Boli din cauza cărora mor cel mai des moldovenii! Ultimele date statistice

Datele, cu referire la numărul deceselor în rândul moldovenilor, se regăsesc în raportul privind indicatorii de sănătate a populației și activitatea instituțiilor medicale pentru anii 2014-2015, prezentat de către Ministerul Sănătăţii al R. Moldova.

separator

NUAOLABrnrOo0nT2P0D9egAstfel, pe primul loc în topul deceselor se află bolile cardiovasculare (cardiopatiile ischemice acute şi cronice, infarctul miocardic acut, aritmiile cardiace, complicaţiile hipertensiunii arteriale, bolile cerebrale vasculare), mai bine de jumătate dintre persoanele decedate, 23 de mii de decese, cu aproape 200 mai multe decât în 2014, informează e-sănătate.md.

Cea mai mare rată a mortalităţii este în nordul ţării

Datele Ministerului Sănătății arată că cea mai mare rată a mortalității din cauza bolilor cardiovasculare este în nordul țării. Astfel, raioanele Florești, Soroca, Briceni, Fălești și Edineț sunt printre cele mai afectate.

Cancerul se situează pe locul doi în topul deceselor moldovenilor

Din cauza tumorilor benigne şi maligne, anul trecut au murit 6114 moldoveni, cu aproape 150  mai mult decât în 2014, iar această cifră este în creştere de la an la an.

Bolile aparatului digestiv sunt pe locul trei printre cauzele mortalității

Acestea au făcut 3767 de victime, cu 150 mai mult decât în 2014. Hepatitele cronice și cirozele hepatice au luat viața a 2923 de oameni, cu aproape 120 mai mult decât în 2014. Cea mai afectată regiune rămâne cea de nord. E vorba de raioanele Drochia și municipiul Bălți, dar și Orhei, Găgăuzia.

O scădere neînsemnată se atestă în cazul deceselor provocate de traumatisme și intoxicaţii. În 2015 au murit din acest motiv 2743 de moldoveni, cu aproape 300 mai puțini decât în 2014. Suicidul e cel mai frecvent motiv de deces, în jur de 600 de cazuri în 2015. Urmează accidentele de circulație, degerăturile și intoxicațiile cu monoxid de carbon.

Mai puține decese s-au înregistrat din cauza afecțiunilor sistemului nervos, bolilor endocrine, malformațiilor congenitale, bolilor aparatului respirator, pneumoniilor, bronșitelor cronice și obstructive, bolilor infecțioase şi parazitare.

Dorin Chirtoacă și Anișoara Loghin vor fi nași în weekend-ul următor!
Articolul anterior
Testele cu vaccinul contra Ebola, suspendate în Franța! Un pacient a dezvoltat complicații neurologice
Articolul următor
Alte articole interesante