea copiilor față de bolile contagioase.
„Nivelul de cuprindere cu vaccinarea primară a copiilor este în declin, diminuând de la 94,4% în 2008 la 88,3% în anul 2015, în pofida faptului că a avut loc asigurarea permanentă a tuturor teritoriilor țării cu vaccin combinat contra rujeolei, oreionului, rubeolei (ROR). Conform Calendarului de vaccinări obligatorii al Republicii Moldova fiecare copil e necesar a fi vaccinat contra rujeolei cu 3 doze de vaccin ROR, la vârstele de 12-15 luni, 6-7 ani și 15-16 ani. Cauzele majore a cuprinderii neadecvate cu vaccinări sunt refuzul părinților din motive neargumentate şi false.”, au explicat reprezentanții Ministerului.
De asemenea, oficialii fac apel către cadrele didactice și lucrătorii medicali din grădiniţe şi şcoli să acorde atenție sporită la înscrierea copiilor în colective și să nu îi admită pe cei nevaccinați.
,,Ministerul Sănătății face apel către cadrele didactice și lucrătorii medicali din instituțiile de educație și instruire pentru copii să acorde atenție sporită datelor anamnezei vaccinale a copiilor la înscrierea lor în colectiv și neadmiterea celor nevaccinați până la administrarea dozelor de vaccin conform calendarului de vaccinări din Republica Moldova”.
În anul 2012, în rezultatul importului infecției din România în raionul Florești au fost înregistrate 9 cazuri de rujeola la persoane neimunizate. În anul 2013, în rezultatul importului rujeolei din Federația Rusă, în raioanele Nisporeni și Călărași au fost înregistrate 27 cazuri de rujeolă printre persoane nevaccinate.