Insulina inhalabilă – o nouă modalitate de tratare a diabetului

Insulina inhalabilă este o formă medicamentoasă nouă de insulină, care va putea fi folosită de către pacienţi în tratamentul diabetului zaharat de tip I şi II. Acest remediu, nou produs, este capabil să înlocuiască forma de insulină injectabilă pe care pacienţii o folosesc de-a lungul timpului în tratamentul diabetului zaharat.

separator
1

Cercetătorii au stabilit că plămânii ar putea fi o ,,ţintă’’ bună pentru a introduce insulina în organism. Insulina inhalabilă este administrată dintr-un praf inhalator şi se absoarbe în organism prin capilarele pulmonare.

Comparativ cu administrarea subcutanată a insulinei injectabile, insulina inhalabilă atinge concentraţia serică maximă într-un timp mai scurt (7-80 de minute, față de 42-274 de minute, în cazul insulinei injectabile). De asemenea, insulina inhalabilă se elimină mai rapid, având un timp mai scurt de înjumătăţire a concentraţiei plasmatice de insulină. Altfel spus, insulina inhalabilă, odată administrată, acţionează mai rapid şi pentru o perioadă mai scurtă de timp.

În urma cercetărilor efectuate, se pare că insulina inhalabilă este la fel de efectivă ca și insulina administrată subcutanat prin injectare.

Această modalitate de administrare a insulinei în cazul diabetului zaharat ar putea fi mai uşoară şi mai confortabilă pentru pacient, întrucât se evită administrarea parenterală, prin injecţii, a insulinei tradiţionale, care, se ştie, poate cauza diverse complicaţii locale, ca urmare a injectărilor repetate pe care pacienţii cu diabet zaharat sunt nevoiţi să le facă.

Cercetările ulterioare ar putea găsi soluţia prolongării acţiunii acestei forme de insulină, întrucât ea este administrată neinvaziv, presupune uşurinţă în utilizare şi comoditate pentru pacient.

Insulina inhalatorie ar urma să apară pe piaţă în SUA în 2015, în condiţiile în care o companie farmaceutică franceză a primit deja aprobările pentru producerea acestui medicament.

Medicii i-au extirpat unei femei un chist ovarian gigantic de 4,5 kilograme

Caz medical rar, soluționat cu succes de medicii români. Un chist ovarian voluminos, de 4,5 kilograme, a fost extirpat cu succes de la o pacientă la Spitalului Militar de Urgență „Dr. Alexandru Augustin” din Sibiu.

Chist ovarian de 4,5 kilograme, extirpat cu succes de la o pacientă la un spital din Sibiu

Potrivit reprezentanților spitalului, chistul ovarian de 4,5 kilograme a fost descoperit la o pacientă în urma unui consult ginecologic și a unor investigații în cadrul Laboratorului radiologie și imagistică medicală.

Intervenția a fost realizată cu succes de Remus Maxim, medic primar obstetrică-ginecologie.

Existând suspiciunea de neoplasm, medicul din cadrul Compartimentului Ginecologie din Secția Chirurgie Generală a luat decizia de a extrage formațiunea chistică în întregime

Chist ovarian de 4,5 kilograme, extirpat cu succes de la o pacientă la un spital din Sibiu 823413

Speranța de viață la naștere a scăzut în Uniunea Europeană

Pentru al doilea an consecutiv, speranța de viață la naștere a scăzut în Uniunea Europeană și a ajuns la puțin peste 80 de ani. Alimentația nesănătoasă, sedentarismul și lipsa programelor de prevenție sunt factorii cauzali. În Europa, femeile trăiesc în medie cu cinci ani mai mult decât bărbații.

Cetăţenii Republicii Moldova trăiesc în medie cu 10 ani mai puţin decât cei  din UE | Unica.md

În 2019, România înregistra o speranță de viață la naștere de 75,6 ani, însă de atunci a tot scăzut, ajungând în 2021 – momentul de referință al ultimei raportări Eurostat, la 72,8 ani. Așadar, o scădere de 2,8 ani.

În spate mai sunt doar vecinii bulgari cu 71,4 ani. Cea mai mare speranță de viață la naștere se înregistrează în Spania cu 83,3 ani. Urmează Suedia cu 83,1 ani, iar Luxemburg și Italia sunt la egalitate cu 82,7 ani.

Durata medie a vieții în Republica Moldova, în anul 2021, a constituit 69,1 ani, în descreștere cu 0,7 ani în comparație cu anul precedent și cu 11,3 ani mai puțin față de nivelul mediu al speranței de viață la naștere în cele 27 de țări ale UE în anul 2020 (80,4 ani). Speranța de viaţă la naştere pe sexe în anul 2021 a constituit 65,2 de ani pentru bărbați și 73,1 de ani pentru femei (Tabelul 1).

Sociolog: „Calitatea vieții și speranța de viață sunt strâns legate între ele. Calitatea vieții înseamnă acces la servicii medicale de calitate, la o alimentație de calitate, ceea ce este coroborat cu gradul de sărăcie – cu cât ai o populație mai săracă, cu atât gradul de acces la alimentație de calitate este mai scăzut, stres, dezvoltare socio-economică. Marea problemă este calitatea vieții la vârsta înaintată, faptul că noi avem o calitate a vieții foarte proastă atunci când pe românește ieșim la pensie.”

Dr. Ștefan Busnatu, medic primar cardiologie, București: „Noi ar trebui să intervenim pe oameni din momentul în care sunt în burta mamei pentru că vorbim de sănătatea femeii gravide, a copilului, a adultului, ar trebui să avem programe de prevențoie, de monotorizare și de screening.”

Speranţa de viaţă la naştere este un indicator al stării de sănătate a populatiei. Ea înseamnă numărul mediu de ani pe care îi poate implini un nou-născut, dacă ar trăi tot restul vieţii în condiţiile de acum.

Zeci de cazuri de botulism în Europa în urma unor operații pentru pierderea în greutate. Specialiștii trag un semnal de alarmă

Un număr de 67 de cazuri de botulism, legate de injectarea intragastrică a neurotoxinei botulinice (BoNT), au fost raportate în Europa de la sfârşitul lunii februarie şi până la 10 martie, dintre care 12 în Germania, câte unul în Austria şi Elveţia şi 53 în Turcia, potrivit datelor Centrului European pentru Prevenţia şi Controlul Bolilor (ECDC), transmite ziare.com.

Cum se realizează şi ce efecte are operaţia de micşorare a stomacului |  adevarul.ro

Informaţiile disponibile în prezent indică faptul că toţi pacienţii au avut intervenţii medicale menite să îi ajute să piardă în greutate, efectuate între 22 februarie şi 1 martie 2023. Dintre 63 de cazuri pentru care sunt disponibile informaţii, 60 de cazuri sunt legate de un spital privat din Istanbul, în timp ce trei cazuri sunt legate de un spital privat din Izmir.

Simptomele au variat de la uşoare la severe şi mai multe persoane au fost spitalizate. Dintre cei spitalizaţi, s-a raportat că un număr au fost internaţi în Unităţi de Terapie Intensivă şi au primit tratament cu antitoxină botulinică.

Persoanele care au călătorit la Istanbul şi Izmir pentru tratament cu BoNT intragastric între 22 februarie şi 1 martie 2023, sunt încurajate să solicite consiliere medicală de la furnizorul lor de asistenţă medicală, în special dacă prezintă simptome precum slăbiciune, dificultăţi de respiraţie şi/sau de înghiţire.

ECDC încurajează cu fermitate cetăţenii UE/SEE să evite tratamentele intragastrice cu BoNT pentru obezitate în Turcia, deoarece acest lucru este în prezent asociat cu un risc semnificativ de a dezvolta botulism. În acest moment, nu este clar dacă acest eveniment reprezintă o problemă terapeutică sau procedurală în spitalele implicate sau dacă există o problemă cu produsul administrat.

Investigaţiile efectuate de autorităţile turce au arătat că în cadrul tratamentelor au fost administrate produse BoNT licenţiate, dar că aceste produse nu sunt aprobate pentru tratamentul obezităţii prin injecţie intragastrică. În consecinţă, serviciile competente ale ambelor spitale şi-au suspendat activităţile şi au fost iniţiate investigaţii împotriva părţilor implicate.

Botulismul este o boală neuroparalitică gravă cauzată de BoNTs, produsă în principal de bacteria Clostridium botulinum.

Boala apare în mod natural în patru forme diferite: botulismul transmis prin alimente, cauzat de consumul de alimente care conţin BoNT; botulism intestinal, atunci când sporii botulinic germinează în intestinul persoanelor adulte; în intestinul bebeluşilor sub un an (botulism la sugari); botulismul rănilor, atunci când o rană se infectează cu spori botulinici.

Există două forme de botulism care nu apar în mod natural: botulism prin inhalare şi botulism iatrogenic, dintre care acesta din urmă poate apărea ca un eveniment advers în urma administrării BoNTs din motive terapeutice sau cosmetice.

Rareori, persoanele care primesc injecţii cu BoNT în scopuri cosmetice (de exemplu pentru riduri faciale) sau tratamente terapeutice (de exemplu gestionarea spasticităţii musculare), pot dezvolta botulism dacă sunt injectate cu o doză excesivă de BoNT.

Simptomele botulismului iatrogenic includ slăbiciunea şi oboseala. Toxicităţile în urma tratamentului cosmetic pot include vederea înceţoşată, pleoapele căzute, dificultatea la înghiţire şi uscăciunea gurii, în timp ce toxicităţile din urma tratamentelor terapeutice includ dificultăţi de respiraţie, indicând o administrare a unei supradoze.

Simptomele botulismului pot fi foarte severe, necesitând tratament intensiv, precum şi administrarea de antitoxină botulinică. Chiar şi atunci când astfel de tratamente sunt disponibile, recuperarea completă durează, de obicei, săptămâni până la luni.

Sunt disponibile informaţii limitate care cuantifică mortalitatea în cazurile de botulism cauzate de intervenţiile medicale. În cazul botulismului transmis prin alimente, 5-10% din cazuri sunt fatale.

Vezi pentru cine s-ar întoarce Dan Bălan acasă!
Articolul anterior
Diana Tincul:”Aș vrea ca soțul să nu mai întoarcă capul la altele!”
Articolul următor