Cifre alarmante! Aproape 6000 de moldoveni mor în fiecare an de cancer

În Republica Moldova, 48 de mii de oameni trăiesc cu diagnosticul de cancer, iar peste şase mii de persoane care au această maladie decedează anual. Cancerul constituie cea de-a doua cauză principală a mortalităţii, după maladiile cardiovasculare. Datele au fost prezentate de Institutul Oncologic din Chișinău, în contextul Zilei Mondiale de prevenire a cancerului, marcate, pe 4 februarie, în fiecare an.

separator
cancer-800x445

La nivel mondial, dar și în Republica Moldova printre factorii de risc pentru cancer cu o pondere înaltă se numără:

-fumatul;

-consumul excesiv de alcool;

-obezitatea;

-diabetul zaharat de tip 2;

-alimentaţia nesănătoasă;

-sedentarismul ori lipsa activității fizice.

O mare parte a populaţiei adulte (51% dintre bărbaţi şi 7% dintre femei) fumează, iar majoritatea (81% bărbaţi şi 59% femei) consumă alcool. Deşi incidenţa prin cancer în Republica Moldova este la un nivel mai jos decât media europeană, numărul cazurilor noi înregistrate sunt în creştere continuă. Astfel, doar în ultimii zece ani, incidenţa prin cancer a crescut de la 193,4 cazuri noi la 100 mii populaţie în 2005 la 266,4 în 2015, comunică adevarul.ro.

Pe primul loc după incidenţă în anul 2015 îi revine cancerului glandei mamare (21,7 cazuri), cancerului de piele (19,7 cazuri la 100 mii populaţie), hemoblastozelor (11,7 cazuri la 100000 populaţie) şi cancerului de col uterin (9,2 cazuri). Rata mortalităţii în Republica Moldova (2015) pentru toate tipurile de cancer a constituit 136,9 decese la 100 mii populaţie.

Cele mai frecvente cauze de deces sunt provocate de cancerul colonului şi rectului (836 decese), urmat de cancerul pulmonar (775 decese), cancerul glandei mamare (678 decese) şi cancerul stomacal (389 decese).

În acest context, Ministerul Sănătăţii a lansat Primul Program Naţional de control al cancerului 2016-2025. Printre obiective sunt:

-reducerea cu 10% a incidenţei maladiilor determinate de factorii de risc comportamentali (fumatul, consumul de alcool, alimentaţie, activitate fizică);

-sporirea cu 25% a ratei de depistare precoce a cancerului (stadiile I şi II) în Republica Moldova până în anul 2025;

-asigurarea accesului a cel puţin 80% din pacienţii cu cancer din Republica Moldova la servicii calitative de diagnostic, tratament şi îngrijire continuă până în anul 2025;

-dezvoltarea serviciilor paliative şi a celor de reabilitare şi asigurarea accesului pacienţilor cu cancer la aceste servicii şi îmbunătăţirea şi asigurarea funcţionării Registrului de Cancer conform recomandărilor Agenţiei Internaţionale pentru Cercetări în domeniul Cancerului.

Siropuri de tuse, interzise de UE. Se foloseau mai ales pentru copii și adolescenți

Uniunea Europeană interzice mai multe siropuri de tuse periculoase. Acestea conțin o substanță periculoasă pentru organism, care poate pune viața oamenilor în pericol.

Este vorba de siropurile care conțin folcodină, acestea vor fi interzise de Uniunea Europeană deoarece pot provoca o reacție alergică foarte periculoasă în cazul în care cineva are nevoie de o anestezie generală.

Se folosește de zeci de ani în tratamentul tusei seci, mai ales la copii și adolescenți. (…) Îmi ridic două mari semne de întrebare, apropo de eficiență și siguranță, dacă aceeași evaluare s-a făcut și în 2011.

Atunci, același comitet al Agenției Europene pentru Medicamente a zis că nu este niciun fel de problemă, este benefic pentru tratamentul tusei și nu are niciun fel de efecte secundare”, a spus medicul Tudor Ciuhodaru la Antena 3 CNN.

„În România nu există niciun medicament pe bază de folcodină autorizat”, a declarat Tudor Ciuhodaru, medic de urgență.

„Este interesant cum schimbarea de percepție, face ca un medicament aprobat ca sigur și eficient, după 10-11 ani este considerat cu riscuri pentru sănătatea umană”, a mai adăugat Tudor Ciuhodaru.

Lista siropurilor pentru tuse interzise de Uniunea Europeană, deoarece pot provoca o reacție alergică foarte periculoasă

Siropurile pentru tuse care conțin folcodină vor fi interzise în Uniunea Europeană deoarece pot provoca o reacție alergică foarte periculoasă în cazul anesteziei generale, a anunțat vineri Agenția Europeană pentru Medicamente (EMA).

Lista siropurilor pentru tuse interzise de Uniunea Europeană

Aceste siropuri, destinate să trateze tusea uscată atât la copii, cât și la adulți, pot fi periculoase chiar dacă sunt consumate cu mult timp înainte de anestezie.

Utilizarea de folcodină în ultimele 12 luni poate provoca o reacție anafilactică în momentul anesteziei generale, o reacție alergică bruscă, severă și care poate pune viața în pericol”, a precizat EMA într-un comunicat citat de AFP.

Decizia va fi aplicată imediat ce va fi aprobată pe cale administrativă.

Siropurile pentru tuse potențial periculoase

Aceste medicamente, utilizate încă din anii 1950, au fost vândute până de curând în Belgia, Croația, Franța, Irlanda, Lituania, Luxemburg și Slovenia, în special sub denumirile comerciale Dimetane, Biocalyptol și Broncalene.

În aprilie 2020, în plină epidemie de Covid, al cărei simptom principal era tusea uscată, se recomandase, de asemenea, să nu se folosească acest tip de sirop.

Ce este folcodina

Folcodina este un opioid pentru suprimarea tusei. Ajută la suprimarea tusei neproductive și are, de asemenea, un efect sedativ ușor, dar și efecte analgezice puține sau deloc.

Este, de asemenea, cunoscut sub numele de morfoliniletilmorfină și homocodeină.

sursa: www.mediafax.ro

OMS avertizează că ar putea apărea o nouă variantă îngrijorătoare de Covid

O nouă variantă îngrijorătoare a virusului COVID ar putea apărea, avertizează directorul general al Organizaţiei Mondiale a Sănătăţii (OMS).

OMS avertizează că ar putea apărea o nouă variantă îngrijorătoare de COVID

Conform lui Tedros Adhanom Ghebreyesus, directorul OMS, lacunele referitoare la supravegherea, testarea, secvenţierea şi vaccinarea pentru COVID-19 continuă să creeze ”condiţiile perfecte pentru apariţia unei noi variante îngrijorătoare”, transmite Reuters.

Circa 90% din populația lumii are acum un anumit nivel de imunitate la COVID-19, fie din cauza infecției anterioare, fie din cauza vaccinării, arată estimările agenției globale de sănătate.

„Suntem mult mai aproape de a putea spune că perioada de urgență a pandemiei s-a încheiat, dar nu suntem încă acolo”, a declarat Tedros în timpul unei conferințe de presă.

Declarațiile au fost făcute întrucât China se confruntă cu o creștere a numărului de infecții.

Directorul tehnic al OMS pentru Covid-19, Maria Van Kerkhove, a spus că agenția vrea ca guvernele din întreaga lume, inclusiv cel din China, să se concentreze pe protejarea celor expuși riscului, cum ar fi persoanele cu vârsta peste 60 de ani și cei cu afecțiuni medicale subiacente.

Mâncare nesănătoasă în grădinițe! Un grup de părinți s-a plâns parlamentarilor de felul cum sunt alimentați, de fapt, copiii
Articolul anterior
Tartă ”îndrăgostită” de dovleac
Articolul următor