În curând! Unica instituție medicală din țară care va putea efectua corecție minim invazivă a malformațiilor cardiace congenitale la copii

Pentru prima dată în țară, intervenții de corecție miniinvazivă a malformațiilor cardiace vor fi efectuate pentru copiii cu vârsta până de la 10 ani.

separator

copii-doctor

Vârsta medie a copiilor care vor beneficia de tratament este de 3-5 ani, cel mai mic având puțin peste un an. Tipul intrevențiilor care vor fi realizate în prima fază a proiectului includ: închiderea percutană de defect septal atrial, închiderea percutană a canalului arterial persistent și valvuloplastie a arterei pulmonare. La efectuarea acestora vor participa cardiologii interventioniști Petru Liuba și Ion Popovici, director general al Spitalului Polivalent Novamed, Doctor Habilitat în Medicină, medic cardiolog, șef al departamentului de cardiologie intervențională.

Intervențiile minin invazive – intervenții cu traumatism minim, care nu necesită deschiderea cutiei toracice – aduc un șir de beneficii considerabile pentru micii pacienți:

  • lipsa cicatricelor și a urmelor exterioare,
  • lipsa traumatismelor,
  • nu necesită anestezie generală,
  • rată scăzută de complicații postoperatorii,
  • rată sporită de success la distanță (în timp) – 95%, în comparație cu operațiile clasice – 50%,
  • perioadă minima de convalescență – în 24 de ore după intervenție,
  • regim de viață obisnuit imediat dupa externare.

Procedura face parte din cadrul proiectului „Inimici” inițiat de Spitalul Polivalent Novamed, ce are drept scop diagnosticarea şi corecția defectelor cardiace la copii. Proiectul dat este unic în Republica Moldova și presupune efectuarea unui șir de intervenții de corecție miniinvazivă a malformațiilor cardiace la copii. Datorită dotării sale cu echipament specializat de ultimă generație, Novamed este unica instituție medicală din țară ce poate asigura efectuarea operaţiilor de acest gen. Intervențiile și consultațiile tematice vor avea loc de două ori pe an și se vor executa în colaborare cu Petru Liuba, profesor asociat al Universităţii din Lund, Suedia, medic primar Cardiologie Congenitală Intervenţională Pediatrică și partener al proiectului „Inimici”. Prima vizită a domnului Petru Liuba va avea loc pe 20-22 mai, perioadă în care se vor efectua 7 intervenții și consultații medicale.

Boala aparent ,,tăcută’’, dar care afectează mai mult de jumătate dintre moldoveni
Articolul anterior
Doina Ciobanu, în lista celor mai sexy apariții de la Cannes Film Festival! Vezi cu ce ținută a impresionat
Articolul următor
Alte articole interesante