Durerea musculoscheletală este o durere care afectează mușchii, ligamentele, tendoanele și oasele

Care sunt cauzele durerii musculoscheletale?

Cauzele durerii musculoscheletale sunt variate. Țesutul muscular poate fi deteriorat prin uzura lui în urma activităților zilnice. Traumatismul unei zone în urma mișcărilor incomode, accidente auto, căderi, fracturi, entorse, dislocări și lovituri directe la nivelul mușchilor poate provoca, de asemenea, dureri musculoscheletale. Alte cauze ale durerii includ încordarea posturală, mișcările repetitive, suprasolicitarea și imobilizarea prelungită. Schimbările de postură sau în mecanica corpului pot provoca probleme a coloanei vertebrale și scurtarea mușchilor, cauzând, prin urmare, folosirea greșită a altor mușchi și aceștea devin dureroși.

separator

De asemenea putem menționa maladiile musculoscheletale care includ: tendinite, sindromul de tunel carpian, osteoartrita, artrita reumatoidă, fibromialgia, fracturile osoase, care sunt fregvent întâlnite și riscul de dezvoltare a acestora crește odată cu vârsta. Gravitatea maladiilor musculoscheletale poate varia. În unele cazuri, ele provoacă durere și disconfort care interferează cu activitățile de zi cu zi. Diagnosticul precoce și tratamentul pot ajuta la ameliorarea simptomelor și la îmbunătățirea perspectivelor pe termen lung.

Durerile de spate sunt extrem de frecvente. Simptomele durerii de spate variază de la un individ la altul. Ele pot fi acute sau sâcâitoare. Există un șir de mituri privind durerile de spate. De fapt, 80% dintre oameni pot avea dureri de spate semnificative la un moment dat. Dintre aceștia, 50 la sută vor avea mai mult de un episod în decurs de un an. În 90% din toate cazurile, ameliorarea durerii este mai bună fără intervenție chirurgicală. Discutați cu medicul dumneavoastră dacă aveți dureri de spate. Majoritatea episoadelor de dureri de spate se ameliorează prin tratamentul cu medicamente antiinflamatoare nesteroidiene (AINS). Mulți indivizi nu vor avea nevoie de tratament excesiv pentru durerile de spate. Deseori sunt suficiente medicamente analgezice eliberate fără prescripție medicală. În cazuri mai severe, pot fi necesare tratamente mai serioase, dar acestea trebuie recomandate sub supravegherea atentă a medicului dumneavoastră.

Care sunt simptomele durerii musculoscheletale?

Persoanele cu dureri musculoscheletale se plâng, uneori, că ele cuprind întreg corpul, au mușchii încordați  sau suprasolicitați. Uneori, mușchii sunt spasmați sau frig. Simptomele pot varia de la o persoană la alta, însă simptomele comune sunt: durere, oboseală și tulburări de somn.

Cum stabilim diagnosticul durerii musculoscheletale?

Medicul dumneavoastră va efectua o examinare fizică aprofundată și un anamnestic medical. În plus, medicul dumneavoastră poate efectua teste diagnostice pentru confirmarea diagnosticului.

Cum este tratată durerea musculoscheletală?

Pot fi folosite diferite tipuri de terapie manuală sau mobilizare. Pentru unele dureri musculoscheletale acute, aceste tehnici s-au dovedit a accelera recuperarea. Medicamente, cum ar fi antiinflamatoarele nesteroidiene (AINS), pot fi utilizate pentru a trata inflamația sau durerea.  Controlul durerii în tulburările musculoscheletale este însă o sarcină dificilă. Cel mai eficient tratament al durerii în bolile autoimune și imune mediate este tratamentul bolii însăși. Analgezicele, medicamentele antiinflamatoare nesteroidiene și opioidele sunt utilizate pentru a diminua durerea. Analgezia este intervenția centrală în tulburările degenerative. Compușii analgezici cei mai eficienți sunt medicamentele antiinflamatoare nesteroidiene (AINS).

De ce este importantă ameliorarea durerii ? 

Ameliorarea adecvată a durerii este importantă în cazul durerii acute, insuportabile pentru a preveni dezvoltarea durerii cronice.

Actionează – nu aștepta ca durerea să dispară!

Dacă durerea nu cedează și durează mai multe zile, nu trebuie să mai astepți, ar trebui să mergeți la medic. Nu e nicio îndoială că, cu cât începi mai devreme tratamentul, cu atât te vei simți mai bine.

Ce reprezintă Dexalgin® ?

Dexalgin® reprezintă un analgezic rapid şi eficient cu efect antiinflamator, utilizat pentru tratamentul simptomatic al durerii uşoare şi moderate, cum ar fi durerea musculoscheletală acută.

Dexalgin® este disponibil în farmacii sub formă de comprimate filmate şi sachet cu granule (pulbere ce se dizolvă rapid în apă). Ambele forme ale acestui medicament se eliberează fără prescripție medicală.

Dexalgin® este un medicament ce ameliorează durerea (analgezic), care conţine substanţa activă dexketoprofen și este unicul disponibil în două forme farmaceutice orale: comprimate filmate și sachet cu granule cu gust și miros de lamâie.

Acesta este un medicament. Acest medicament se eliberează fără prescripție medicală. Citiți cu atenție prospectul. Dacă apar manifestări neplăcute, adresaţi-vă medicului sau farmacistului.

Certificat de înregistrare  Dexalgin ® 25 mg comprimate filmate 23455 din 13.04.2017. Certificat de înregistrare Dexalgin ® 25 mg sachet cu granule pentru soluţie orală Nr. 24019 din 16.11.2017.

Codul materialului: MD_DEX_11_2019_v01_web article. Material elaborat: 14.06.2019.
Adresa: str. Alexandru cel Bun, 85, Chişinău, Moldova
Tel.: (373 22) 21-25-58, (373 22) 24-33-95

Trei persoane au decedat din cauza variolei maimuţei

Organizaţia Mondială a Sănătăţii (OMS) a raportat încă două decese cauzate de variola maimuţei. În total, de la începutul anului, trei persoane au fost răpuse de această boală.

Avertisment OMS: Variola maimuţei s-ar putea instala în ţări non-endemice,  după semnalarea a 1.000 de cazuri în 29 de ţări

Toate cele trei decese au fost înregistrate în Africa, arată ultimul raport al OMS, transmite Știrileprotv.ro

Potrivit Organizației, cazuri noi de variola maimuţei au fost identificate în nouă ţări, teritorii şi zone.

De la ultima actualizare, cazurile de variola maimuței au crescut cu 77%.

În total, sunt 6.207 de cazuri, cea mai mare parte dintre ele fiind raportate pe continentul european.

De asemenea, 99% din cazurile pentru care au fost disponibile informaţii de gen au fost în rândul bărbaţilor.

”Focarul continuă să afecteze în primul rând bărbaţii care au relaţii sexuale cu bărbaţi care au mărturisit că au întreţinut relaţii sexuale recent cu unul sau mai mulţi parteneri de sex masculin, ceea ce sugerează că nu există niciun semnal de transmitere susţinută dincolo de aceste reţele pentru moment”, se arată în raportul OMS.

Ce s-a aflat până acum despre Omicron BA4 şi BA5, variantele care aduc un nou val de Covid

Noile variante Omicron se răspândesc cu rapiditate. Tulpinile Omicron BA4 şi BA5 sunt mult mai blânde decât predecesoarele sale, dar mult mai contagioase.

Ce s-a aflat până acum despre Omicron BA4 şi BA5, variantele care aduc un nou val de Covid-19

În cazul noilor subtipuri, persoanele în vârstă și persoanele cu un sistem imunitar slăbit sunt cele mai susceptibile la infecție. 

Primul caz BA.5 a apărut în Africa de Sud încă la începutul lunii mai, dar valul următor a fost relativ mic. În Portugalia, noua variantă este deja responsabilă pentru 80% din toate infecțiile noi. Varianta este mai contagioasă decât predecesorii săi, precum BA.2.

Pe lângă faptul că este mai greu de localizat pentru anticorpii neutralizanți, BA.5 este mai transmisibil decât alte subvariante de omicron. Ca și alte subvariante de omicron, infecțiile cu BA.5 sunt mai ușoare decât infecțiile cu alte tulpini de COVID, cum ar fi delta.

Ce se știe până acum despre aceste două mutații ale Omicron

Potrivit specialiştilor OMS, BA.4 și BA.5 prezintă interes din punct de vedere științific ”pentru că ele conțin mutații care ar putea să fie interesante din perspectiva comportamentului acestor variante, fie să se transmită mai repede, fie să scape de protecția oferită de vaccinare, fie să determine forme diferite de boală. Încă nu se știu aceste lucruri în acest moment”.

În mai multe țări, autorităţile sanitare recomandă revenirea la purtarea măştilor în spaţii închise aglomerate, în universități şi în after school-uri. Şi mijloacele de transport în comun sunt vizate. 

,,Sunt forme uşoare sau forme medii. Copiii mici chiar dacă fac forme uşoare ei trebuie să fie sub observaţie, au nevoie să fie internaţi pentru o scurtă perioadă de timp. Cel puţin jumătate sunt copii şi vorbim inclusiv de sugari care au câteva luni”, declară Adrian Marinescu, medic infecţionist de peste Prut.

Infecția și vaccinarea anterioară nu asigură o protecție suficientă

Cei care au fost deja infectați cu Omicron probabil că nu sunt protejați împotriva noilor subtipuri, relevă datele inițiale. Astfel, persoanele care au fost deja infectate cu varianta BA.1 a Omicron la începutul anului, se pot infecta din nou cu BA.4 sau BA.5. În cazul în care infecția inițială nu a avut loc cu mult timp în urmă, protecția este mai mare, deoarece numărul de anticorpi este încă relativ ridicat. Cu toate acestea, în timp, numărul de anticorpi scade, la fel și protecția.

Cu valul şase se confruntă multe alte ţări, Franţa şi Italia au peste 70.000 de cazuri, iar Grecia destinaţie de vacanţă pentru mulţi români 14 mii de îmbolnăviri pe zi. în Israel sunt 10 mii de cazuri pe zi ia autorităţile iau primele măsuri: oricine intră în ţară trebuie să şi facă un test PCR dacă în primele 10 zile manifestă unul din simptomele COVID.

sursa

S-a descoperit un nou medicament care combate eficient leucemia

Cercetătorii au identificat o formă unică de chimioterapie care, conform experimentelor preliminare, este eficientă în atacarea diferitelor celule leucemice, anunță CTV News din Canada.

Publicat în revista Leukemia, un studiu realizat de cercetătorii de la Rice University și de la University of Texas MD Anderson Cancer Center a descoperit diverși compuși care vizează în mod specific mitocondriile, care furnizează energie celulelor.

„Deși acest lucru este foarte promițător, suntem încă la o anumită distanță de a avea un nou tratament pe care să îl putem folosi în clinică”, a declarat într-un comunicat Natasha Kirienko, biochimist la Rice și autor corespondent al studiului. „Mai avem încă multe de descoperit”.

Cercetătorii au analizat anterior aproximativ 45.000 de compuși cu molecule mici pentru a găși unii care vizează mitocondriile.

Pentru cel mai recent studiu, ei au ales opt și au găsit între cinci și 30 de analogi apropiați pentru fiecare.

Cercetătorii au efectuat apoi zeci de mii de teste pentru a determina care dintre acestea erau toxice pentru celulele leucemice, fie că atare, fie atunci când erau combinate cu medicamente de chimioterapie existente, cum ar fi doxorubicina.

S-a demonstrat că cei opt compuși țintesc mitocondriile prin declanșarea unui proces numit mitofagie, adică atunci când o celulă își scoate din uz și își reciclează mitocondriile vechi.

Cancerul este cunoscut pentru faptul că folosește mitofagia pentru a se alimenta, spun cercetătorii, cercetările anterioare arătând că celulele leucemice au mult mai multe mitocondrii deteriorate decât cele sănătoase.

Cercetătorii au crezut că medicamentele care provoacă mitofagia ar putea slabi celulele leucemice și le-ar face mai sensibile la chimioterapie.

În cele din urmă, au descoperit că șase dintre ele au fost cele mai eficiente pentru a distruge celulele de leucemie mieloida acută. Dintre acestea, cinci au fost, de asemenea, eficiente la uciderea celulelor de leucemie acută limfoblastica și de leucemie mielogenă cronică.

Toate medicamentele care induc mitofagia au provocat mult mai puține daune celulelor sănătoase, spun cercetătorii.

Experimentele au arătat, de asemenea, că mai mulți compuși care induc mitofagia au fost „semnificativ” mai sinergici cu doxorubicina.

Pentru experimentele finale, cercetătorii au testat unul dintre cei mai eficienți compuși pe șoareci cărora le-au fost implantate celule canceroase de la un pacient cu leucemie.

Studiul a constatat că acest compus a fost eficient în uciderea celulelor de leucemie mieloida acută la șoareci.

„Trebuie să perfecționăm doză care credem că ar fi cea mai bună și, poate cel mai important, trebuie să testăm pe o mare varietate de cancere AML (leucemie mieloida acută)”, a declarat Kirienko.

„AML are o mulțime de variații și trebuie să știm ce pacienți au cele mai mari șanse să beneficieze de acest tratament și care nu. Numai după ce vom face această muncă, ceea ce ar putea dura câțiva ani, vom putea începe testele la om”, a subliniat cercetătoarea.

sursa

Partenerii noștri
Author Berlin-Chemie Menarini
Adresa: Chișnău, str. Alexandru cel Bun, 85, Tel.: (+373 22) 21 25 58; (+373 22) 24 33 95; Fax: (+373 22) 24 42 84
Șoferii moldoveni se vor putea afla pe teritoriul Ucrainei timp de 180 de zile, în 6 luni
Articolul anterior
Irina Kovalsky, la 7 săptămâni de sarcină a filmat videoclip în Egipt: ,,Filmarea a fost cea mai dureroasă pentru mine”
Articolul următor