Descoperire de proporţii legată de cancer

Un studiu a descoperit că tumorile pe creier folosesc grăsimea ca sursă de energie şi aduce în discuţie din nou teoria de acum douăzeci de ani, potrivit căreia se ştia că, în special, zahărul este principala sursa de energie a cancerului.

separator

cancer-dialysis-2

Până acum cercetătorii s-au axat pe înfometarea celulelor canceroase. Dacă, însă, va fi confirmată, teoria ar putea schimba radical metodele de tratare a cancerului în viitor, anuţă descopera.ro.

,,Timp de 60 de ani, am crezut ca toate tumorile se bazeaza pe zahar ca sursa principala de energie. Ai crede ca tumorile pe creier au acelasi comportament”, a declarat principalul cercetător, Elizabeth Stoll, neurolog la Universitatea Newcastle din Marea Britanie.

Gliomul este un tip de tumoare canceroasă, care creşte din celulele gliale, acele celule care sprijină neuronii şi ajută la îmbunătăţirea circulaţiei sangvine în creier, notează gandul.info. Celulele gliale compun 90% din celulele creierului. Exista trei tipuri de tumori gliale: astrocitom, oligodendrogliomul si glioblastom, boli foarte greu de tratat. Glioblastomul este una dintre cele mai agresive forme, 30% dintre pacienţi supravieţuiesc mai puţin de doi ani după ce sunt diagnosticaţi.

Când echipa de cercetători a inhibat abilitatea celulelor canceroase de procesare a grăsimii în energie, rata de creştere a scăzut semnificativ. Echipa a lucrat pe ţesut recoltat de la donatorii bolnavi de gliom în timpul operaţiilor. Şoarecii au fost trataţi cu un acid oxidant, inhibator numit etomoxir. ,,Am testat etomoxir-ul pe cobaii din laborator, probele au arătat faptul că dozele repetate din acest medicament, încetinesc creşterea gliomilor, prelungind media de viaţă cu 17%. Aceste rezultate ne dezvăluie o noua ţintă spre care vom putea aplica noul medicament. În viitor am putea găsi un tratament pentru boală”, a declarat cercetătoarea Elizabeth Stoll.

Ipoteza conform căreia glucoza ar alimenta creşterea celulelor canceroase, dar care este utilizată şi de celulele sănătoase, tranformand-o în energie, a existat din 1950. Otto Warburg, cercetătorul german câştigător al premiului Nobel, a observat că tumorile metabolizează prima dată glucoza. Procesul cunoscut sub denumirea de efectul Warburg apare la peste 80% dintre pacienţii bolnavi de cancer.

,,Este un lucru comun ca cercetătorii să extragă celule canceroase de la pacienţi şi să producă noi culturi în laborator pentru studiu. Dar prin simpla plasare a celulelor într-un mediu care abunda în zahăr, mai mult decât în grăsimi, le face să îşi schimbe modul de hrănire, dacă nu au grăsimi, celulele încep să îşi ia energia din zahăr”, explică Stoll.

sursa

Comisia Europeană va anunţa noi reguli privind ambalajele din plastic

Comisia Europeană va anunţa în zilele următoare noi reguli care vizează industria de ambalaje, de la capsulele de cafea şi până la sticlele din plastic de folosinţă unică, în încercarea de a reduce cantitatea de deşeuri generată, transmite Bloomberg.

Noile reglementări sunt destinate creşterii sustenabilităţii ambalajelor, una dintre principalele utilizări ale plasticului şi hârtiei, potrivit unui document de lucru consultat de Bloomberg. Ţările şi firmele din Uniunea Europeană vor trebui să se asigure că ambalajele utilizate de produsele de zi cu zi pot fi reciclate mai uşor sau sunt biodegradabile, transmite Digi24.

„O economie circulară a ambalajelor va ajuta la decuplarea dezvoltării economice de utilizarea resurselor naturale. Cantitatea de ambalaje a crescut mai rapid în ultimii ani decât venitul naţional brut, ceea ce a condus la creşterea emisiilor de CO2 şi a altor emisii poluante, precum şi la supra exploatarea resurselor naturale, a pierderii de diversitate şi la poluare”, se arată în documentul de lucru al Comisiei Europene consultat de Bloomberg.

Noile reguli ar urma să aibă ramificaţii de-a lungul mai multor sectoare, precum producţia de alimente şi fabricaţia produselor chimice. În Uniunea Europeană aproximativ 40% din cantitatea de plastic şi jumătate din cea de hârtie sunt utilizate la ambalaje iar designul lor face deseori dificilă reutilizarea sau reciclarea, scrie Agerpres. Măsurile ar urma să acopere o gamă largă de la abţibildurile de pe mere şi până la pungile de unică folosinţă.

Companiilor li se va cere să folosească cât mai puţine ambalaje, în timp ce ţările vor trebui să se asigure că 65% din totalul deşeurilor de ambalaje sunt reciclate până la finele lui 2025. Potrivit Bloomberg, noile reguli ar urma să fie adoptate miercuri, la pachet cu regulile privind certificatele de eliminare a carbonului.

Un expert în curățenie explică de ce nu trebuie să usuci niciodată hainele pe calorifer, nici măcar iarna

Un expert a avertizat împotriva folosirii radiatorului pentru a usca hainele, deoarece poate face mai mult rău decât bine pe termen lung. Hainele ude adaugă în mod inevitabil umiditate în aer, ceea ce crește riscul de umezeală.

Rebecca Bebbington, expert în consum la NetVoucherCodes, a explicat că procesul duce la mai multă umezeală în aer, ceea ce face ca perioada de uscare să fie mult mai lungă.

Înțeleg de ce fac oamenii acest lucru, dar de fapt crește umiditatea din aer, ceea ce nu este bine”, a adăugat ea. În schimb, încearcă să învârți hainele mai mult, să le spațiezi pe aerator și să folosești lumina naturală care intră”.

Un alt sfat simplu este de a da pur și simplu o centrifugare suplimentară rufelor. Doar încă zece minute în mașina de spălat va elimina și mai multă apă. Când scoți hainele din mașină, acestea vor fi puțin mai uscate înainte de a le pune pe aerator. Hainele ude adaugă în mod inevitabil umiditate în aer, ceea ce crește riscul de umezeală. Acest lucru trebuie evitat.

Cel mai rapid și mai simplu remediu este să deschideți pur și simplu o fereastră. Chiar dacă afară suflă o furtună, deschideți fereastra pentru a favoriza circulația aerului.

Variola maimuței a primit un nou nume. Anunțul făcut de OMS

Variola maimuței a fost redenumită de Organizația Mondială a Sănătății. Până în prezent, această boală a fost cunoscută și sub denumirea de „monkeypox”.

Alertă în Europa. Cazurile de variola maimuței s-au dublat în doar o zi -  Playtech Știri

Monkeypox a fost redenumită „mpox” de către Organizația Mondială a Sănătății, transmite Protv.ro.

„Ambele nume vor fi folosite simultan timp de un an, în timp ce „variola maimuței” este eliminată treptat”, a spus agenția globală, conform SkyNews.

Simptomele variolei maimuței variază, dar includ erupții cutanate, febră, frisoane, ganglioni limfatici inflamați, senzație de epuizare și dureri de cap. Printre simptome se mai numără și leziunile cutanate în zona genitală.

Până în prezent, în România au fost diagnosticați cu variola maimuței 45 de pacienți. Conform Institutului Național de Sănătate Publică (INSP), în total 15 persoane au fost vaccinate împotriva variolei maimuței.

Poza cu aceşti doi chirurgi întinşi pe podea, în sala de operaţie, a cucerit internetul!
Articolul anterior
„Primul selfie” publicat de Andra în noua postură. Imaginea a strâns 100.000 de like-uri
Articolul următor