Cum am învățat să ”trăiesc” cu dermatita seboreică

Din adolescență, mătreața mi-a dat bătăi de cap. Habar nu aveam că aceasta de fapt este o formă de dermatită seboreică mai blândă. Am încercat sute de șampon-uri, diferite tratamente naturiste, dar fără rezultat. În cel mai bun caz, obțineam o ameliorare pe termen scurt. Cu timpul, mătreața a devenit mult mai agresivă. Scuamele mai groase și gălbui, iar scalpul roșu și inflamat. Una peste alta, roșeața s-a extins și pe față. Bineînțeles, am consultat mai mulți medici dermatologi, care au avut același răspuns: ”Dermatită cronică-recidivantă. Nu se tratează, învățați să trăiți cu ea.”

separator

Am ”răscolit” internetul, în speranța că, totuși, există un tratament. Mai ales, că în momentele de glorie, când ai un eveniment la care trebuie să arăți bine, dermatita seboreică înflorește, scalpul lasă scuame groase, nasul devine roșu, și tocmai de ieșit în lume nu-ți arde.

Ei bine. Am început să studiez ce înseamnă dermatita seboreică și să”învăț” să trăiesc cu ea.

Ce este dermatita seboreică?
O afecțiune cutanată, care nu este contagioasă. Afectează tegumentele scalpului (foarte des linia de inserție a părului), sprâncene, fruntea, bărbia și șanțurile nazale.

Care sunt cauzele dermatitei seboreice?
Nu se cunosc. Unii specialiști susțin că dermatita seboreică este asociată cu proliferarea excesivă a diverselor specii de Malassezia (o ciupercă sub formă de spori). Aceasta trăiește în mod natural la nivelul pielii, chiar și la animale, în zonele grase, hrănindu-se cu grăsime. Uneori această ciupercă se înmulțește excesiv, perturbând rata de secreție a sebumului de către piele, precum și rata de reînnoire a celulelor epidermei.

Pentru ca funcțiile de secreție a sebumului în țesutul cutanat al scalpului sunt perturbate, mătreața poate fi de două feluri:

  • Mătreață uscată, care se scutură repede, însă “fulgii” sunt foarte mici și deși;
  • Mătreață grasă, aderentă de firul de păr, greu de îndepărtat la spălare, care produce îngrășarea rapidă a părului și îi conferă aspectul de “îmbâcsit”.

În cazul dermatitei seboreice-recidivante, produșii de metabolism/excreție ai acestor ciuperci ce colonizează tegumentele, produc o reacție inflamatorie la nivelul pielii. Formele clinice depind de funcția de barieră a pielii, de alimentație (dulciurile, sucurile dulci, alimente procesate, cafeaua, produsele lactate, condimentele – factori declanșatori ai acestei afecțiuni), de nivelul de stres neuropsihic și emoțional.

Caracteristicile cele mai frecvent întâlnite sunt:

  • Se gravează în timpul sezonului rece (toamna și iarna)
  • Se ameliorează vara odată cu expunerea la soare
  • Apare prurit de intensitate scăzută în unele zone afectate
  • De obicei, tenul este mixt
  • La nivelul obrajilor se observă foliculi piloși inflamați
  • Poate fi afectată și zona inghinală, genitală.

Ce tratamente au dat rezultat

În primul rând, am revizuit regimul meu alimentar. Am exclus produsele care pot declanșa această afecțiune (le-am menționat mai sus).  Apoi am testat sute de produse recomandate în tratamentul dermatitei seboreice.
În farmacii găsiți o gamă largă. Alegeți un șampon și gel de duș care conțin substanțe active ca: ketoconazol, ciclopirox, sulfura de seleniu, zinc pyrithiona, acid salicilic.

De obicei, folosesc un șampon cu ketoconazol, doar o dată pe săptămână, deoarece usucă excesiv scalpul, iar firul de păr devine firav și se rupe rapid. În rest, folosesc șampon din ingrediente naturale, fără parabeni și sulfați în compoziție, pentru a nu irita scalpul. În situații critice, când dermatita devine agresivă, folosesc o cremă antifungică (are un efect mai rapid de ameliorare a simptomelor.

Am reușit în timp să descopăr anumite produse cosmetice care țin în frâu dermatita seboreică. În special, prefer gama IVATHERM, pentru că sunt pe bază de apă termală, atenuează iritațiile, datorită proprietăților sale antiinflamatorii și calmează pielea.

Folosesc gelul de spălare IVADERMASEB recomandat pentru piele sensibilă cu roșeață și scuame.

Conține:  Climbazole – antifungic, antimicotic, cu acțiune eficientă și selectivă împotriva Pityrosporum ovale.  Octopirox (Piroctone olamine) – activ impotriva P.acnes, S.epidermidis și P.ovale.  Alfabisabolol – un compus natural cu puternic efect antiinflamator, antibacterian și antimicotic.  PCA Ethyl Cocoyl Arginate este un puternic antiseptic, bactericid, derivat din acid pirolidon carboxilic, constituent al NMF (Factor Natural de Hidratare). Hidratează intens.

Atunci când zonele afectate devin roșii și provoacă mâncărimi, aplic crema – Metrocreme Tratamentul roșeței cutanate și al inflamației feței IVATHERM. Se recomandă în cazul inflamației severe, în tratamentul topic al modificărilor caracteristice din rozacee (eritem persistent, papule, pustule).

Conține: Metronidazol 0,75% – un antiinfecțios cu spectru larg, ce  acționează asupra papulelor și pustulelor și reduce eritemul (roșeața). Ceai verde, bogat în polifenoli cu proprietăți antioxidative, antiinflamatoare și antialergice. Alfabisabolol – ingredient natural cu puternic efect antiinflamator și antibacterian.

Evit să mă spăl pe față, folosesc un disc de vată pe care aplic ROSEDERM Loțiune micelară anti-roșeață de la Ivatherm. Curăță delicat, demachiază și calmează pielea iritată, reechilibrând pH-ul pielii.

Conține: Lipacide™ C8G – ingredient activ de curățare ce reduce iritația (restabilește pH-ul acid al pielii) și reglează secreția de sebum, acționează asupra germenilor (bacterii Gram-, bacterii Gram+, fungi, microbacterii). Dextransulfat- are efect antiinflamator, decongestionant, reducând eritemul (roșeața) pielii iritate. Nu conține parabeni.

Zilnic aplic crema anti-roșeață și scuame IVADERMASEB. Este o cremă reparatoare, antiinflamatorie și hidratantă care asigură îngrijirea completă a zonelor cu dermatită seboreică. Are acțiune antiiritantă, antifungică și antibacteriană, reglează descuamarea excesivă și reduce producția de sebum.

Conține: Crinipan AD® (climbazol) – antifungic cu acțiune eficientă și selectivă împotriva Pityrosporum ovale. Octopirox (Piroctone olamine) are acțiune antibacteriană, dar și antifungică împotriva Pityrosporum ovale. Alfabisabol are efect antiseptic și antiinflamator. 5-Alpha avocuta®, obținut prin bio-tehnologie din fructul de avocado, limitează secreția de sebum prin inhibarea 5-alfa-reductaza. Aceasta este enzima care catalizează metabolizarea testosteronului în dihidrotestosteron cu stimularea glandelor sebacee. PCA Ethyl Cocoate Arginate, derivat din acidul pirolidon carboxilic, este un bactericid puternic.

Desigur, în farmacii există o gamă largă de produse indicate în tratamentul dermatitei seboreice. Inclusiv, apelați la sfatul unui medic dermatolog.

Eu am reușit să țin sub control această afecțiune, sunt sigură că și voi, cu puțină răbdare, veți reuși.

 

 

Veste bună pentru femei! 60% dintre moldoveni susțin adoptarea Legii privind concediul menstrual

Moldovenii au fost întrebați în ce măsură cred că legea concediului menstrual plătit ar trebui să fie adoptată și în Republica Moldova. Astfel, mai mult de jumătate dintre respondenți (60%) susțin adoptarea acestei legi, cel puțin asta arată datele unui sondaj realizat de Magenta Consulting, scrie  agora.md.

Totodată, 17% dintre respondenți consideră „într-o mai mică măsură” că legea ar trebui să fie introdusă, iar 12% „într-o măsură foarte mică”. 10% din moldoveni au spus că nu știu sau nu au răspuns la această întrebare.

Medicul obstetrician-ginecolog, Iraida Snigur a menționat în acest context că e nevoie de această lege în primul rând din punct de vedere medical. 

„Aproape 50% dintre femeile de vârstă reproductivă au dureri la menstruație, iar 30% au nevoie de tratament pentru menstruație abundentă. Dismenoreea (durerea în timpul menstruației) poate afecta foarte mult calitatea vieții. Pe lângă aceasta, unele femei mai pot avea dureri care duc la leșin, vome, diaree, migrene acute, dureri de spate și chiar incapacitatea de a se deplasa. Este dificil ca o femeie să se concentreze și să fie productivă în aceste condiții, în special dacă se confruntă cu simptome foarte puternice. O zi sau două ar fi suficiente pentru o mare majoritate a femeilor. Le-ar ajuta să treacă peste disconfort și să gestioneze simptomele menstruale”, a spus Iraida Snigur.

Bărbații care au participat la sondaj, susțin în mare măsură adoptarea unei astfel de Legi. Mai exact, 25% din bărbații care au răspuns susțin adoptarea Legii în foarte mare măsură, 35% în mare măsură. Alți 14% din respondenți susțin adoptarea legii în mică măsură și 11% în foarte mică măsură.

Deputații spanioli au adoptat un proiect de lege ce instituie un „concediu menstrual” pentru femeile care suferă de menstruații dureroase. Astfel, Spania a devenit prima țară europeană unde a fost adoptată legea ce permite persoanelor care se confruntă cu dureri în timpul menstruației să își ia concediu plătit. Legea oferă dreptul la un concediu menstrual de trei zile, cu posibilitatea prelungirii acestuia la cinci zile, în funcție de intensitatea și severitatea simptomelor. 

Sondajul a fost realizat în perioada 20 martie- 3 aprilie, pe un eșantion de 928 de persoane, marja de eroare fiind de +/-3%.

Ce favorizează dependența de jocuri?

De la firile nervrotice, până la nemulțumirea față de imaginea corpului diverși factori pot favoriza și provoca dependența de jocurile video.

În 2018, Organizația Mondială a Sănătății a recunoscut tulburarea de joc ca o dependență comportamentală, caracterizată prin faptul că o persoană este dependentă nu de o substanță, ci de comportamente precum jocurile de noroc sau supraalimentarea, scrie clicksanatate.ro.

În cel mai recent studiu din 2023, cercetătorii de la Universitatea Eötvös Loránd din Ungaria au analizat cauzele tulburărilor de joc. Ei au descoperit că dependența de jocuri rezultă dintr-o interacțiune între factorii legați de jocuri, cei individuali și de mediu. Cu toate acestea, niciunul dintre acești factori nu este suficient pentru a provoca tulburări de dependență față de joc.

Dependența de jocuri video afectează mai ales persoanele cu probleme emoționale preexistente

Jocurile video online sunt concepute într-un mod care duce la dependență. De exemplu, jocurile de rol multiplayer online precum World of Warcraft sau Fortnite, oferă întărire a comportamentului  deoarece jucătorii continuă să primească obiecte virtuale fără valoare înainte de a primi o recompensă mare într-un moment imprevizibil. Astfel de recompense eliberează dopamină, motivând jucătorii să se întoarcă, sperând să repete acea stare euforică.

Un alt factor care contribuie la dependență sunt interacțiunile sociale. Jucătorii de jocuri multiplayer se alătură unor grupuri mari pentru a-și atinge obiectivele în joc și pentru a forma relații semnificative cu alți jucători online.

Unele jocuri online permit utilizatorilor să creeze avatare virtuale unice care pot fi folosite pentru a reduce discrepanța dintre sine real și ideal. De exemplu, le permit jucătorilor care sunt nemulțumiți de corpul lor să-și crească stima de sine sau să-și îndeplinească nevoile sociale fără a provoca anxietate socială.

Industria mondială a jocurilor video este în creștere

În 2022, industria valora 235,7 miliarde de dolari, aproape dublu față de 120,4 miliarde de dolari în 2017.

Autorii studiului notează că o astfel de creștere rapidă se datorează în primul rând integrării internetului, care permite unui număr mare de oameni din întreaga lume să se joace împreună în același virtual spaţiu.

Alte inovații, cum ar fi creșterea utilizării smartphone-urilor și introducerea opțiunilor de achiziție digitale în jocuri, au contribuit, de asemenea, la extinderea pieței jocurilor video.

Deci, cine este afectat și afectat de dependența de jocuri video? Studiile arată că bărbații au de 2,5 ori mai multe șanse de a suferi de dependență de jocuri decât femeile.

Potrivit studiului, acest lucru se poate datora interesului mai mare al bărbaților pentru jocurile video, ceea ce ar putea fi explicat dintr-o perspectivă evolutivă: agresivitatea și înclinația spre luptă sunt considerate trăsături masculine în majoritatea culturilor.

Dependența de jocuri este mai frecventă în rândul tinerilor, în special în rândul adolescenților. Pe de o parte, o proporție mai semnificativă de tineri joacă jocuri video. Pe de altă parte, trăsăturile tipice tinerilor, cum ar fi controlul afectat al impulsurilor și căutarea de noutăți, sunt factori cheie de risc pentru dependențe.

În timp ce majoritatea studiilor nu au găsit asocieri semnificative între nivelul de educație, starea civilă, venit și dependența de jocuri de noroc, unele sugerează că ratele de dependență sunt mai scăzute în rândul persoanelor mai bine educate, angajate și căsătorite.

Persoanele cu anumite trăsături de personalitate au, de asemenea, mai multe riscuri de a dezvolta o tulburare de dependență de jocuri.

Unele studii asociază dependența de jocuri cu personalitatea nevrotică. Indivizii nevrotici sunt predispuși la anxietate, depresie și stres; prin urmare, ei pot folosi lumi de joc virtuale ca o evadare. Ei pot percepe mediile digitale ca fiind mai controlabile și mai sigure decât viața lor de zi cu zi.

De semenea, sunt victime ale jocurilor oamenii cărora le lipsește conștiinciozitatea tind să se lupte cu respectul și autodisciplina și sunt mai puțin perseverenți în a-și atinge obiectivele. Ei pot găsi jocurile atractive datorită regulilor clare și întăririi pozitive constante a comportamentului Studiile leagă, de asemenea, impulsivitatea și narcisismul de comportamentele care provoacă dependență, inclusiv tulburarea de joc.

Persoanele cu afecțiuni psihopatologice cum ar fi depresia și anxietatea pot folosi jocurile ca o distragere a atenției, ceea ce duce la jocuri dezordonate. Și pentru că duce la funcționare afectată și la izolare socială, tulburarea de joc poate crește doar simptomele de depresie și anxietate.

În timp ce cei care joacă jocuri video exclusiv în scopuri de divertisment este puțin probabil să dezvolte dependența, tulburarea de joc este asociată cu evadarea, definită ca jocul pentru a evita problemele cotidiene.

Semne dependenței de jocuri video

Jocurile nu duc întotdeauna la dependență, dar este important să fii conștient de semnele tulburării de joc, cum ar fi:

·      Preocuparea continua legată de jocuri

·      Simptome de sevraj, cum ar fi tristețea, anxietatea sau iritabilitatea, atunci când jocurile nu sunt disponibile.

·      Incapacitatea de a reduce sau de a renunța la jocuri.

·      Dezvoltarea toleranței, care este nevoia de a petrece mai mult timp jucând pentru a satisface dorința.

·      Renunțarea sau pierderea interesului față de activitățile de care vă plăceau anterior din cauza jocurilor.

·      Mințitul în legătură cu timpul petrecut jucând.

·      Periculitatea relațiilor și a locului de muncă din cauza jocurilor

·      Deși niciunul dintre acești factori singuri nu poate provoca tulburări de dependență de jocuri pe calculator, combinația mai multora poate duce la dependență, crescând și mai mult problemele de sănătate mintală.

Motivul pentru care părul albește odată cu înaintarea în vârstă. Ce au descoperit oamenii de știință

Oamenii de știință au descoperit motivul pentru care părul devine gri odată cu înaintarea în vârstă, ceea ce ar putea ajuta la dezvoltarea unui tratament care sa modifice celulele pentru a inversa sau opri procesul, scrie New York Post.

Un nou studiu a examinat îndeaproape celulele stem melanocite cunoscute pentru controlul culorii părului. Acestea s-ar putea bloca pe măsura ce părul îmbătrânește și își pierde capacitatea de a se maturiza și de a menține culoarea părului.

Odată cu înaintarea în vârstă, pe măsură ce părul devine gri, celule stem melanocitare sau McSCs tind să încetinească rămânând prinse în ceea ce este cunoscut sub numele de bulbul foliculului de păr, ceea ce înseamnă că nu au șansa de a finaliza scopul pentru care au fost create.

Oamenii de știință, conduși de cercetători de la Școala de Medicină Grossman a Universității din New York, au sugerat că, dacă descoperirile lor se adeveresc în cazul oamenilor, ar putea deschide o potențială cale de a inversa sau de a preveni apariția părului cărunt.

„[Acest lucru] contribuie la înțelegerea noastră cu privire la modul în care celulele stem melanocitelor funcționează pentru a colora părul. Noile mecanisme descoperite oferă posibilitatea ca aceeași poziționare fixă ​​a celulelor stem melanocitelor să existe la om. Dacă da, prezintă o cale potențială pentru inversarea sau prevenirea albirii părului la oameni, ajutând celulele blocate să se miște din nou între compartimentele foliculilor de păr în curs de dezvoltare”, a precizat coordonatorul studiului, Qi Sun, un bursier postdoctoral la NYU Langone Health.

În timpul studiului, s-a observat că șoarecii de laborator care aveau părul „îmbătrânit fizic” prin smulgere și recreștere forțată au o concentrație cu 15% mai mare de McSC blocate în acea umflătură a foliculului înainte ca firele de păr să fie smulse.

În iurma intervenției, procentul firelor de păr care nu mai aveau abilități de generare a pigmentului a crescut la aproape 50%.

Cercetătorii au descoperit că McSC-urile trec din starea lor cea mai primitivă de celule stem la următorul stadiu de maturizare, în funcție de locația lor.

Mayumi Ito, cercetător principal al studiului, a declarat: „Pierderea funcției cameleonice a celulelor stem melanocitare ar putea fi responsabilă pentru încărunțirea și pierderea culorii părului”.

sursa

Melania Trump criticată dur pentru ținutele ei! Aceasta a purtat o rochie în valoare de peste 2000 de euro în vizită la copiii săraci din Ghana
Articolul anterior
De ce surpriză a avut parte interpreta Aura la un Centru de estetică din Capitală
Articolul următor