Epidemie de rujeolă în Europa! România și Italia, cele mai afectate

Organizaţia Mondială a Sănătăţii trage un semnal de alarmă. Potrivit experților, peste 500 de cazuri de rujeolă au fost înregistrate în regiunea Europa, dintre care 474 sunt concentrate în şapte ţări: Franţa, Italia, Elveţia, Germania, Polonia, România şi Ucraina, scrie Agerpres.

separator

oooo

Italia, unde au fost declarate peste jumătate dintre aceste cazuri (238), şi România, cu 17 morţi din ianuarie 2016, sunt ţările cele mai afectate, scrie AFP.

Această „maladie virală extrem de contagioasă”, care se manifestă prin febră şi erupţii cutanate, a provocat moartea a peste 134.000 de oameni în lume în 2015, în principal în rândul copiilor mai mici de 5 ani. Boala este totuşi simplu de evitat, apreciază OMS, cu un vaccin „sigur şi eficace”. Din nefericire, în aceste ţări cele mai afectate din Europa rata de vaccinare rămâne inferioară pragului de 95% considerat necesar pentru a eradica epidemia.

„Într-un context în care se făceau progrese susţinute spre o eliminare în aceşti ultimi doi ani, este în mod special îngrijorător să vedem cazurile de rujeolă înmulţindu-se în Europa”, a declarat directoarea pentru Europa a OMS, Zsuzsanna Jakab.
„Pentru a împiedica circulaţia virusului în caz de import, autorităţile naţionale trebuie să facă totul pentru a atinge sau a menţine cel puţin 95% din acoperire cu două doze de vaccin anti-rujeolă”, a subliniat organizaţia.

Dacă în ţările cele mai sărace din lume costul unui vaccin (de circa un euro) rămâne principalul obstacol, în Europa problema este mai degrabă scepticismul faţă de vaccinuri.

Cristina Gheiceanu te invită la târg! Bloggerița își vinde hainele!
Articolul anterior
Videoendoscopia – o investigaţie pentru sănătatea ta. Poate depista probleme care nu pot fi descoperite prin investigaţii radiologice
Articolul următor
Alte articole interesante