Contraceptivul implantat sub piele și activat cu telecomanda

Americanii au inventat un microcip care se implantează sub piele și eliberează anticoncepționale zilnic în corpul femeii, timp de 16 ani. Cu posibilitate de on și off din telecomandă.

separator
cip-anticonceptional

Proiectul a fost finanțat de Bill Gates și se va afla – conform BBC – în studii clinice timp de un an, urmând ca din 2018 să fie pus în vânzare, dacă se demonstrează viabil. Cip-ul de 20 pe 20 mm și gros de 7 mm conține un mini „rezervor” de hormoni, iar un microscopic încărcător electric va elibera în corpul femeii, zilnic, o cantitate de 30 de micrograme de levonorgestrel (un contraceptiv).

Cercetătorii admit că la ora actuală mai există și alte contraceptive implantate, dar ele nu pot fi pornite sau oprite din exteriorul corpului, ci asta necesită o vizită la clinică. Or punctul forte ale prototipului actual este exact faptul că poate fi pornit și oprit dintr-o telecomandă externă, după cum susține dr. Robert Farra de la MIT, universitatea din Massachusetts unde s-a dezvoltat proiectul.

Deocamdată se mai lucrează la această telecomandă, astfel încât ea să poată fi folosită numai de către femeia în al cărei corp este implantat cip-ul, și nu de orice altă persoană care ar vrea să pornească sau să oprească dispozitivul fără acceptul ei. Cercetătorii spun că e posibil ca telecomanda să aibă putere asupra microcipului numai de la o distanță foarte mică, poate chiar lipită de pielea femeii.

Oamenii de știință sunt foarte încrezători că descoperirea va putea fi folosită nu numai pentru administrarea regulată de contraceptive, dar și pentru alte medicamente. În plus, faptul că poate fi pornit și oprit prin telecomanda la dispoziția pacientului face din amintitul cip un mijloc la îndemâna oamenilor din comunitățile izolate, care au acces dificil la asistența medicală.

Rămâne de văzut și la ce preț va fi comercializat. Autorii susțin de pe acum că va fi unul „competitiv”.

Sursa

Pericolele microbladingului despre care nu ți-a spus nimeni

Un design de sprâncene semipermanent cu părul pe sprâncene bine făcut arată spectaculos, dar, ca orice tehnică de înfrumusețare, vine cu câteva dezavantaje pe care trebuie să le cunoști. Iată care sunt pericolele microbladingului despre care nimeni nu ți-a spus niciodată.

Microbladingul este un fel de tatuaj pe un strat superficial al pielii și durează de obicei între 8 și 12 luni. Se realizează cu ajutorul unor ace mici pentru a umple cu culoare zonele dorite. Micropigmentarea vă permite să vă aveti prâncenele mult visate fără a fi nevoie de machiaj. In plus, îmbunătățește aspectul feței, deoarece proporțiile sunt măsurate pentru a proiecta cadrul perfect. Are multe avantaje, dar și unele dezavantaje.

Cele 4 pericole ale microbladingului despre care nu ți-a spus nimeni

Să începem prin a spune că micropigmentarea este contraindicată în următoarele cazuri: dacă suferiți de diabet, luați medicamente anticoagulante, sunteți însărcinată sau aveți antecedente de cicatrici cheloide, adică îngroșate și ridicate.

Dar asta nu este tot, trebuie să țineți cont și de alte aspecte:

Dacă aveți orice afecțiune a pielii. În cazul acneei, psoriazisului și al altor boli, este posibil să nu fie o idee bună. Înainte de a alege microbladingul, ar trebui să vă consultați dermatologul.

Solicitați-i unui profesionist să o facă. Nimic nu este mai bun decât micropigmentarea de calitate medicală efectuată de un expert în dermatologie. Ar trebui să cereți referințe și să verificați istoricul medical (și acreditările profesionale).

Risc de infecție. Ar trebui să aveți grijă de zona respectivă, spălând-o fără a o freca și împiedicând acumularea de murdărie și umiditate pentru a minimiza riscul de infecție.

Alergii. Substanțele și pigmenții utilizați pot provoca alergii în unele cazuri, iar rezultatul poate să nu fie plăcut din punct de vedere estetic. Deși are multe avantaje, microbladingul nu este pentru toată lumea. Luați în considerare contraindicațiile, factorii de risc și simplul fapt că s-ar putea să nu semene cu ceea ce aveați în minte. Decizia vă aparține, dar nu uitați că puteți oricând să vă smulgeți zona și să vă creșteți sprâncenele cu remedii naturale. Toate tratamentele de înfrumusețare comportă anumite riscuri.

sursa: www.elle.ro

Micșorarea stomacului, cea mai populară intervenție chirurgicală printre supraponderali. Ce împlică și ce rezultate pot fi obținute

Epidemia de obezitate face ravagii în întreaga lume. Organizaţia Mondială a Sănătăţii spune că, aproape 60% dintre europeni sunt supraponderali sau obezi, iar o treime dintre copii suferă de greutate în exces. Pacienții au acum acces la tratamente chirurgicale minim invazive sigure, cu rezultate spectaculoase: nu doar că scăderea în greutate se vede de la o lună la alta, dar şi afecţiunile asociate obezităţii se ameliorează.

Obezitatea vine cu multe probleme de sănătate – diabet, hipertensiune, dureri articulare şi poate determina chiar anumite tipuri de cancer. Iar tratarea ei poate reduce sau chiar înlătura complet afecţiunile asociate. Cei care apelează la operaţia de micşorare a stomacului, scapă atât de kilogramele în plus, cât şi de bolile care le afectează grav calitatea vieţii. Intervenţia este una sigură, iar recuperarea începe imediat.

Bogdan Smeu, medic primar Chrurgie Generală: “Operaţia se face minim invaziv, tehnologia a progresat încât putem să facem acum prin nişte găuri care sunt milimetrice operația, sunt pacienţi la care aceste cicatrici nici nu se mai văd după câteva luni pentru că ele devin la culoarea tegumentului, este foarte uşor de ascuns. Recuperarea este uşoară, a doua zi pacienţii se plimbă la propriu prin spital. Scăzând această capacitate a stomacului scădem şi apetenţa, adică poftele, senzaţia de foame. Pacientul va mânca normal de la o lună de la operaţie, prima lună va fi necesară de protecţie cu un regim alimentar ca să nu apară complicaţiile postoperatorii.”

 Rezultatele sunt spectaculoase. Medicii spun că în primul an de după operație, pacientul poate să piardă până la 85% din surplusul de greutate. În plus, un avantaj extraordinar este remisia diabetului zaharat.

Pacienții care amână decizia, ajung la intervenție chirurgicală cu obezitate de gradul II

Bogdan Smeu, medic primar Chrurgie Generală: “Pacienţi care vin cu glicemii de 200-300 pleacă a doua zi după operaţie cu glicemii normale pentru că deodată aportul alimentar este foarte mult redus după operaţie, sunt inhibaţi senzorii de pe stomac care cer alimente, pancreasul începe să facă faţă noii situaţii. E adevărat că majoritatea situaţiilor încep să facă, nu ştiu, 85% să aibă analizele deja normale dar majoriatea sunt cei care scapă complet de tratament, scapă de regimul alimentar, scapă de injecţie, scapă de medicamente administrată pe cale orală.”

Sunt pacienţi care amână decizia şi ajung la operaţie cu o greutate ce se încadrează deja la obezitate gradul II. Specialiştii recomandă schimbarea stilului de viaţă pentru a nu ajunge în acel punct.

 Simona Filip, medic primar Chirurgie Generală: “În timpul liber, să încercăm să fim cât mai activi fizic, să facem cât mai mult sport şi să încercăm să ne schimbăm stilul alimentar, să încercăm să avem mese regulate, să ne ferim de alimentele de tip fast food, de tip hipercalorice, să încercăm să consumăm dulciuri ocazional, nu într-un regim zilnic, să evităm băuturile dulci carbogazoase şi consumul excesiv de alcool. Atunci când nu reuşim să controlăm obezitatea cu aceste măsuri conservative de schimbare a stilului de viaţă,când obezitatea ne afectează calitatea vieţii, este bine să ajungem la medic.”

 În medie, cei care îşi fac operaţia de micşorarea a stomacului slăbesc aproximativ jumătate din excesul ponderal în doar 3 luni de la intervenţie.

sursa: www.observatornews.ro

Cromozomul Y, care determină sexul bărbaților, ar putea dispărea

Sexul oamenilor și altor mamifere este decis de o genă. Bărbații se nasc cu un cromozom Y și cun cromozom X, iar femeile, cu doi cromozomi X.

Dar cromozomul Y uman este în proces de degenerare și ar putea dispărea în câteva milioane de ani, ducând la extincția oamenilor, dacă nu dezvoltăm o nouă genă sexuală, relatează Science Alert, transmite Digi24.ro.

Vestea bună este că două specii de rozătoare și-au pierdut deja cromozomul Y, dar au supraviețuit. 

Un studiu recent publicat în jurnalul Proceedings of the National Academy of Science arată cum șobolanul spinos a dezvoltat o nouă genă care determină sexul masculilor. 

Cum determină cromozomul Y sexul la oameni

La oameni, ca și la alte mamifere, femelele au doi cromozomi X, iar masculii au un singur X și un cromozom Y. 

X conține aproximativ 900 de gene care îndeplinesc diverse roluri care nu au legătură cu sexul. Dar Y conține puține gene (aproximativ 55) și o cantitate mare de ADN necodificator – ADN simplu repetitiv, care nu pare să facă nimic. 

Dar cromozomul Y conține și o genă extrem de importantă, care dă startul dezvoltării masculine în embrion. La aproximativ 12 săptămâni de la concepție, această genă principală dă startul altor gene care reglează dezvoltarea testiculului. Testiculul embrionar produce hormoni masculini (testosteron și derivații săi), ceea ce face că bebelușul să se dezvolte ca un băiat.

Această genă principală a sexului a fost identificată ca SRY (regiunea sexuală pe Y) în 1990. Funcționează prin declanșarea unei căi genetice care începe cu o genă numită SOX9, care este cheia pentru determinarea masculină la toate vertebratele, deși nu se află pe cromozomii sexuali. 

Majoritatea mamiferelor au cromozomi X și Y asemănător cu al nostru; un X cu multe gene și un Y cu SRY și alte câteva. Acest sistem vine cu probleme, din cauza dozei inegale de gene X la bărbați și femei. 

Cum a evoluat un sistem atât de ciudat? Descoperirea surprinzătoare este că ornitorincul din Australia are cromozomi sexuali complet diferiți, mai mult ca cei ai păsărilor. 

La ornitorinc, perechea XY este doar un cromozom obișnuit, cu doi membri egali. Acest lucru sugerează că X și Y erau o pereche obișnuită de cromozomi la mamifere, cu mult timp în urmă. 

La rândul său, acest lucru trebuie să însemne că cromozomul Y a pierdut peste 800 de gene active în cei 166 de milioane de ani în care oamenii și ornitorincul au evoluat separat. Aceasta este o pierdere de aproximativ cinci gene la un milion de ani. În acest ritm, ultimele 55 de gene vor dispărea în 11 milioane de ani. 

Afirmația cu privire la dispariția iminentă a cromozomului Y uman a creat controverse și există mai multe ipoteze cu privire la durata de viață așteptată a cromozomului nostru Y – estimări între infinit și câteva mii de ani. 

Vestea bună este că știm că există două linii de rozătoare care și-au pierdut deja cromozomul Y și încă supraviețuiesc. 

La unele specii de cârtițe din Europa de Est și șobolani spinoși din Japonia, cromozomul Y și SRY au dispărut complet. Cromozomul X rămâne, în doză unică sau dublă la ambele sexe. 

Deși nu este încă clar cum este determinat sexul la cârtițe fără gena SRY, o echipă condusă de biologul Asato Kuroiwa de la Universitatea Hokkaido a avut mai mult noroc cu șobolanul spinos – un grup de trei specii de pe diferite insule japoneze, toate pe cale de dispariție. 

Echipa lui Kuroiwa a descoperit că majoritatea genelor de pe cromozomul Y al șobolanilor spinoși au fost mutate în alți cromozomi. Dar nu a găsit niciun semn de SRY și nici gena care o înlocuiește. A găsit în schimb un mic fragment de ADN duplicat care ajută la determinarea sexului masculin. 

Posibila dispariție a cromozomului Y uman a stârnit speculații despre viitorul nostru, ca specie. 

Unele șopârle și șerpi sunt specii exclusiv feminine și pot face ouă din propriile lor gene, prin ceea ce se numește partenogeneză. Dar acest lucru nu se poate întâmpla la oameni sau la alte mamifere, deoarece avem cel puțin 30 de gene esențiale care funcționează numai dacă provin de la tată prin intermediul spermei. 

Pentru a ne reproduce, avem nevoie de spermă și avem nevoie de bărbați, ceea ce înseamnă că sfârșitul cromozomului Y ar putea anunța dispariția rasei umane. 

Dar noua descoperire susține o posibilitate alternativă: oamenii pot dezvolta o nouă genă care determină sexul. 

Cu toate acestea, evoluția unei noi gene care determină sexul vine cu unele riscuri. Ce se întâmplă dacă în diferite părți ale lumii evoluează sisteme diferite? Un „război” al genelor sexuale ar putea duce la separarea de noi specii, așa cum s-a întâmplat la cârtiță și șobolani spinoși.

Conchita Wurst, imaginea unui brand cu renume mondial!
Articolul anterior
4 distrugători de grăsime care pot aroma apa
Articolul următor