Bolile de care mor moldovenii. Datele statistice sunt alarmante!

Centrul Naţional de Management în Sănătate a publicat datele cu privire la numărul deceselor și cauzele acestora în rândurile moldovenilor, pentru anul 2016. Cifrele sunt alarmante, dar și revoltătoare în același timp. Cancerul este a doua cauză pentru care decedează cei mai mulți moldoveni. În schimb, pe primul loc se situează bolile cardiovasculare – maladiile care pot avea o rată înaltă de prevenție, paradoxal, omoară mii de moldoveni în fiecare an! Medicii ne anunță că afecțiunile cardiovasculare pot fi prevenite, iar statul, de rând cu cetățenii săi, ar trebui să-și consolideze eforturile în această direcție. Practic, despre acest lucru vorbim neîncetat!

separator
xx

Bolile de care mor moldovenii: boala ischemică a inimii, infarctul miocardic, hipertensiunea arterială, accidentele vasculare, din fericire, pot fi prevenite și reduce decesele cardiovasculare premature prin adoptarea unui stil de viață sănătos, dieta sănătoasă și echilibrată, practicarea zilnică a activității fizice, menținerea în limite normale a greutății corporale, profilaxia obezității și aterosclerozei de la vârste fragede.

Din numărul total de 38 de mii 490 de decese, în anul 2016, 57 la sută au fost cauzate de maladii ale aparatului cardiovascular. Topul este urmat de cancer, bolile aparatului digestiv, accidente, intoxicații și traume.

În țara noastră, incidența cancerului glandei mamare ocupă primul loc, iar pe locul 2 se situează cancerul pulmonar.

Potrivit Centrului Naţional de Management în Sănătate, instituția care a oferit datele Biroului Național de Statistică,  cei mai mulți moldoveni, 57%, au murit din cauza bolilor aparatului circulator, 16,2% din cauza tumorilor, 9,6% – de maladii ale aparatului digestiv, 7% – în urma accidentelor, intoxicaţiilor şi traumelor, 4,4% – au suferit de maladii ale aparatului respirator şi 5,8% au decedat din alte cauze.

Cele mai multe decese cauzate de bolile inimii au fost înregistrate în raionul Şoldăneşti, Orhei, Hînceşti, Criuleni, Şoldăneşti şi Călăraşi, iar din cauza tumorilor au murit mai mulți oameni la Ocniţa, Basarabeasca, Drochia, Donduşeni, Briceni, Şoldăneşti, Rîşcani, Anenii Noi, Cimişlia, Taraclia, Cantemir şi Municipiul Bălţi.

Cel mai înalt nivel al mortalităţii provocat de cauzele externe (specialiștii nu precizează care sunt acestea) au fost înregistrate în raioanele Cimişlia, Leova, Ungheni, Teleneşti, Hînceşti, Cantemir, Şoldăneşti,  Ştefan-Vodă, Rezina şi Briceni.

Bolile aparatului respirator au luat viața mai multor oameni din raioanele Donduşeni, Briceni, Drochia şi Rezina.

sursa: www.e-sanatate.md

Un microbuz cu pasageri, implicat într-un grav accident din Capitală. Patru ambulanțe la fața locului
Articolul anterior
O femeie din Ceadîr-Lunga a născut gemeni cu greutatea de peste 3 kg fiecare!
Articolul următor
Alte articole interesante