Detalii terifiante despre deșeurile aruncate zilnic în natură! Unele nu se descompun niciodată

Un nou studiu de specialitate dezvăluie consecințele grave pe care deșeurile aruncate direct în mediul înconjurător le pot avea asupra oamenilor. Unele dintre acestea se descompun foarte lent, timp de secole, având în vedere substanțele pe care le conțin. Poate ar fi cazul să acordăm mai multă atenție acestui subiect atât de important!

separator

Cifrele prezentate mai jos sunt alarmante, iată în cât timp se descompun anumite deșeuri:

ddd

– Hârtia igienică: de la 2 săptămâni până la o lună

– Coaja de măr: de la 30 de zile la 5 luni

– Cojile legumelor și fructelor: de la 3 la 6 luni

– Coperțile cărților: 3 luni

– Bumbacul: 5 luni

– Pungile din hârtie : 5 luni

– Mucul de țigară: de la 1 la 2 ani

– Cutia de lapte: 5 ani

– Guma de mestecat: 5 ani

– Uleiul pentru motor: de la 5 la 10 ani

– PET-urile: 10 – 100 de ani

– Cutia de conservă: 50 ani

– Anvelopele de cauciuc: 100 ani

– Absorbantele și scutecele: 450 – 800 ani

– Pungile din plastic: 100 – 1000 ani

– Sticle din plastic: 100 – 1000 ani

– Cartușele de cerneală: 400 – 1000 ani

– Cartela de telefon: 1000 ani

– Polistirenul: 1000 ani

– Sticla: până la 4000 ani

– Acumulator cu mercur: niciodată.

În 2013, Moldova a produs peste 800 mii tone deșeuri menajere, dintre care doar 10% au fost reciclate, 60% constituind resturi alimentare, scrie jurnalulverde.info.

Datele mai arată că un locuitor urban produce zilnic circa 1 kg de deșeuri, iar unul rural – aproximativ 500 grame.

Chiar dacă sunt elaborate zeci de proiecte privind gestionarea și reciclarea deșeurilor, problema acestora nu poate fi rezolvată definitiv din cauza oamenilor, acelora iresponsabili și indiferenți, care aruncă resturile în natură și neglijează sortarea deșeurilor la coșul de gunoi.

Fiecare dintre noi ar trebui să ajutăm autoritățile în problema deșeurilor, pentru a nu intoxica viitorul!

Recent, autoritățile autohtone au promovat o lege care să interzică distribuirea pungilor din plastic în unitățile de comerț din Moldova.

Din 1 ianuarie 2017, în magazinele din Moldova va fi interzisă distribuirea pungilor din plastic

 

Cancerul va fi depistat mai ușor și fără durere în Republica Moldova: Echipamentul de ultimă generație, instalat la Spitalul Clinic Republican „Timofei Moșneaga”

O metodă nouă de diagnosticare a cancerului de colon și rect a devenit posibilă în Secția chirurgie colorectală a Spitalului Clinic Republican (SCR) „Timofei Moșneaga” din Chișinău.

Instituția a procurat recent un colonoscop de ultimă generație, din sursele fondurilor asigurării obligatorii de asistență medicală.

Cu ajutorul acestui dispozitiv modern, medicii pot determina maladiile inflamatorii, inclusiv cele oncologice ale intestinului gros în stadii timpurii, prin efectuarea colonoscopiei.

Această investigație permite examinarea colonului, prelevarea unor țesuturi, dar și înlăturarea formațiunilor patologice, inaccesibile în cazul utilizării rectoscopului.

„Datorită tehnologiei performante, este posibilă diagnosticarea precoce a formațiunilor tumorale ale colonului (prin utilzarea tehnologiei NBI și RDI) și unele patologii inflamatorii în fazele inițiale a bolii. Totodată, grație opțiunilor tehnice ale aparatului utilizat, se permite nu doar investigații de vizualizare a patologiei, dar și efectuarea biopsiei sau înlăturarea unimomentană a formațiunilor patologice. Efectuarea investigației este realizată fără durere, iar confortul pacientului este asigurat de asistența anesteziologică”, se arată într-un comunicat de presă al SCR „Timofei Moșneaga”.

Pentru a beneficia de acest serviciu în secția Chirurgie Colorectală a SCR „Timofei Moșneaga”, este necesară îndreptarea pentru spitalizare de la medicul de familie din teritoriu cu un set prestabilit de analize și consultarea medicului proctolog în Secția Consultativă a spitalului republican.

Președinta Maia Sandu, întrevedere cu Subsecretarul de stat al SUA pentru creștere economică, energie și mediu, aflat în vizită la Chișinău

Președinta R. Moldova, Maia Sandu, a avut astăzi o discuție cu Jose W. Fernandez, subsecretarul de stat pentru creștere economică, energie și mediu al administrației Statelor Unite ale Americii, aflat în vizită la Chișinău.

Oficialii au vorbit despre impactul negativ al războiului Rusiei împotriva Ucrainei asupra republicii noastre și despre modul în care gestionăm criza energetică, creșterea inflației și dificultățile economice, urmări ale agresiunii ruse.

Șefa statului a subliniat și aportul Statelor Unite la dezvoltarea democrației și la avansarea luptei cu corupția, în context menționându-se sancțiunile emise de către Oficiul pentru Controlul Activelor Străine (OFAC) al Trezoreriei americane față de mai mulți indivizi și entități de la noi care au furat din banii publici și subminează securitatea statului.

Unde ne adăpostim în caz de cutremur. Inginer: Povestea cu statul sub grindă sau sub tocul ușii nu mai este actuală astăzi. Care sunt recomandările IGSU

Un inginer spune că statul sub grindă sau sub tocul ușii este doar o poveste de la 1960. Despre acest subiect a vorbit recent dr. Ing. Lucian Melinceanu, preşedintele Asociaţiei Inginerilor Constructori Proiectanţi de Structuri din România.

Unde ne ADĂPOSTIM în caz de cutremur. Inginer: Povestea cu statul sub grindă sau sub tocul ușii nu mai este actuală astăzi. Care sunt RECOMANDĂRILE IGSU

„Un lucru important: ne gândim, tot timpul, unde ne adăpostim în caz de cutremur. În mod normal, ar trebui să ne adăpostim lângă cel mai important punct de rezistență din casă. Când spun această frază, toți zic: păi și de unde știu eu unde e ăla? Ar trebui încet-încet să ne educăm și să știm fiecare, la noi acasă, care este cel mai sigur loc, cel mai puternic stâlp, cel mai puternic perete. Trebuie să realizăm că povestea cu statul sub grindă sau sub tocul ușii este o poveste de la 1960”, a spus preşedintele Asociaţiei Inginerilor Constructori Proiectanţi de Structuri din România.

„Adăpostirea sub grindă este valabilă pentru planșeele de lemn și nu se mai potrivește în ziua de astăzi”, a mai spus specialistul.

„La un moment dat, în 2019, un ziar a titrat: Peste 2500 de clădiri se vor clătina în cazul unui cutremur în București. Mă bucur! De-asta le proiectăm: să se clatine! Să disipe energie, să consume energie”, a adăugat Dr. Ing. Lucian Melinceanu.

Cutremurele din Turcia și Siria ne fac să ne gândim ce s-ar întâmpla și la noi în caz de seism puternic.

Sunt blocurile noastre sigure în caz de cutremur? Probabil răspunsul adevărat îl vom afla chiar la cutremur. Dar până atunci, putem lua câteva decizii înțelepte atunci când cumpărăm un apartament.

Dr. Ing. Lucian Melinceanu, preşedintele Asociaţiei Inginerilor Constructori Proiectanţi de Structuri din România, a venit cu informații extrem de importante privind blocurile în care locuim.

Recomandările Inspectoratului General pentru Situaţii de Urgență al Ministerului Afacerilor Interne în caz de cutremur:

La mulți ani celor mai cunoscuți Ioni de-acasă!
Articolul anterior
Cum a fost la evenimentul organizat de Aura, ”Zestre parTEA”
Articolul următor