Băiețelul din Băcioi, care suferea de hipoacuzie, va putea auzi din nou, grație operației de implant cohlear!

Un băieţel de doar trei ani, care suferea de hipoacuzie, va avea, de acum încolo, o viață normală. Micuțul a fost supus unei operaţii de performanţă realizate de medicii Spitalului Clinic Republican, care constă în montarea unui implant cohlear, un dispozitiv ce înlocuieşte funcţia urechii interne afectate.

separator

Până la un an și zece luni, Nichita Garaz din comuna Băcioi era un băieţel perfect sănătos. Atât părinții, cât şi medicii nu știu cu exactitate care au fost motivele care au provocat dispariția auzului. Cel mai probabil, s-a întâmplat în urma unei infecții.

1315-campaign14516486_683240385160862_8763989991059578176_n
„Noi îl strigam şi el nu reacţiona la strigătele noastre. După care noi am mers şi am făcut audiograma la Spitalul Emilian Coţaga şi s-a depistat că el într-adevăr nu aude la ambele urechiuşe”, spune Mariana Garaz, mama copilului.

Ca să poată auzi din nou, Nichita a primit un implant cohlear. Dispozitivul lucrează în locul părţii afectate a urechii interne şi transmite semnalele sonore către creier. stimulare-electrica

În zilele următoare, copilul va trece printr-o perioadă de adaptare, după care îşi va recăpăta auzul.

„Cu succes a fost operat băiatul datorită eforturilor unei echipe destul de reprezentative, chirurgi, medici anesteziologi. Acum băiatul este în secţie, după 24 de ore de terapie intensivă, starea este satisfăcătoare, urmează pansamente, sperăm că vom avea un rezultat bun”, spune Andrei Antohi, doctor în medicină, pentru publika.md.
yyyy

Preţul unui implant cohlear este de 24 de mii de euro, bani pe care părinţii lui Nichita i-au adunat datorită donaţiilor și mass-mediei, care a oferit suport informațional. Despre cazul lui Nichita am relatat acum câteva luni.

Donează pentru Nikita, ca să poată auzi vocea mamei! Băieţelul suferă de surditate şi are nevoie de un implant cohlear

Campaniei de caritate i s-a alăturat şi Ministerul Sănătăţii, care a acordat peste trei mii de euro. Costul operației a fost acoperit de polița de asigurare medicală.

Părinţii copilului nu îşi pot stăpâni lacrimile de fericire.tttttt

„Îi mulţumesc bunului Dumnezeu că ne-a ajutat şi a fost alături de noi. Copilul deja este în salon, se simte foarte bine şi deja merge recuperarea, se depune mult efort pentru a auzi glasul mamei, a tatei, a bunicilor şi desigur a celor din jur”, spune Mariana Garaz, mama băiețelului.
Captură

Din 2014 și până în prezent, la Spitalului Clinic Republican au fost realizate 13 intervenţii chirurgicale de implant cohlear la copii şi 2 la adulţi. Specialiștii spun că pentru a obține rezultate mai bune, operația trebuie făcută până la vârsta de şapte ani.

Unui pacient din Moldova îi va fi transplantat ficat prelevat în România

Unui pacient din Republica Moldova îi este transplantat ficat prelevat în România. Organul a fost adus cu ajutorul echipei SMURD. Despre aceasta a anunțat directorul Agenției Naționale de Transplant, Vladimir Bolocan.

Un nou tip de intervenție chirurgicală în Moldova. Pacienta operată a fost  deja externată

„Astăzi , prin mecanismul panEuropean de partajare a organelor, coordonat de organizația FOEDUS , al cărei membru al bordului de directori am onoarea să fiu, pe Aeroportul Internațional Chișinău a aterizat elicopterul SMURD cu un ficat prelevat în România şi care în aceste momente este transplantat unui pacient din Republica Moldova”, a scris Vladimir Bolocan.

Directorul Agenției Naționale de Transplant a menționat că, datorită eforturilor din ultimii trei ani și lucrului în echipă, activitatea de transplant în Republica Moldova a înregistrat multe progrese.

Transplantarea organului este efectuată de către medicii de la Spitalul Republican „Timofei Moșneaga” din Chișinău, a confirmat pentru IPN purtătoarea de cuvânt a spitalului, Marina Zibliuc.

Medicament gratuit pentru zeci de persoane care suferă de o boală rară. Costul tratamentului se ridică la 100 mii lei anual

Copiii și adulții cu fibroză chistică din R. Moldova vor beneficia gratuit de un nou medicament și de dispozitivul medical necesar pentru administrarea zilnică a acestuia.

In ce conditii poate functiona o farmacie online, dupa schimbarea  legislatiei

Decizia a fost luată de Consiliul pentru medicamente compensate din fondurile asigurării obligatorii de asistență medicală.

Potrivit Ministerului Sănătății, paciiențiii vor primi preparatul cu denumirea comună internațională dornase alfa, împreună cu nebulizatorul, toate cele 38 de persoane la care a fost diagnosticată maladia rară. Acestea vor fi eliberate de Institutul Mamei și Copilului, instituția fiind asigurată cu cantitatea necesară prin achiziții publice centralizate.

Dornase alfa contribuie la combaterea infecțiilor pulmonare și îmbunătățirea funcției plămânilor la persoanele cu fibroză chistică. Costul estimativ anual pentru tratamentul unei persoane cu acest medicament este de peste 100 de mii de lei.

Fibroza chistică sau mucoviscidoza reprezintă o boală genetică rară, care se manifestă prin probleme digestive, infecții respiratorii. Deși afecțiunea nu poate fi vindecată terapiile previn complicațiile metabolice, infecțioase și îmbunătățesc calitatea vieții pacienților.

În R. Moldova persoanele cu fibroză chistică beneficiază gratuit inclusiv de trei medicamente compensate, pentru care anul trecut au fost alocate patru milioane de lei din fondurile asigurării obligatorii de asistență medicală.

Aragazurile cu gaz sunt nocive pentru sănătatea umană, arată un nou studiu

Utilizarea aragazurilor cu gaz poate crește nivelul benzenului – considerat cancerigen – în toată casa, la niveluri periculoase, timp de câteva ore după utilizare, potrivit unui studiu publicat recent, scrie Yahoo News.

Aragazurile cu gaz sunt nocive pentru sănătatea umană, arată un studiu

Studiul, publicat săptămâna trecută în revista Environmental Science & Technology, este primul care a măsurat emisiile de benzen de la sobe și cuptoare cu gaz, transmite adevarul.ro.

Măsurătorile au arătat că substanța chimică toxică a depășit cu mult  în concentrație nivelul considerat nesigur de către Agenția pentru Protecția Mediului.

„Un singur arzător cu gaz la temperatură ridicată sau un cuptor setat la 350 Fahrenheit, timp de 45 de minute, a ridicat concentrațiile de benzen din bucătărie peste estimarea superioară a concentrațiilor de benzen găsite în fumatul pasiv în aproximativ o treime din cazurile pe care le-am măsurat”, a explicat Yannai Kashtan, student absolvent la Stanford University Doerr School of Sustainability și autor principal al acestei cercetări, într-o conferință de presă de marți după-amiază,în care a vorbit despre constatările făcute pe parcursul studiului. 

Pe ce s-a bazat studiul

Studiul s-a bazat pe date colectate din 87 de locuințe din 11 comitate din California și trei din Colorado. Potrivit observațiilor făcute de cercetători, substanța chimică s-a răspândit încet în toată casa, ducând la concentrații ridicate timp de câteva ore după ce flacăra a fost oprită.

Rob Jackson, cercetător senior la Stanford Woods Institute for the Environment și coautor al studiului, a precizat că, în unele cazuri, este nevoie de șase ore sau mai mult pentru ca benzenul să coboare din nou la nivelurile dinaintea folosirii aragazului.

Centrele pentru controlul și prevenirea bolilor arată că otrăvirea acută cu benzen poate provoca simptome precum somnolență, amețeli, bătăi rapide sau neregulate ale inimii, dureri de cap și, în cazul concentrațiilor foarte mari, chiar moartea.

Risc de astm și cancer

Aceleași centre semnalează și alte riscuri în cazul expunerii pe termen lung la benzen, care are ca efect scăderea numărului de celule roșii din sânge, ceea ce duce la anemie, poate slăbi sistemul imunitar și poate provoca diverse forme de cancer, ca de exemplu leucemia.

Mai mult, diagnosticele de astm și frecvența simptomelor de astm raportate sunt mai mari la copiii care au fost expuși la benzen în aer, potrivit unei analize sistematice a cercetărilor din 2018, publicată în Global Pediatric Health

Un subiect care a dat naștere controverselor

În ultima perioadă, utilizarea sobelor cu gaz a făcut obiectul unor controverse politice în SUA, după ce studii recente au relevat că eliberarea de poluanți precum monoxidul de carbon și dioxidul de azot de către sobele cu gaz crește rata astmului infantil.

De aici a apărut și ideea reglementării aragazurilor cu gaz, inclusiv, o eventuală interzicere a vânzării acestora în Statele Unite.

Reprezentanții industriei gazului și aliații lor republicani din Congres consideră că reglementările care ar scoate de pe piață modelele de aragazuri pe gaz ar limita în mod nedrept alegerea consumatorilor.

Ce sfaturi au oferit Galina Tomaș, Vera Nastasiu și Nadia Darie la Women’s Days in Chișinău
Articolul anterior
Tragedie fără margini! Această femeie a ales să se sacrifice pentru copilul ei, dar a murit. Avea 26 de ani
Articolul următor