Femeile mai neliniștite de 2 ori ca bărbații!

Anxietatea “loveşte” de 2 ori mai mult femeile decât bărbaţi!

separator

Un studiu făcut de cercetătorii americani demonstreză că femeile sunt mai predispuse la dezvoltarea tulburărilor de anxietate decât bărbaţii.

Tulburările de anxietate includ următoarele forme: anxietate generalizată, fobia socială, fobii specifice, atacul de panică, tulburarea obsesiv-compulsivă şi stresul post-traumatic. Cele mai frecvente simptome ale tulburărilor de anxietate sunt: transpiraţia, tremurăturile, tahicardia, panica, excitarea, greaţa, leşinul, gândurile disfuncţionale. Plus la toate, aceste persone tind să gândească negativ sau să aibă previziuni catastrofale care să întreţină starea de excitare. În cazul stresului post-traumatic este posibil ca imaginile unei traume să revină mereu în minte.

Unii specialişti susţin că tulburările de anxietate sunt mai frecvente la femei deoarece ele discută mult mai deschis despre problemele lor, în comparaţie cu bărbaţii. Psiholog Dr. Kim Felmingham de la Universitatea din Tasmania şi colegii săi au probat o teorie biologică pentru a explica din ce cauză femeile sunt mai predispuse la aceste tulburări decât bărbaţii.

Cercetările anterioare arată că amintirile asociate emoţiilor, mai ales cele negative, sunt rememorate mult mai uşor decât cele neutre.  Din acest motiv, Felmingham crede că este posibil ca femeile să posede o excitabilitate mai mare decât bărbaţii, lucru care duce la o memorie emoţională mai puternică.

Pornind de la această presupunere, specialiştii au analizat 80 de femei şi bărbaţi sănătoşi. Le-au măsurat nivelul hormonului cortizol din salivă înainte şi după ce participanţii au privit imagini neutre şi negative. Imediat după ce au văzut imaginile, iar memoria lor emoţională a fost consolidată, jumătate din indivizi au fost rugaţi să stea cu mâinile în apă cu gheaţă, timp de 3 minute, pentru ca nivelul lor de excitabilitate să crească. Ceilalţi participanţi au fost rugaţi să îşi ţină mâinile în apă caldă.

La doi ani de la acest test, participanţii au fost rugaţi să noteze ce imagini îşi amintesc. Atât femeile, cât şi bărbaţii care au stat cu mâinile în apă cu gheaţă şi care aveau un nivel ridicat de cortizol şi-au amintit imaginile negative mult mai bine decât pe cele neutre. Dar, în ciuda faptului că excitabilitatea femeilor era la fel de mare ca a bărbaţilor, ele şi-au amintit mult mai multe imagini negative. Specialiştii spun că cercetarea sugerează existenţa unui mecanism care le face pe femei să fie mai predispuse la tulburări de anxietate.

Sursa: http://www.abc.net.au
Ţurcanu Sorina

Premiul Nobel în medicină, câștigat de Katalin Kariko și Drew Weissman pentru vaccinurile ARN mesager eficiente împotriva Covid-19

Katalin Kariko şi Drew Weissman au fost desemnaţi, luni, laureaţii premiului Nobel pentru medicină pe anul 2023, potrivit site-ului nobelprize.org.

Cei doi au câștigat Nobelul „pentru descoperirile lor privind modificările bazelor de nucleotide care au permis dezvoltarea unor vaccinuri ARN mesager eficiente împotriva COVID-19”, a anunţat Thomas Perlmann, secretar general al Comitetului Nobel la sediul Institutului Karolinska din Stockholm, Suedia.

Premiul Nobel pentru fiziologie sau medicină deschide seria acestor distincţii, atribuite în fiecare an la începutul lunii octombrie.

În 2022, premiul Nobel pentru medicină a fost atribuit paleogeneticianul suedez Svante Pääbo pentru descoperirile sale privind genomul hominizilor dispăruţi şi evoluţia umană.

Cu excepţia distincţiei acordate în domeniul economiei, aceste premii au fost create de magnatul suedez Alfred Nobel (1833-1896), inventatorul dinamitei.

În 2023, fiecare premiu Nobel va fi însoţit de un cec în valoare de 11 milioane de coroane suedeze (986.000 de dolari).

După atribuirea premiului pentru medicină, sezonul Nobel continuă cu premiul Nobel pentru fizică, pe 3 octombrie, urmat de premiul pentru chimie, pe 4 octombrie, înainte de mult aşteptatul premiu pentru literatură, pe 5 octombrie, şi de premiul pentru pace, pe 6 octombrie, singurul decernat la Oslo. Premiul Riksbank Sveriges în Ştiinţe Economice în memoria lui Alfred Nobel va fi anunţat în data de 9 octombrie.

Octombrie este luna internațională a conștientizării cancerului de sân

Incidența de cancer mamar în R. Moldova a fost de 51,5 cazuri la 100.000 de locuitori în anul 2022. Mai concret, este vorba despre 1.307 depistate primar.

Potrivit datelor Agenției Naționale pentru Sănătate Publică, la evidența medicală în anul 2022 se aflau 11.488 de persoane cu cancer de sân, prevalența constituind 452,5 cazuri la 100.000 de oameni.

Totodată, 471 de persoane au decedat de cancer de sân în anul trecut, nivelul de mortalitate fiind de 18,6 decese la 100.000 de persoane și se plasează pe locul 3 din totalitatea deceselor cauzate de cancer.

Luna de conștientizare a cancerului mamar este o campanie anuală de sensibilizare și conștientizare de către populație a importanței măsurilor de prevenire, depistare precoce și îngrijire de calitate a cancerului mamar. Recunoscută ca luna de culoare roz, în această perioadă, femeile sunt îndemnate să acorde mai multă atenție propriei sănătăți, amintind că depistarea la timp în stadiile 1-2 ale bolii, crește rata de succes a vindecării.

Potrivit OMS, cancerul de sân este cel mai frecvent tip de cancer în rândul femeilor din întreaga lume, luând viețile a sute de mii de femei în fiecare an și afectând, în mod disproporționat, persoanele din țările cu venituri mici și medii.

Astfel, rata de supraviețuire a cancerului de sân la cinci ani în țările cu venituri mari depășește 90%, comparativ cu 66% în India și 40% în Africa de Sud.

Astăzi marcăm Ziua mondială a inimii

În fiecare an, la data de 29 septembrie marcăm Ziua mondială a inimii. Campania din acest an, cu genericul „Folosește-ți inima, cunoaște-ți inima!”, se axează pe principiul esențial de a ne cunoaște, întâi de toate, inima.

La nivel mondial, bolile cardiovasculare reprezintă principala cauză de deces, anual peste 20 de milioane de oameni mor din cauza afecțiunilor inimii.

Bolile cardiovasculare reprezintă un ansamblu de tulburări ale inimii și ale vaselor sangvine, manifestate prin dureri în piept, respirație îngreunată, transpirații reci, palpitații, senzație de lipsă a aerului (dispnee), oboseală, amorțeală sau edeme.

Afecțiunile inimii pot fi destul de grave, însă adoptarea unui stil de viață sănătos, alimentație echilibrată, activitate fizică și renunțare la fumat pot reduce riscurile apariției complicațiilor. Verificarea periodică a nivelului de colesterol și a tensiunii arteriale sunt indicii de bază care pot confirma sau infirma probleme ale inimii.

În Republica Moldova persoanele cu probleme cardiovasculare beneficiază gratuit de asistență medicală în cadrul instituțiilor medico-sanitare publice, dar și de mai multe medicamente compensate, prescrise de medici. Pentru depistarea precoce a afecțiunilor inimii, sunt efectuate gratuit o serie de investigații, care identifică și confirmă maladia.

Potrivit datelor Agenției Naționale pentru Sănătate Publică, în anul 2022, mai mult de 756 mii de cetățeni sufereau de afecțiuni ale cordului. Motivele principale rămân a fi diabetul, consumul de tutun și alcool, hipertensiunea arterială, obezitatea.

Respectarea recomandărilor medicilor privind sănătatea inimii pot preveni apariția bolilor cardiovasculare.


Fii responsabil, ai grijă de inima ta!

Rihanna îşi lansează prima colecţie de haine!
Articolul anterior
Femeile mai neliniștite de 2 ori ca bărbații!
Articolul următor