Cifre alarmante! Aproape 6000 de moldoveni mor în fiecare an de cancer

În Republica Moldova, 48 de mii de oameni trăiesc cu diagnosticul de cancer, iar peste şase mii de persoane care au această maladie decedează anual. Cancerul constituie cea de-a doua cauză principală a mortalităţii, după maladiile cardiovasculare. Datele au fost prezentate de Institutul Oncologic din Chișinău, în contextul Zilei Mondiale de prevenire a cancerului, marcate, pe 4 februarie, în fiecare an.

separator
cancer-800x445

La nivel mondial, dar și în Republica Moldova printre factorii de risc pentru cancer cu o pondere înaltă se numără:

-fumatul;

-consumul excesiv de alcool;

-obezitatea;

-diabetul zaharat de tip 2;

-alimentaţia nesănătoasă;

-sedentarismul ori lipsa activității fizice.

O mare parte a populaţiei adulte (51% dintre bărbaţi şi 7% dintre femei) fumează, iar majoritatea (81% bărbaţi şi 59% femei) consumă alcool. Deşi incidenţa prin cancer în Republica Moldova este la un nivel mai jos decât media europeană, numărul cazurilor noi înregistrate sunt în creştere continuă. Astfel, doar în ultimii zece ani, incidenţa prin cancer a crescut de la 193,4 cazuri noi la 100 mii populaţie în 2005 la 266,4 în 2015, comunică adevarul.ro.

Pe primul loc după incidenţă în anul 2015 îi revine cancerului glandei mamare (21,7 cazuri), cancerului de piele (19,7 cazuri la 100 mii populaţie), hemoblastozelor (11,7 cazuri la 100000 populaţie) şi cancerului de col uterin (9,2 cazuri). Rata mortalităţii în Republica Moldova (2015) pentru toate tipurile de cancer a constituit 136,9 decese la 100 mii populaţie.

Cele mai frecvente cauze de deces sunt provocate de cancerul colonului şi rectului (836 decese), urmat de cancerul pulmonar (775 decese), cancerul glandei mamare (678 decese) şi cancerul stomacal (389 decese).

În acest context, Ministerul Sănătăţii a lansat Primul Program Naţional de control al cancerului 2016-2025. Printre obiective sunt:

-reducerea cu 10% a incidenţei maladiilor determinate de factorii de risc comportamentali (fumatul, consumul de alcool, alimentaţie, activitate fizică);

-sporirea cu 25% a ratei de depistare precoce a cancerului (stadiile I şi II) în Republica Moldova până în anul 2025;

-asigurarea accesului a cel puţin 80% din pacienţii cu cancer din Republica Moldova la servicii calitative de diagnostic, tratament şi îngrijire continuă până în anul 2025;

-dezvoltarea serviciilor paliative şi a celor de reabilitare şi asigurarea accesului pacienţilor cu cancer la aceste servicii şi îmbunătăţirea şi asigurarea funcţionării Registrului de Cancer conform recomandărilor Agenţiei Internaţionale pentru Cercetări în domeniul Cancerului.

Mâncare nesănătoasă în grădinițe! Un grup de părinți s-a plâns parlamentarilor de felul cum sunt alimentați, de fapt, copiii
Articolul anterior
Tartă ”îndrăgostită” de dovleac
Articolul următor
Alte articole interesante