Boala aparent ,,tăcută’’, dar care afectează mai mult de jumătate dintre moldoveni

Potrivit Centrului Naţional de Sănătate Publică, mai mult de 50% din populaţia Republicii Moldova suferă de o boală aparent inofensivă, însă cu repercursiuni extrem de grave asupra sănătăţii şi speranţei de viaţă.

separator

obes

Mai mult de jumătate din populația Republicii Moldova este supraponderală, iar peste 20% -obeză, dintre care 18% dintre suferinzi sunt bărbați, iar 23% sunt femei, arată datele celui mai nou studiu efectuat de STEPS.

Boala care omoară anual 3 milioane de oameni ia amploare şi în Moldova

Excesul în greutate şi obezitatea sunt afecţiuni grave, întrucât studiile arată că acestea sunt în mod direct corelate creşterii riscului de boli de inimă, infarct miocardic, hipertensiune arterială, boli coronariene cronice, accidente vasculare cerebrale, diabet zaharat tip 2, nivel crescut de colesterol în sânge, anumite tipuri de cancer. Obezitatea este nemijlocit corelată reducerii speranţei de viaţă individuale şi colective, creşterii ratei deceselor premature, scurtării duratei de viaţă.

Potrivit datelor Centrului de Sănătate Publică a municipiului Chișinău, moldovenii duc lipsă de un regim alimentar sănătos şi echilibrat, care să-i ajute să înfrunte epidemia obezităţii în ţară.

Datele arată că aproximativ 65% dintre moldoveni, cu vârsta cuprinsă între 18 şi 69 de ani, consumă mai puțin de 5 porții de fructe şi legume pe zi. Cei mai mulţi dintre moldoveni consumă doar 2 porții de fructe şi legume pe zi, sau deloc fructe şi legume.

În consecinţă, potrivit studiului, 56% din populația R. Moldova  este supraponderală, atât bărbații, cât și femeile, iar 23% de persoane sunt obeze.

La nivelul Uniunii Europene, obezitatea este responsabilă pentru aproximativ 80% din cazurile de diabet zaharat de tip 2, pentru 35% – din cazurile bolilor de inimă și pentru 55% – din cazurile de hipertensiune arterială în rândul adulților.

Ziua Europeană de prevenire a Obezității (ZEO) este marcată anual în toate țările europene, în a treia zi de sâmbătă a lunii mai.

sursa

Moldoveanca care a primit titlul “Miss Cannes Film Festival”: “Am petrecut alături de celebritățile internaționale nu o singură dată”
Articolul anterior
În curând! Unica instituție medicală din țară care va putea efectua corecție minim invazivă a malformațiilor cardiace congenitale la copii
Articolul următor
Alte articole interesante