Descoperire de proporţii legată de cancer

Un studiu a descoperit că tumorile pe creier folosesc grăsimea ca sursă de energie şi aduce în discuţie din nou teoria de acum douăzeci de ani, potrivit căreia se ştia că, în special, zahărul este principala sursa de energie a cancerului.

separator

cancer-dialysis-2

Până acum cercetătorii s-au axat pe înfometarea celulelor canceroase. Dacă, însă, va fi confirmată, teoria ar putea schimba radical metodele de tratare a cancerului în viitor, anuţă descopera.ro.

,,Timp de 60 de ani, am crezut ca toate tumorile se bazeaza pe zahar ca sursa principala de energie. Ai crede ca tumorile pe creier au acelasi comportament”, a declarat principalul cercetător, Elizabeth Stoll, neurolog la Universitatea Newcastle din Marea Britanie.

Gliomul este un tip de tumoare canceroasă, care creşte din celulele gliale, acele celule care sprijină neuronii şi ajută la îmbunătăţirea circulaţiei sangvine în creier, notează gandul.info. Celulele gliale compun 90% din celulele creierului. Exista trei tipuri de tumori gliale: astrocitom, oligodendrogliomul si glioblastom, boli foarte greu de tratat. Glioblastomul este una dintre cele mai agresive forme, 30% dintre pacienţi supravieţuiesc mai puţin de doi ani după ce sunt diagnosticaţi.

Când echipa de cercetători a inhibat abilitatea celulelor canceroase de procesare a grăsimii în energie, rata de creştere a scăzut semnificativ. Echipa a lucrat pe ţesut recoltat de la donatorii bolnavi de gliom în timpul operaţiilor. Şoarecii au fost trataţi cu un acid oxidant, inhibator numit etomoxir. ,,Am testat etomoxir-ul pe cobaii din laborator, probele au arătat faptul că dozele repetate din acest medicament, încetinesc creşterea gliomilor, prelungind media de viaţă cu 17%. Aceste rezultate ne dezvăluie o noua ţintă spre care vom putea aplica noul medicament. În viitor am putea găsi un tratament pentru boală”, a declarat cercetătoarea Elizabeth Stoll.

Ipoteza conform căreia glucoza ar alimenta creşterea celulelor canceroase, dar care este utilizată şi de celulele sănătoase, tranformand-o în energie, a existat din 1950. Otto Warburg, cercetătorul german câştigător al premiului Nobel, a observat că tumorile metabolizează prima dată glucoza. Procesul cunoscut sub denumirea de efectul Warburg apare la peste 80% dintre pacienţii bolnavi de cancer.

,,Este un lucru comun ca cercetătorii să extragă celule canceroase de la pacienţi şi să producă noi culturi în laborator pentru studiu. Dar prin simpla plasare a celulelor într-un mediu care abunda în zahăr, mai mult decât în grăsimi, le face să îşi schimbe modul de hrănire, dacă nu au grăsimi, celulele încep să îşi ia energia din zahăr”, explică Stoll.

sursa

Poza cu aceşti doi chirurgi întinşi pe podea, în sala de operaţie, a cucerit internetul!
Articolul anterior
„Primul selfie” publicat de Andra în noua postură. Imaginea a strâns 100.000 de like-uri
Articolul următor
Alte articole interesante