”Îngrijiri la domiciliu” Caritas Moldova – experiența unui sistem integrat de servicii medicale și sociale la domiciliu

Pe 19 octombrie, în raionul Glodeni, Fundația de Binefacere Caritas Moldova a dat start cursului de formare: ”Instruirea asistenților personali și lucrătorilor sociali” în îngrijirea bolnavilor la domiciliu.

separator

Până în prezent nu au existat cursuri speciale sau școli pentru pregătirea asistenților personali, de aceea Caritas Moldova, în perioada 19-21 octombrie, a organizat o instruire care să explice, asistenților personali, principalele tipuri de servicii și nevoi ale persoanelor în vârstă, cu handicap și alte categorii vulnerabile de populație.

Cursul de instruirea include: kinestetica și profilaxia complicațiilor respiratorii etc., standardele sociale și corelarea asistenței medicale primare de sănătate și servicii sociale, consiliere a persoanelor în vârstă, probleme de demență, comunicarea cu rudele, etc.

La final, participanții vor obține competențe specifice în:

1. Utilizarea cunoștințelor de bază în îngrijirea bolnavului la domiciliu referitoare la: îngrijiri generale acordate pacientului, supravegherea bolnavului, evidența pacientului în activități, igiena pacientului și tehnici de manevrare;
2. Aplicarea tehnicilor de îngrijire în manevrarea bolnavului;
3. Proiectarea acțiuni de grijă pentru pacienți;
4. Implicare personală în activități de menținere a propriei stări de sănătate și a celor din jur;

img_0705-copy

Instruirea are loc în incinta Primăriei r-n Glodeni, și este condusă de asistente medicale calificate, care lucrează în cadrul Proiectului: ”SUPORT ÎN ÎNGRIJIREA BOLNAVULUI LA DOMICILIU”. Participanții au fost selectați de către ”Direcția de Asistență Socială” din Glodeni, iar la finalul cursului vor fi înmânate certificate de participare și materiale didactice de care se vor ghida ulterior.

Importanta acestui curs este cu atât mai care, cu cât acești asistenți personali, se confruntă zilnic cu necesitatea de a oferi îngrijire propriilor rude.

Caritas Moldova este specializată în acordarea asistenței medicale și sociale persoanelor aflate în dificultate
Fundația de Binefacere Caritas Moldova activează din anul 1992 și oferă servicii de asistență și îngrijire medicală și socială la domiciliu, persoanelor cu boli incurabile și cronice, persoanelor cu dizabilități și bătrânilor singuratici cu surse minime de existență.

Fundația de Binefacere Caritas Moldova – Dragoste, Atenție, Grijă!

Stradela Sfântul Andrei 7, MD-2004, Chișinău Tel/ fax: +373 22 29 31 56, www.caritas.md

100 de site-uri de unde poți descărca gratuit cărți!
Articolul anterior
Cum poţi purta eşarfa în această toamnă
Articolul următor
Alte articole interesante