În zonele îndepărtate din sudul regiunii Malawi, există o tradiție în care fetele, ajunse la vârsta pubertară, își pierd virginitatea în brațele unei persoane angajate în mod special pentru acest lucru. Bărbații, implicați în acest tip de activitate, sunt numiţi „hiene” în Malawi, iar actul sexual între acesta şi fetiţa minoră, paradoxal, nu este considerat viol.
Bătrânii din regiune numesc acest ritual ,,de purificare”. Cu toate acestea, rezultatul poate avea consecinţe dezastruoase: traume psihologice şi răspândirea bolilor venerice, a SIDA-ei.
Jurnalistul Ed Butler, de la BBC News, a fost în regiune şi a realizat un reportaj, iar povestirile sale sunt groaznice:
,,M-am întâlnit cu Eric Aniva în curtea plină de praf, a unei colibe de trei camere, din provincia sudică Nsanje. În jur, capre, găini şi noroi. Acesta a venit spre mine, îmbrăcat într-o cămașă verde, murdară, și m-a salutat binevoitor, semn că îi place atenția din partea presei.
În comuna sa, Aniwa este cea mai respectată „hienă”, un pseudonim tradițional atribuit bărbaților, angajați pentru ritualul sexual de „curățare”. De exemplu, în cazul în care soţul moare, soția ar trebui să se culce cu Aniva, înainte să-şi înmormânteze soţul. În cazul în care o femeie a avut un avort, din nou, trebuie să facă ,,purificare”.
Dar, cel mai şocant lucru este faptul că aici, în Nsanje, fetele, după debutul primei menstruaţii, trebuie să facă sex cu ,,hiena” pe parcursul a trei zile, pentru ,,a marca” trecerea de la copilărie la maturitate și maternitate.
Dacă copilul refuză, atunci, potrivit credințelor locale, asupra sa, familiei sale şi chiar întregii comune ,,se pot prăbuși boli și tot felul de nenorociri”.
„Cele mai multe dintre fetele cu care m-am culcat sunt eleve minore. Unele aveau doar 12 sau 13 ani, însă eu le prefer pe cele mai în vârstă’’, povesteşte Aniwa. ,,Ele sunt mândre de experiența lor și spun apoi şi altora că sunt un bărbat adevărat, care ştie cum să satisfacă o femeie”.
Mărturisirile bărbatului sunt însă în discordanţă cu poveştile fetelor unei comune din apropiere – acestea trădează o aversiune groaznică faţă de el şi momentele prin care au trecut.
„Nu am putut face nimic, a trebuit să merg de dragul părinților mei”, spune Maria, una dintre fete. „Dacă aş fi refuzat, asupra familiei mele s-ar năpusti boli şi nenoriciri.’’
Potrivit fetelor, toate tinerele au experimentat sexul forțat, cu o „hienă”. Aniva are în jur de 40 de ani, vârsta exactă nu şi-o cunoaşte. El are două soţii, care cunosc că acesta primeşte bani pentru astfel de ,,servicii”.
Aniva ştie despre cei cinci copii ai săi, dar nu cunoaşte câte alte femei ar fi putut rămâne însărcinate cu el. În comunitatea sa, mai ,,lucrează” alte 10 „hiene”, care pentru fiecare serviciu sexual primesc de la 4 la 7 dolari.
„Curățarea sexuală” cu o „hiena” este acceptată în mod voluntar de către părinții fetelor. Acest lucru, în opinia lor, ,,evită transmiterea infecţiilor fetelor şi altor membri ai comunității”, întrucât ,hienele’’ sunt considerate ,,pure’’, lipsite de orice infecţie cu transmitere sexuală ori HIV.
Potrivit tradiţiei, în timpul actului sexual cu o „hienă” nu poate fi folosit prezervativul. Cu toate acestea, este limpede că SIDA în astfel de condiții este o amenințare majoră pentru întreaga comunitate. ONU estimează că fiecare al zecelea rezident din Malawi este purtător de virusul HIV.
L-am întrebat pe Aniva dacă este infectat. Răspunsul lui m-a lovit: ,,Da, dar nu spun acest lucru părinților fetelor, care mă angajează pentru sex”.
În cursul conversației noastre, Aniva începe să realizeze că poveștile sale nu-mi fac impresie bună. El se oprește din povestit şi îmi spune că acum face cu mult mai puţine ritualuri de „curățare” decât înainte.
Persoanele, care participă la aceste ritualuri sunt conștiente de faptul că, în afara comunităților lor, această practică nu este susținută. ONG-urile, organizațiile umanitare și chiar autoritățile locale au lansat o campanie de eradicare a acestor „tradiții culturale periculoase.”
În Nsanje nu există dorinţă ca schimbările să se producă. Per ansamblu, această problemă nu este nici prioritate a politicii interne. Malawi este una dintre cele mai sărace țări din lume, în care oamenii suferă de foame şi incidenţă înaltă a bolii a SIDA’’, scrie jurnalistul pentru BBC News.