Oamenii de ştiinţă sunt mereu în căutarea remediului care ar putea să distrugă garantat celulele mai multor tipuri de cancer. Un studiu făcut recent de către savanţii americani promite ,,rezultate uriaşe’’. Aceştia au reuşit să identifice anticorpi capabili să distrugă selectiv celulele canceroase.

Experimentul a fost realizat la Universitatea Stanford din Statele Unite ale Americii, informează dailymail.co.uk.
Cercetătorii susţin că noul tip de injecţie ar putea eradica mai multe tipuri de cancer în stare avansată, distrugând tumorile. Savanţii sunt de părere că sistemul imunitar poate fi antrenat pentru a ataca mai multe tipuri de cancer – melanom, pancreatic, mamar şi pulmonar. În plus, cercetătorii de la Facultatea de Medicină, din cadrul Universităţii Stanford, afirmă că anticorpii, creaţi în laborator, ar putea să distrugă tumorile incipiente, dar şi metastazele răspândite în întregul organism.
,,Potenţialul este uriaş. Asistăm, de fapt, la o eradicare a tumorilor’’, a afirmat profesorul Edgar Engleman, coordonatorul studiului. Tratamentul are la bază acelaşi mecanism ce determină organismul să respingă organele transplantate. În ambele situaţii, anticorpii – molecule care detectează substanţele străine în organism – activează sistemul imunitar. Ei se lipesc de celulele tunorale şi, prin activarea celulelor limfocitare T, acţionează rapid în vederea nimicirii tumorilor, le atacă şi le distrug.
Anticorpii anticancerigeni au fost recoltaţi de la şoareci care s-au dovedit a fi rezistenţi la cancer şi inoculaţi, apoi, celor bolnavi. Aceştia din urmă şi-au reactivat sistemul imunitar şi s-au menţinut sănătoşi, fără cancer, timp de peste un an. Odată ce au recunoscut ţesuturile canceroase, celulele T s-au multiplicat şi au atacat, inclusiv, celule metastazate. Savanţii spun că anticorpii ar putea juca un rol crucial în procesul de eliminare a tumorilor. ,,La doar câteva ore după injectare, aceste celule tumorale erau deja acoperite de anticorpi’’, au precizat ei.
Deşi studiul a fost realizat pe şoareci, savanţii americani spun că testele in vitro realizate pe celule umane au prezentat rezultate similare în privinţa reacţiei imunitare. Studiul a fost publicat în revista Nature.