Bijuteriile din aur pot dăuna sănătăţii! Afectează rinichii, plămânii, ficatul

Dacă eşti adeptul folosirii bijuteriilor din aur, va trebui acum să chibzuieşti mai mult, înainte de a le achiziţiona sau a le purta, întrucât avertismentul vine din partea Comisiei Europene şi atrage atenţia asupra bijuteriilor de aur, ce conţin în aliaj cadmiu.

separator

yyyyyyExperţii au descoperit recent că metalul folosit în special la lipirea bijuteriilor afecteaza rinichii, plămânii sau ficatul.

În categoria bijuteriilor periculoase pot intra atât cele vechi, care au fost duse la reparat, dar şi cele noi, cu diverse monturi.

Utilizarea cadmiului, o substanţă cancerigenă şi toxică, în bijuterii, în aliaje de lipit, este interzisă în UE începand din 2011.

„Cadmiul are caracteristicile de a cobori semnificativ punctul de topire al aliajului. La topirea aliajului de lipitura ar putea sa se formeze oxizii de cadmiu care ar putea sa se depuna in diferite organe”, explică Heinz Karl, maistru bijutier, care recunoaşte că se fereşte cât poate de cadmiu, într-un interviu, pentru protv.ro.

Specialistii au descoperit ca acest metal devine nociv in contact cu pielea. Consumatorii, inclusiv copiii, risca expunerea la cadmiu prin contact cutanat sau prin lingere.

„Vorbim de un efect in timp pentru ca el se cumuleaza. Accelereaza instalarea bolilor degenerative, hepatita cronica, el afecteaza mai ales ficatul, plamanul si rinichii. Este un oncogen, produce boala canceroasa si nu in ultimul timp poate sa produca malformatii”, spune Mihai Ungureanu, specialist boli interne.

Bijuteriile din aur lipite cu aliaj din cadmiu sunt contraindicate în special în cazul femeilor însărcinate.

Felicia Sîrbu este însărcinată!
Articolul anterior
O mie de bolnavi s-au vindecat miraculos de hepatita C! Un nou tratament le-a salvat viaţa
Articolul următor
Alte articole interesante