Ce consumă zilnic cei peste 300 de centenari ai unui mic sătuc din Italia!

În comuna Acciaroli, de lângă stațiunea italiană Salerno, din cei peste 2000 de localnici, 300 sunt mai în vârstă de 100 de ani. Datele statistice sunt remarcabile, având în vedere că în alte ţări speranţa de viaţă în rândul oamenilor este cu mult mai mică. Experţii s-au deplasat în regiune pentru a afla mai multe despre modul de viaţă al oamenilor comunei.

separator

acciaroli

Sătucul Acciaroli, este așezat într-o zonă unde muntele se înfrăţeşte cu marea. Oamenii din zonă nu doar că ajung să traiască până la vârste venerabile, dar nici nu se confruntă cu boli de inimă sau Alzheimer ori demență.

Secretul, cred cercetătorii, este dieta mediteraneană, bogată în brânzeturi naturale, măsline, ulei de măsline, dar și un anume ingredient pe care, fără excepție, cei 300 de oameni ce au depășit vârsta de 100 de ani îl folosesc, este vorba despre rozmarin. Se pare că acesta este condimentul care predomină în preparatele italienilor din Acciaroli. Studiile arată că rozmarinul conține acid carnozic, care ajută la îmbunătățirea memoriei și la păstrarea funcțiilor cognitive. Este, de asemenea, și un bun antiinflamator, având proprietăți în lupta împotriva bolilor cronice și chiar a afecțiunilor cancerigene.

rozmarin-ceai

Pe lângă dietă, experţii au sesizat că şi mișcarea le asigură longevitatea locuitorilor sătucului Acciaroli. Spre exemplu, aceștia trebuie zilnic să meargă pe jos peste un kilometru, pentru a ajunge la cel mai apropiat magazin.

Uluiți de performanțele demografice ale micii comunități, cercetătorii de la Universitatea San Diego au ajuns în Acciaroli, unde urmează să efectueze mai multe studii pentru a afla cât mai multe dintre secretele locuitorilor.

Și călugării de pe muntele Athos au o dietă bogată în mirodenii și bunătăți care se găsesc în spațiul mediteranean, care le asigură acestora un trai lung și sănătos.

El este secretul ”longevității”

Iată un exemplu de meniu al călugărilor, care au un program împărțit în trei: ziua de moderație, ziua de post și ziua de dezlegare. Într-o săptămână sunt trei zile de post, trei de moderație şi una de dezlegare.

În ziua de moderație aceștia consumă la micul dejun cereale cu fructe de pădure, la prânz supă de pui cu pită integrală, iar la cină – cartofi la cuptor cu salată verde, măsline și brânză feta. Au gustare un măr, un pumn de nuci sau alte semințe pe zi.

În ziua de post, călugării mănâncă la micul dejun grapefruit la grătar, la prânz au supă de legume cu o bucățică de pâine integrală, iar la cină se consumă fasole la cuptor cu salată verde și roșii proaspete. Între mese au ca gustare batoane de legume, cât poți mânca, din castravete, morcov, ardei, etc.

Ziua de dezelgare le permite monahilor să mănânce ceea ce vor, însă cu moderație.

sursa

Primele poze de la petrecerea de lansare a site-ului Mariei Marian!
Articolul anterior
Cum să îţi activizezi hormonii şi să arzi mai multă grăsime, în trei paşi!
Articolul următor
Alte articole interesante